загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія в Україні: чим вигідне електронне пенсійне посвідчення, як його отримати або замінити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Електронне пенсійне посвідчення (ЕПП) - це, по суті, пластикова карта, яка має функції банківської картки (на неї надходять пенсійні виплати) і посвідчення особи. Тому ЕПП може використовуватися практично у всіх сферах життя.

Існуючий у нас в країні «Порядок обліку, зберігання, оформлення та видачі пенсійних посвідчень в Пенсійному фонді України та його органах» передбачає видачу територіальними органами Пенсійного фонду (ПФУ) всім пенсіонерам України пенсійного посвідчення. Без цього документа неможливо призначення пенсії.

Цей документ виготовляється безкоштовно, і видається особисто пенсіонерові. У крайніх випадках це може бути особа, яка виступає від імені пенсіонера і має нотаріально завірене доручення.

Перед отриманням цього документа пенсіонер повинен подати до територіального органу ПФУ  заяву, копії паспорта, ідентифікаційного коду і документів, які передбачають пільги, якщо такі є.

У тому випадку, якщо пенсіонер - неповнолітня або недієздатна особа, то його представником виступають батьки, опікуни або піклувальники. Вони отримують ЕПП замість пенсіонера після пред'явлення паспорта і відповідних документів. Після цього документ їм видають під розпис в журналі обліку пенсійних посвідчень.

У деяких випадках пенсіонеру потрібно замінити пенсійне посвідчення - наприклад, якщо воно втрачене або прийшло в непридатність. Крім того, заміна буде потрібна і в деяких інших випадках. Так, пенсія по інвалідності, призначена на період інвалідності, виплачується тільки до певної дати, встановленої МСЕК. Якщо термін призначення пенсії закінчився, тим, хто бажає відновити виплати, необхідно здійснити емісію нового ЕПП.

У тому випадку, якщо пенсія призначена довічно, на звичайному пенсійному посвідченні саме так і зазначено, однак на електронному такого немає. Замість цього там є дві дати: термін дії ЕПП та термін дії банківської карти. Зазвичай ці дати не збігаються. Різниця становить два місяці або більше. Термін дії ЕПП як платіжної картки становить 3 роки за умови проходження фізичної ідентифікації одержувачем пенсії у відділеннях банку кожні 6 місяців. Термін дії банківської карти - також 3 роки.

Пенсіонерам потрібно орієнтуватися на дату, яка закінчується раніше. Зазвичай це дата, зазначена на ЕПП, при цьому платіжною карткою можна буде продовжувати користуватися і після закінчення дії ЕПП.

Чинне законодавство (п. 7 Порядку емісії платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням) передбачає заміну ЕПП здійснити за процедурою, передбаченою для виготовлення пенсійного посвідчення. Виготовленням та видачею цих електронних документів займається «Ощадбанк». Заяву ж на виготовлення нового ЕПП потрібно віднести до відділення Пенсійного фонду. Це потрібно зробити за 30 днів до закінчення терміну дії посвідчення, оскільки на виготовлення документа може піти місяць.

Після цього заявнику нададуть інформацію про те, в якому відділенні потрібно забрати посвідчення. Інформацію по виготовленню ЕПП можна отримати у відділенні Пенсійного фонду.

 

Джерело:
До списку новин