загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Потрібен працівник до 45 років": роботодавців в Україні чекають проблеми

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Довести факт дискримінації за віком дуже складно.

Роботодавці в Україні скоро можуть залишитися без робочих рук. Співробітників старше 45 років брати не хочуть, а молоді не вистачає. Тоді як на ринку праці українців старше 40-ка вже 50%. І ця цифра зростатиме.

Дискримінація за віком

Вік – не причина відмовити в роботі. Це забороняє українське законодавство.Наприклад, стаття 2-1 Трудового кодексу говорить, що забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці. В тому числі, через расу, стать, гендерну ідентичність, сексуальну орієнтацію, етнічне походження і вік.

Таку ж заборону містить стаття 1 Закону України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", зазначає адвокат Юлія Черватюк. У разі дискримінації при влаштуванні на роботу людина має право піти до суду з питанням стягнення збитків. Але, незважаючи на закон, роботодавці продовжують писати в оголошеннях про вакансії вимоги до віку. Такий вид дискримінації називається ейджизм.

"Довести дискримінацію в таких випадках, досить складно, оскільки роботодавці не повідомляють письмово, або навіть усно, про той факт, що людина їм "не підходить" за віком, але при фіксуванні багатьох моментів (скріншоти оголошень, зберігання листування і т.д .) можна спробувати це довести", – говорить Юлія Черватюк.

За даними загальнонаціонального дослідження "Що українці думають про права людини", найчастіше українці стикаються з дискримінацією за ознаками віку (37,4%).

Кожен другий працівник в Україні – старше 40

На ринку праці людей 40-45 років найбільше – 25,6%. А економічно активного населення старше 40 років у нас 50,3%, говориться в звіті Держстату. Найчастіше роботодавці дискримінують саме вікову групу прямим або непрямим способом: потрібен, наприклад, "активний і амбітний співробітник в молодий колектив".

Стосовно професій, то найчастіше дискримінують за віком секретарів, офіс-менеджерів, операторів ПК, водіїв і кур'єрів. Як фахівцям-початківцям, так і пенсіонерам знайти роботу непросто, йдеться в дослідженні Міжнародного кадрового порталу Headhunter.

Майже чверть опитаних вказали, що при відмові їм не повідомляли причину, але було зрозуміло, що роботодавця не влаштовував вік здобувача.

Кожен п'ятий респондент вважає, що сьогодні найяскравіше виражена вікова дискримінація по відношенню до людей пенсійного віку. Саме пенсіонерам найскладніше бути поміченими роботодавцем і працевлаштуватися на будь-яку посаду в компанії.

Водночас, за даними дослідження, в останні кілька років роботодавці України почали активніше працевлаштовувати фахівців без досвіду. Такий підхід дає можливість отримати лояльніших співробітників, готових працювати за невеликі гроші, і в перспективі вирощувати висококваліфікованих професіоналів всередині компанії. Майже в половині офісів є програми стажувань для студентів і фахівців-початківців.

"Зараз молодь виходить на ринок праці пізніше. Це пов'язано з тим, що період навчання в школі і вузі зріс і постійну роботу молоді люди шукають після 25 років. Але при цьому зайнятість серед молоді останні три-чотири роки дійсно зростає. Студенти швидко знаходять роботу не за фахом. Їм не проблема знайти собі роботу, хоча їх часто беруть тому, що вони погоджуються працювати неофіційно, їх легше звільнити в разі чого, можна недоплатити", – коментує Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

Через упередження роботодавці залишаться без робочих рук

В Україні молоді менше, ніж людей старше 40 років. У 1990-х в Україні різко скоротилася народжуваність. І тільки нещодавно це нечисленне покоління 90-х-початку 2000-х рр почало виходити на ринок праці. При цьому зараз молоді люди виходять на ринок праці пізніше. Це одна з причин, чому працюючої молоді стає менше.

А ось покоління, якому сьогодні 40-50 років, почало виходити на роботу набагато раніше. В їх час вища освіта була менш поширеною, і на навчання йшло менше часу.

Кількість людей старшого віку зростатиме, зазначають експерти, але вітчизняні роботодавці цього наразі не усвідомлюють.

"Роботодавці не бачать і ще не сприйняли перекіс на ринку праці в бік старшого покоління. Хоча це очевидно. Тут ще спрацьовують стереотипи, що після 45 років людина ні на що не здатна, не може нічого нового. Люди часто самі себе сприймають старими: вони закриваються і в 40 років вважають себе мало не пенсіонерами. Хоча сьогодні сорокарічні і п'ятдесятирічні володіють комп'ютерними навичками. Вони користуються смартфонами та іншими технологіями. Взагалі, рамки молодості потрібно переглядати", – говорить Лідія Ткаченко.

Всесвітня організація охорони здоров'я вже переглянула вік молоді. Такими тепер вважаються люди 25-44 років. А середнім віком – 45-60 років.

В дискримінації винна і система освіти, вважає Ткаченко. Навчальні заклади налаштовані більше на молодь, тому що їм треба здобувати фах. Дуже мало вузів пропонують програми підвищення кваліфікації.

"Про освіту дорослих кажуть дуже багато. Але в європейських країнах є конкретні програми і кар'єра прив'язана до підвищення кваліфікації. Якщо ти отримаєш нові навички, то у тебе буде або підвищення зарплати, або просування по посаді. У нас такого немає, наші роботодавці не налаштовані вкладати гроші в своїх співробітників. Вони більше налаштовані на споживання: ось я хочу себе взяти людину з вищою освітою і нехай вона мені відповідає на телефонні дзвінки", – зазначає Ткаченко.

Поки роботодавці перебирають, нестача робочих рук посилюватиметься. Населення Українці старіє і скорочується.

"Буде багато вакансій, які не заповнюватимуться. Деякі робочі місця доведеться закривати, якісь можна автоматизувати. Є різні шляхи вирішення проблем. Якщо у нас буде більш-менш стабільне зростання економіки, не буде потрясінь, якихось криз, то багато чого повинно вирішитися само по собі", – вважає Лідія Ткаченко.

Віталій Андронік

 

Джерело:
До списку новин