загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мільярдер із Бразилії приїхав на Волинь, аби побачити батьківщину своїх предків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Бразильський мільярдер Даніель Феффер, статки якого вимірюються у півтора мільярда доларів США, нещодавно відвідав селище Локачі на Волині.

До слова, він є у списку найбагатших людей світу за рейтингом журналу «Форбс». Має у Бразилії власну паперову фабрику. 

Щоб зрозуміти, з якою метою мільярдер приїхав на Волинь треба зануритись у минуле. Отже, трішки історії Локач. Відоме це селище тим, що до Першої світової війни із 4 тисяч населення дві третини складали саме євреї. З початком війни на території селища утворили ґетто (13.10.1941 – 13.09.1942 рр.). Там утримували близько 3 тис. місцевого єврейського населення. Ґетто було під охороною, обгороджене колючим дротом. Ув’язнених використовували на важких фізичних роботах. 13 вересня 1942 р. усе населення ґетто розстріляли у районі с. Уйма-Локацька.

"У наше містечко нащадки євреїв приїжджають часто, в основному це рідні тих, кому вдалося вижити у роки Голокосту. А нещодавно до нас приїхав бразилієць з родиною. Його рід, як виявилося, бере своє коріння у Локачах. Їхній прадід Сімпсон Феффер народився у 1874 році у нашому містечку. Як виявилося, його родина була ашкеназі – частина євреїв, нащадки вихідців із середньовічної Німеччини і східно-європейських країн, які емігрували на українські землі", – розповідає редакторка Локачинської районної газети «Селянське життя» Ірина Романюк.

Поїздку в Україну Феффери планували давно. Особистим літаком прилетіли до Львова – і гайда стежинами предків. Разом з Даніелем приїхали його дружина, двоє синів, племінники. З ними також прибула знімальна група та гіди-перекладачі. Більше того – їх супроводжував відомий бразильський режисер-документаліст Марсело Мачодо

Історію свого роду Феффери знали за розповідями дідуся Леона (сина Сімпсона Феффера), а щоб дізнатися більше – найняли спеціалістів, які створили для сім’ї генеалогічне дерево.

"Ми ніколи б не могли подумати, що це мільярдери. Дуже скромні люди. До пам'ятника жертвам Голокосту – дорогою болю – вони вирішили йти пішки. Дорогою приглядалися мало не до кожної травинки і камінчика. Усе їм було цікаво. Фотографувалися з нашою калиною, з нашими жабами навіть, бо вони ніколи не бачили жовтих з чорними цятками жаб, бо у Бразилії вони тільки зеленого кольору. Дуже здивувалися, як побачили старі радянські автомобілі: мовляв, у них такі самі їздять. У Бразилії просто немає середнього класу, там або дуже багаті, або дуже бідні. А як побачили підводу, то почали бігти за нею, сміятися і вигукувати, фотографувати. Місцеві навіть запропонували їх покататись. Так кумедно було за цим спостерігати", - продовжує Ірина Романюк.

А весь цей процес старанно фіксувала на свої камери знімальна група. Адже Феффери замовили фільм про свою подорож в Україну. Майже у всіх, кого вони зустрічали, брали інтерв'ю. Їх цікавило буквально все: наші цінності, як ми живемо, наші погляди на стосунки з Росією та навіть із сусідньою Польщею, і власне – чому ж так сталось, що нині у Локачах нема жодного представника єврейської нації і де знайти відомості про своїх предків.

Доки дійшли до пам'ятника жертвам Голокосту, іноземні гості понабирали до рук каміння. За їхньою давньою традицією, в знак шани кладуть не квіти, а саме каміння. Опісля делегація замовила обід у селищному ресторані. Досить скромний: червоний борщ, вареники, сирники. Феффери зазначили, що українські страви їм дуже до смаку.

Коли від'їжджали з Локач, щиро всі обіймалися з тими, хто супроводжував їх. Поїздкою Феффери лишились задоволені. Далі із Локач бразильська родина мільярдерів попрямували у Колки та Рівне, а вже звідти – у Варшаву та назад додому. Пообіцяли, що про свою подорож вони ще й напишуть книгу. Уже навіть готова передмова до неї.

Ірина Бура

 

Джерело:
До списку новин