загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Приголомшлива історія життя українця, який сім разів втікав з концтаборів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

11 квітня– Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів. Саме у цей день 1945 року було звільнено полонених з Бухенвальда. Вадим Бойко - свідок тих страшних часів. Він сім разів тікав з концтаборів. Його допитували і засудили до смертної кари. Але Вадим Бойко вижив.

Приголомшливу історію життя киянина розповість кореспондент "Сегодня" Олена Омельченко.

Щодня Вадим Бойко продає на столичній Стрілецькій вулиці книжки. Зокрема, і власного твору. Всім бажаючим залишає автограф.

"Продаю свою власну бібліотеку. Тому що мені нічого вже не треба. На кладовище я не понесу, і гроші віддаю до копійки інвалідам сьогоднішньої війни", – зізнається в’язень семи концтаборів Вадим Бойко.

Вадим Бойко і сам інвалід першої групи. Уже погано чує і бачить, але добре пам'ятає пережите. У 42-му 16-річного хлопця схопили під час облави на вулицях Сквири і силою відвезли до Німеччини.

Він каже, що йому неабияк пощастило, тому що після семи втеч з концтаборів не потрапив на шибеницю і всупереч усьому залишився живий. Невисокий, виснажений і пухкий від голоду видавав себе за 14-річного неграмотного сироту, який відстав від ешелону.

"Навмисне говорив, що я з дитбудинку в Ростові-на-Дону. Там уже Німеччина. Німців звідти вже вигнали – перевірити не могли", – згадує Вадим Бойко.

Знав, що німці вірили дітям більше, ніж дорослим. На допитах тримався своєї "легенди", як би не били.

"Під час допитів мені поламали сім пальців. Заганяли гостро відточені сірники під кожен ніготь – два-три сірники. Ламали їх і залишали під нігтями. Я мало не збожеволів. Сьогодні сам дивуюся, як все те витримав", – розповідає Вадим Бойко.

Через концтабори, табори смерті і тюрми пройшло 18 мільйонів європейців. З них понад 11 були знищені. Серед загиблих – 5 мільйонів громадян колишнього СРСР. Скільки серед них українців – точних даних немає, для цього потрібне дороге дослідження, кажуть історики. І навіть після нього цифра буде не точна.

"Тому що це і похибки в обліку нацистів. І спроби знищити сліди злочину. І дуже багато ув'язнених не потрапило, не приймалося на облік. Їх вбивали безіменними, без реєстрації та без занесення в якісь списки", – говорить кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Тетяна Пастушенко.

Вадим Бойко впевнений, що його від смерті вберегла віра в Бога. Щоб у книгах та інтерв'ю розповів про жахи концтаборів.

"Коли мене розстрілювали в Краківському, гестапівському управлінні – я звернувся до Бога:" Дорогий отче. Спаси мене! "Потім цензура радянська вирізала це і написала -" Мама. Я дуже хворий ", – посміхається Вадим Бойко.

 

Джерело:
До списку новин