загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сієм, сієм, засіваєм — діру Пенсійного фонду розширяєм

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За сталою традицією напередодні виборів влада, щоб втриматися, згадує про найсумліннішу, але найбіднішу частину електорату - пенсіонерів - й розпочинає «роздачу слонів» із держбюджету, який ніколи не був виготовлений з гуми. Перед першим туром президентських виборів літні люди отримали одноразову так звану матеріальну допомогу, але Порошенкові це не допомогло. Тепер напередодні парламентських виборів голова уряду, який мімікрує під нове обличчя, також вирішив «позолотити ручку» 2,5 мільйонам пенсіонерів.

У липні на людей шанованого віку чекають дві новини.Перша - буде проведена індексація пенсій, і ці видатки були заплановані в держбюджеті на 2019 рік. Тим, хто отримує мінімальну пенсію, додатково прилетять 67 грн, щасливим отримувачам максимальної до щомісячних виплат додадуть 670 грн. Друга - дотягнуть до 2 тисяч гривень пенсії тим українцям, які наразі отримують менше, але мають повний стаж (жінки 30 років, а чоловіки 35. - Прим. ред.).

І можна було б порадіти за літніх людей, яких держава, на яку вони відпрацювали все життя, не надто шанує. Але проблема полягає в тому, що Пенсійний фонд додаткові видатки не враховував, та й у держказні на цю статтю гроші не передбачені.

Проблема дефіциту ПФУ давно назріла й перезріла. Не є секретом, що держава з бюджету фінансує більше половини потреб Фонду на виплату пенсій. І в цьому році був встановлений рекорд - на покриття дефіциту Пенсійного фонду мають направити 167 млрд грн.

Для порівняння: минулого року дефіцит становив 150 млрд грн, а у 2017-му - 139 млрд.

Проте передвиборчий рік вносить свої корективи. За даними офісу з фінансового та економічного аналізу у парламенті, які опублікував голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, за перші чотири місяці 2019 року фактичні видатки Пенсійного фонду перевищили планові на 8,9 млрд грн. Це відбулося через індексацію пенсій та виплату одноразової допомоги пенсіонерам, починаючи з весни. Так, у березні виник дефіцит Фонду у 4,8 млрд грн, а в квітні - вже в 5,2 млрд грн.

«При цьому зростають як доходи власне самого пенсійного органу, так і витрати державного бюджету, який дотує солідарну пенсійну систему. На цей рік планувалися витрати Пенсійного фонду в розмірі 408 млрд грн. При цьому вони не враховували індексацію пенсій та одноразові виплати. За рахунок коштів ЄСВ будуть покриватися 265 млрд грн, а 143 млрд грн є дефіцитом», - констатував Дорошенко, додавши, що Фонд досі не повернув 4 млрд грн, які були запозичені з Єдиного казначейського рахунку минулого року, коли виникли так звані касові розриви, які призвели до затримки пенсій влітку.

Враховуючи те, що власні доходи Пенсійного фонду від сплати ЄСВ працюючими українцями не змінюються, додатковий тягар, організований прем'єром, має лягти на держбюджет. На тлі виплат за зовнішніми боргами це буде доволі тяжко. Проте навряд чи голову уряду це турбує, адже розгрібатимуть ці проблеми його наступники.

Головне, що урядове передвиборче «засівання» пенсіонерів, на жаль, не поліпшить добробуту стареньких. В Україні співвідношення між середньою зарплатою і пенсією становить 27%. А в Європі цей коефіцієнт коливається від 45% до 68%. І пенсійна реформа, яка була започаткована два роки тому, не вирішила цього питання та не призвела до скорочення дефіцитності ПФУ. Тому, напевне, варто не роздавати передвиборчі подачки, а нарешті замислитися над справжніми змінами в цьому болючому для багатьох українців питанні.

Олена САФОНОВА

 

До списку новин