загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Дематюкація» мови: лихослів’ю українців збираються протидіяти на законодавчому рівні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні державну мову хочуть убезпечити від забруднення матюками.

До Ради подано законопроект, що витісняє з української мови нецензурні слова. Так, як повідомляється на сайті українського парламенту, ініціаторами зареєстровано проект закону "Про протидію лихослів'я", який спрямований на очищення української мови від мату.

Автором даного документа №10414 значиться народна депутатка Ольга Богомолець.

Згідно з документом, метою і завданням проекту закону є боротьба з використанням нецензурної лайки під час трансляції телепередач, публічних виступів, а також під час поширення матеріалів, що містять нецензурну лайку засобами масової інформації та іншими способами (в тому числі, в мережі Інтернет).

«Лихослів'я все швидше входить в наше повсякденне життя, тому вважаємо за потрібне захистити культуру мови від ненормативної лексики. Принаймні. зробити цю спробу», - йдеться в пояснювальній записці.

Термін "нецензурна лайка (лихослів’я)" визначається, як "ненормативна лайка, перелік слів та виразів якої затверджується Кабінетом Міністрів України".

Слово все ще вважатиметься нецензурним у тому числі при зміні будь-якої літери.

Законопроект передбачає штраф 680-1275 грн за матюки чи "образливе чіпляння до громадян" в телеефірі, інших ЗМІ або матеріалах в Інтернеті чи публічних виступах. Альтернативне покарання - 40-60 годин громадських робіт, або ж виправні роботи на строк 1-2 місяці з відрахуванням 20% заробітку; або адмінарешт до 15 діб.

Якщо порушувала публічна особа - покарання суворіше. Штраф 1275-1700 грн, або громадські роботи на 40-60 годин, або виправні роботи протягом 1-2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адмінарешт до 15 діб.

Зауважимо, термін "публічна особа" пропонують використовувати у розумінні закону про протидію легалізації доходів, а там немає визначення такого терміну - хіба що "національні публічні діячі".

Пропонується заборонити використання лайки на ТБ, а у разі порушень - штрафувати в обсязі 10% розміру ліцензійного збору. Отримані від цього кошти мають намір направляти на розвиток Українського культурного фонду.

Раніше Ольга Богомолець тему про очищення рідної мови від лихослів'я підняла в Facebook ще два тижні тому.

"Життя триває гострим бажанням змінити чергові реалії. Скажіть, а чи є серед моїх друзів і підписників на фб ті, хто не використовує і не терпить лихослів'я і лайки в мережі, медіа-просторі і взагалі в повсякденності? Хочу зрозуміти погляди і форму комунікацій сучасних українців. На вашу думку, наскільки згубно впливає лихослів'я від публічних осіб на культуру життя і чи варто боротися за "дематюкацію" публічного простору?", - запитувала на своїй сторінці народна депутатка України.

 

Джерело:
До списку новин