загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні дружина може отримувати пенсію померлого чоловіка. Як оформити виплату?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українське законодавство дозволяє в деяких випадках відмовитися від своєї пенсії на користь виплат, які нараховувалися померлому чоловікові. Pа яких умов дружина може отримувати пенсію чоловіка?

ПИТАННЯ ТЕРМІНОЛОГІЇ. Юрист Ірина Подоляка пояснює, що фраза «отримати пенсію чоловіка» не зовсім коректна. Чоловік або дружина, якщо вони в непрацездатному віці, можуть відмовитися від нарахованої їм пенсії і в разі смерті одного з подружжя оформити інший вид допомоги – пенсію з втрати годувальника. Це можливо, якщо пенсія покійного була вищою (він був годувальником сім’ї), ніж нинішні виплати вдові або вдівцю.

КОМУ МОЖНА? Оформити таку пенсію може будь-який член родини покійного (чоловік, дружина або батьки), якщо він – пенсіонер чи інвалід. Для цього потрібно довести, що годувальником у родині був саме померлий.

НА СКІЛЬКИ РОЗРАХОВУВАТИ? Перш ніж відмовлятися від своєї пенсії, потрібно зважити всі «за» і «проти». Оформлення виплат з втрати годувальника не означає, що вам нарахують пенсію у розмірі, належному подружжю.

Для оформлення виплат потрібно заново подати весь пакет документів. А при розрахунку буде братися до уваги розмір останньої середньої зарплати по країні, тому сума може вийти більшою, ніж пенсія заявника. Але одному претенденту на виплати дістанеться не вся нарахована пенсія, а тільки її половина. Якщо непрацюючих членів сім’ї двоє, їм дістанеться вся сума, якщо троє або більше – 150% від суми.

ЩО ЗНАДОБИТЬСЯ? Для оформлення допомоги знадобляться два види документів. По-перше, документи покійного: його ідентифікаційний номер і трудова книжка, або будь-яке інше підтвердження трудового стажу.

По-друге, документи людини: паспорт, ІПН, довідка про склад сім’ї, ксерокопії свідоцтв, які підтверджують родинні зв’язки покійного і одержувача допомоги, трудова книжка.

Також знадобиться свідоцтво про смерть або рішення суду про визнання людини безвісно відсутньою або померлою, довідка про місце проживання і реєстрації; довідка про те, що член або члени сім’ї перебували у померлого на утриманні.

ЯК ДОВЕСТИ ПЕРЕБУВАННЯ НА УТРИМАННІ? Для цього знадобиться довідка з ЖКСа або від правління ОСББ. Замінити її може довідка від місцевих органів самоврядування.

Ще один документ, який зажадають для оформлення виплат – довідка про місце реєстрації, в якій адреса людини повинна збігатися з адресою покійного.

Якщо дані отримати неможливо через відмову посадових осіб у їх наданні, доведеться звертатися до суду.

 

Джерело:
До списку новин