загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому Плюшкіних ніхто не любить? Як перестати відкладати речі на «чорний день»?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У багатьох людей є звичка збирати і зберігати речі «на всякий випадок». Класичний приклад такої поведінки – гоголівський Плюшкін. З віком схильність до накопичення зазвичай посилюється: людина оточує себе безліччю предметів, якими не користується. Але викинути хоч якусь дрібницю вона не може і не дозволяє це робити іншим. Що ховається за потребою збирати речі і як з нею впоратися?

ПРИСТРАСТЬ. На думку психологів, пристрасть до накопичення може виникнути з кількох причин. Наприклад, таку поведінку можна розглядати як прояв інстинкту самозбереження, який раніше допомагав виживати.

Анна КОЛІСНИЧЕНКО, психолог:

Наші предки протягом багатьох століть відчували різні потрясіння: жили впроголодь за кріпосного права, віддавали зароблене при розкуркулюванні, бідували під час революцій, голоду і воєн, втрачали бізнес при рейдерських атаках. Тому установка «припасти щось на чорний день» довгий час була актуальною, вона передавалася від покоління до покоління.

Можуть бути й інші, глибинні мотиви, які спонукають людей захаращувати своє житло непотрібними речами. На думку клінічного психолога Вероніки Степанової, «плюшкіни» – це замкнуті люди, які уникають спілкування. Речі викликають у них більше довіри, ніж люди, тому що предмети «не критикують і не лають». Тому чим більше в квартирі такої людини речей, тим їй комфортніше: речі дають їй відчуття безпеки.

Ще одна причина – бажання вирішити свої внутрішні проблеми за рахунок приємної покупки. Людина може відчувати внутрішню тривожність, невпевненість або апатію. Але зрозуміти справжню причину того, що відбувається з нею, вона не може. У такому випадку він намагається заспокоїти внутрішнє хвилювання через нескінченні покупки.

Оксана ДОН, арт-терапевт, дитячий і сімейний психолог:

Людина відчуває, що її думки або почуття дають збій. Але звернутися за професійною допомогою їй страшно. Раптом вона зауважує, що невеликі покупки приносять їй тимчасове задоволення: їй вдається ненадовго відключитися від своїх проблем. Згодом такі покупки входять в систему. При цьому речі вже не радують людину, але сама звичка отримувати задоволення від процесу придбання залишилася – і людина продовжує рухатися «обкатаним» маршрутом.

ВІДДАВАТИ – ТЕЖ ВАЖЛИВО. Звичка захаращувати своє житло може принести чимало проблем. По-перше, у «плюшкіна» можуть виникнути складності в спілкуванні: сварки з близькими, відмова друзів приходити в гості. По-друге, постійна трата грошей на непотрібні речі може його розорити. По-третє, людина, яка тільки накопичує і нічого не віддає, позбавляє себе радості і можливості отримувати інші блага.

Анна КОЛІСНИЧЕНКО, психолог:

Коли людина щось дарує, віддає або творить, вона отримує психічну енергію. Якщо ви від душі зробите комусь подарунок, то отримаєте натомість почуття подяки. Якщо виростите квітку, то отримаєте насолоду від неї. Енергія повернеться, але в іншому вигляді – в еквіваленті емоцій і відносин.

ЯК ПОЗБУТИСЯ ЗВИЧКИ НАКОПИЧЕННЯ? Сімейний психолог Оксана Дон рекомендує:

1 Двічі в рік перебирати речі в шафах і віддавати або викидати те, що вже точно не стане в нагоді.

2 Позбавлятися незручних речей, в яких ви відчуваєте себе некомфортно.

3 Не зберігати речі, які ви довгий час збираєтеся перешити або полагодити, але до ремонту справа так і не доходить.

4 Якщо вам складно утримуватися від покупок нового одягу, то можна використовувати практику примірки. Одягніть річ і помилуйтеся своїм відображенням, не здійснюючи при цьому покупку. Це дозволить зняти емоційну напругу і заощадити гроші.

ЯК ДОПОМОГТИ ПЛЮШКІНУ? Якщо хтось із ваших родичів постійно накопичує речі, це може говорити про його страх і непевність у майбутньому. Літні батьки можуть оточувати себе речами, тому що не впевнені, що діти підтримають їх. Схожі мотиви змушують людей оточувати себе тваринами: людина не впевнена, що близькі будуть спілкуватися з ним, а тварини в будинку дають відчуття, що вона не самотня.

На думку клінічного психолога Вероніки Степанової, допомогти таким родичам можна, почавши більше спілкуватися з ними і піклуватися про них. Згодом «плюшкін» відчує підтримку і стане менше тривожитися про своє майбутнє. Це дозволить йому поступово самому розлучатися з непотрібними речами.

 

Джерело:
До списку новин