загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як європейці намагаються боротися з високою квартплатою?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Жителі європейських міст протестують проти підвищення орендної плати за житло. У деяких країнах прийняли закони, покликані зупинити зростання квартплати.

ЩО ТРАПИЛОСЯ? Мітинги і демонстрації проти підвищення квартплати почалися ще весною 2019 року і охопили тридцять міст Євросоюзу. Наймасовішими виявилися протести в Німеччині: тільки в Берліні в акціях взяли участь близько 35 тис. чоловік. Протестуючі запевняють, що власники житла навмисно завищують вартість оренди.

ЧОМУ ТАК? Дійсно, у великих європейських містах протягом останніх кількох років орендна плата за житло зростає швидкими темпами. Наприклад, у 2018 році в Берліні квартплата в залежності від району становила 130-142% від середнього рівня по країні, а в Мюнхені – цілих 170%.

Фахівці називають кілька причин: це і брак житлової площі, і низькі відсотки, і, не останньою чергою, спекуляції на ринку нерухомості.

ЩО ПРОПОНУЮТЬ?Організатори протесту в Берліні запропонували радикальний варіант боротьби із зростанням квартплати. На їхню думку, міській владі слід в обов’язковому порядку викупити житло у концернів-власників. Утім, це торкнеться тільки тих фірм, які володіють більш ніж 3 тис. квартир. Після цього мерія буде здавати придбане житло в оренду – але вже за нижчими цінами.

Правляча в місті Соціал-демократична партія розкритикувала такі пропозиції. Соціал-демократи кажуть, що проблема завищеної квартплати дійсно існує. Але викуп квартир у великих власників обійдеться міській владі занадто дорого. Тому Сенат міста придумав інший спосіб впоратися з проблемою.

Як європейці намагаються боротися з високою квартплатою?

БЕРЛІНСЬКИЙ ВАРІАНТ. У червні Сенат Берліна заморозив орендну плату терміном на п’ять років. Квартплати не можна підвищувати в рамках діючих договорів оренди, а також якщо колишній мешканець з’їжджає, а в житло заселяється новий. Мораторій не поширюється на новобудови і соціальне житло.

«Встановлення верхньої межі орендної плати – це правильне рішення у дуже слушний час», – пише видання Zeit. Журналісти газети відзначають, що в столиці Німеччини люди «вже давно заробляють занадто мало, щоб дозволити собі оплачувати квартплату, що постійно зростає».

ПОРТУГАЛЬСЬКИЙ ВАРІАНТ. Проблемою квартплати зайнявся й уряд Португалії. У липні в країні набула чинності державна програма для орендодавців, покликана забезпечити доступну вартість оренди. Її учасники отримають податкові пільги, якщо будуть здавати свої квартири за ціною на 20% нижчою за ринкову.

Утім, видання Observador не вірить в успіх програми. Оглядачі видання вважають, що участь в ній обернеться збитками для орендодавців, які не зможуть покрити ніякі податкові переваги.

Проте досвід Німеччини та Португалії показує, що уряди країн не ігнорують проблему і не залишають громадянам вирішувати її самостійно.

 

Джерело:
До списку новин