загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нові пенсійні внески будуть платити громадяни, роботодавці, держава, - нардеп

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Новообраний нардеп від партії “Слуга народу” Галина Третьякова, яка донедавна була гендиректором Української федерації убезпечення та вважається основним претендентом на посаду глави парламентського комітету з питань соцполітики, готує законопроект щодо запровадження другого рівня пенсійної системи (передбачає обов’язкові персональні пенсійні накопичення/відрахування на додаток до нинішніх - щоправда, можливо, зменшених - платежів, які наразі здійснюються через сплату ЄСВ у рамках першого, солідарного, рівня пенсійної системи, - ред.).

За словами Г. Третьякової, другий рівень пенсійної системи має охоплювати, передусім, найманих працівників. ФОПів - за їх бажанням (добровільна участь). “Не має бути вікових виключень із накопичень, хто не встигне накопичити - отримає виплату як капітал хай й не великий у день виходу на пенсію”, - додає новообраний парламентар.

“Хто має наглядати за фінсектором, що прийме участь у накопиченнях? У найближчі три роки - НБУ, з подальшим виокремленням пруденційного регулятора від монетарної функції. Ємності (capacity) швидко розбудувати нагляд є тільки у нього”, - уточнила Г. Третьякова.

На її думку, робити платежі по другому рівню пенсійної системи мають три сторон, “при цьому у невеликих розмірах відсотків від фонду заробітної плати”.

“Людина, коли заступає на роботу, обирає свій відсоток, який зможе відкласти на майбутнє споживання, навряд чи це буде 7 чи 10-15 (як пропонував діючий уряд та НКЦПФР), це захмарно для наших громадян. Це не виключає, що додатково добровільно можна відкласти й ці величини. Зацікавити найманого працівника відкладати 1-2% можна формулою додаваного відсотку з боку роботодавця "+1 до цифри найманого працівника, але не більше у сумі ніж 3%" (чому обмежується? Того, що другий рівень буде гарантований на початку грошима державного бюджету. А гарантувати великі суми ми не в стані, в подальшому переходимо на створення Фонду гарантування). Як варіант можлива формула "х2", якщо погодяться роботодавці, які хочуть утримати працівника в Україні. Третя сторона - держава з 2021 року, після того як ми пройдемо пікові роки обслуговування зовнішнього боргу - це може бути у різний спосіб - один з яких це за рахунок модернізації системи загальнообов`язкового державного страхування”, - констатувала Г. Третьякова.

Раніше Г. Третьякова розповідала, що майбутніх пенсіонерів може очікувати добровільний вихід на пенсію як до, так і після досягнення пенсійного віку (зараз - 59 років у жінок, 60 років у чоловіків). "Людина повинна йти на пенсію, коли вона цього сама захоче", - вважає Г. Третьякова.

Як зазначалося, наприклад, якщо у 55-річного є 35 років стажу, він зможе оформити пенсію і не працювати. І навпаки, 70-річний отримуватиме пенсію і працювати, поки є сили і вміння. Зараз достроковий вихід на пенсію можливий тільки для "шкідливих" професій. А, наприклад, для держслужбовців є віковий ценз - 65 років, після досягнення його вони зобов`язані звільнитися з держслужби. Тим, хто вже на пенсії, обіцяють зберегти чинне з цього року щорічне підвищення пенсій: на 50% від інфляції плюс 50% від темпів зростання зарплат за попередній рік.

 

Джерело:
До списку новин