загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Довідки та комісії: як правильно оформити пенсію з інвалідності?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Згідно з українським законодавством, громадяни, які втратили працездатність через проблеми зі здоров’ям, мають право оформити пенсію з інвалідності. Що для цього потрібно?

КОМУ НАЛЕЖИТЬ? Оформити допомогу можуть як інваліди від народження, так і ті, хто втратив працездатність внаслідок травми або хвороби.

Для нарахування пенсії має значення ступінь тяжкості захворювання і висновок Медико-соціальної експертної комісії з визначенням групи інвалідності. МСЕК не тільки встановлює групу інвалідності, але також визначає відсоток втрати працездатності і потребу в протезуванні.

ПРОЙТИ КОМІСІЮ. Для проходження МСЕК знадобляться:

– паспорт або інший документ, що засвідчує особу;

– трудова книжка та її нотаріально завірена ксерокопія;

– направлення;

– витяги з історій хвороб та амбулаторної картки.

Для окремих категорій (військовослужбовців; працівників СБУ, МВС; воїнів-інтернаціоналістів; потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС; постраждалих на виробництві) потрібні також:

– свідоцтво про хворобу;

– експертний висновок міжрегіональної відомчої експертної комісії про зв’язок з наслідками аварії на ЧАЕС;

– акт про нещасний випадок на виробництві.

У Київському обласному центрі медико-соціальної експертизи відзначають, що деякі питання, які прозвучать в ході співбесіди, можуть видатися людині дивними, але вони необхідні для винесення правильного експертного рішення.

Якщо людина не в змозі прибути в МСЕК, огляд проведуть вдома.

ЩО ЗНАДОБИТЬСЯ ДЛЯ ПЕНСІЇ?Згідно п. 2.2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунок) пенсій відповідно до закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», список документів, необхідний для оформлення пенсії, виглядає так:

– заява;

– заява про те, як людина бажає отримувати виплату – через банк або пошту;

– паспорт;

– ідентифікаційний код;

– трудова книжка та довідка про доходи.

– довідка про зарплату;

– документи про надання особливого статусу;

– документи про місце проживання і реєстрації;

– кольорове фото 4х6;

– ксерокопія диплома та вкладиша з оцінками.

Довідку від МСЕК орган, що призначає пенсію, отримає «безпосередньо» і долучить її до пакету документів. Всі зразки заяв можна подивитися ЗА ПОСИЛАННЯМ.

ПИТАННЯ СТАЖУ. Єдиною умовою для призначення виплат за непрацездатністю в Україні є наявність мінімального страхового стажу, який залежить від віку людини і групи інвалідності. Тим, хто визнаний інвалідом вже після досягнення пенсійного віку, потрібно мати щонайменше 15 років трудового стажу.

Мінімальний трудовий стаж для інвалідів у віці до 25 років з першою групою і до 23 років з другою або третьою групами – одні рік.

СКІЛЬКИ ДАДУТЬ? Розмір пенсії з інвалідності залежить від групи і від віку людини.

Мінімальні виплати в 2019 році становлять:

з 1 січня 2019 року – 1 тис. 497 гривень;

з 1 липня 2019 року – 1 тис. 564 гривень;

з 1 грудня 2019 року – 1 тис. 638 гривень.

Інвалід 1-ї групи має право на повний розмір пенсії, яка належить за віком; 2-ї – 90% від пенсії, 3-ї – 50%.

ДОВЕДІТЬ. Щороку людина з інвалідністю повинна проходити медогляд, в ході якого підтверджується або спростовується призначена  їй група.

У 2018 році були скасовані обов’язкові медогляди для тих, хто має незворотні каліцтва, наприклад, ампутацію кінцівки. Тим, хто отримав групу з інвалідності і вийшов на пенсію, повторний огляд також не потрібен.

ВИЩЕ ГРУПА. Учасникам антитерористичної операції або тим, хто забезпечував її проведення і отримав поранення, контузію, каліцтво або захворювання, що спричинило за собою втрату працездатності, встановлюється група інвалідності на ступінь вища або 1-а група.

Однак усі випадки втрати працездатності – індивідуальні, тому для роз’яснень слід звертатися до Пенсійного фонду України або Фонду соціального страхування.

 

Джерело:
До списку новин