загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Марта Приріз: Депресія – це хвороба, яка лікується

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Марта Приріз – практикуючий психолог з міжнародним досвідом, тренерка з психологічних авторських програм для дорослих та підлітків, також учасниця програми "Джерела толерантності". Вона розповіла особисту історію для соціального проекту "На шляху до успіху. Депресія".

Проект створений за ініціативи PR-агентства Lavska Story в рамках корпоративно-соціальної відповідальності.

 - Як розпізнати депресію?

- Якщо хоча б частину з ознак людина переживає впродовж двох тижнів, то говоримо, що це – депресія. Вона не минає сама по собі – це міф. Депресія – це хвороба і вона лікується (про неї написано в класифікаторі DSM-IV Американської асоціації психіатрів). Варто звертатися до психіатра, психолога чи психотерапевта. Саме ці фахівці допоможуть людині пережити нелегкий період та знову радіти життю, бути здоровою.

Перш за все, депресія проявляється в заниженні настрою впродовж більшої частки дня. Людина набирає або втрачає вагу, постійно хоче спати чи навпаки – має безсоння. Відчуває складності в опануванні свого тіла та рухів. Мислення сповільнюється, є проблеми з концентрацією, постійне відчуття втоми, головний біль. У жінок можуть з`явитися проблеми з менструацією.

Людина не відчуває зацікавлення до тих речей чи справ, які раніше захоплювали її увагу. Не відчуває власної цінності, але почувається винною. Можуть виникати думки про смерть чи самогубство.

- Як підтримувати людину з депресією?

- Якщо ти підозрюєш, що хтось з дорогих тобі людей хворіє на депресію, то краще питати прямо: "Мені не байдуже на тебе. Як я можу тебе підтримати?", "Чим можу тобі допомогти?", "Чого ти потребуєш зараз?".

 

Навіть, якщо дуже хочеться сказати, в жодному разі не говори щось типу: "Візьми себе в руки!", "Зберися!", "Досить прикидатися, з тобою все гаразд!". Це змушує людину почуватися винною.

Не робіть вигляд, що депресія пройде, просто потрібен час. Оскільки депресія – це хвороба, то сама вона не минає. Вона лікується. Коли у нас болить зуб, ми йдемо до стоматолога. Коли болить серце – до кардіолога. Коли депресія, слід звертатися до психіатра, психолога або психотерапевта. Не соромно йти до фахівців, адже це допоможе.

Якщо людина з депресією не хоче звернутися по допомогу, намагайтеся пояснити, чому це критично необхідно. Або попросіть переконати того, чия думка є важливою для людини в депресії. Не забувайте вселяти надію в людину словами: "Я вірю в тебе", "Ти не один/а", "Знаю, що ти в це зараз не віриш, але тобі стане краще", "Кожна людина може знесилити, втомитися. Не слід особливо виправдовуватися за це", "Я поруч і ти можеш на мене розраховувати", "Дай собі час, але не вини себе", "Це дійсно важко для тебе", "Я бачу, як тобі важко. Якщо захочеш поділитися, я поруч", "Якщо захочеш поговорити, то телефонуй/приходь в будь-який час". Оскільки людина бачить все в чорних барвах, намагайтеся пояснити, що приймати важливі рішення зараз – не найкраща ідея.

Якщо з вами починають говорити про самогубство, не вважайте, що це жарт. Не всі, хто говорить про це, хочуть просто привернути увагу. Частина людей перебуває в такому розпачі, що вирішується поговорити. Саме ви можете допомогти – направити до фахівців і підтримувати у повсякденному житті.

- Які перші кроки людини, яка відчуває, що у неї депресія?

  1. 1. Подумай про те, від чого тобі може стати краще. Запиши ці речі. Вже сьогодні зроби принаймні дві речі для себе. Одночасно – запитай про підтримку та допомогу від тих, кому довіряєш. Це можуть бути рідні, кохана людина, колега з роботи, брат чи сестра. Будь-хто, кому ти довіряєш і хто не буде тебе осуджувати.
  2. 2. Відчувати сум – це нормально. Проте, якщо в тебе нема сил та настрою, більше 2-х тижнів, одразу запишися на консультацію до психолога чи психотерапевта. Психологи бувають різні. Вибір залежить від тебе. Хтось – обирає за наявністю сертифікатів, нетиповою зовнішністю чи рекомендаціями. Інші – за статтями психолога в різних виданнях. В будь-якому випадку: під час консультації покладайся на свої відчуття. Якщо тобі комфортно розмовляти зі спеціалістом, довіритися йому, ти не відчуваєш, що тебе оцінюють чи судять, тоді варто продовжувати працю над собою саме з цим психологом.
  3. 3. Дбай про себе. У тебе зараз не так багато сил, тому подумай, які справи можуть зачекати.

Розмовляла Дарина Троцан

 

Джерело:
До списку новин