загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Можуть розраховувати тільки на мінімальні виплати"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Жінкам віком 55 років можуть дозволити до 1 січня 2022-го достроково виходити на пенсію. Президент Володимир Зеленський повернув відповідний закон зі своїми правками до Верховної Ради.

Документ прийняли 2015-го. Він стосується жінок, що мають стаж 30 років. І до моменту виходу на пенсію вже звільнилися з роботи. Тодішній президент Петро Порошенко заветував закон. Основна причина — дефіцит бюджету Пенсійного фонду.

В Україні жінки мали право достроково йти на пенсію до 2011 року. Потім пенсійний вік почали підвищувати, бо це було передбачено програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом. Щорічно він зростає на шість місяців. До 2021-го становитиме 60 років. Також час виходу на пенсію жінок залежить від дати народження. 2019-го пенсію зможуть оформити ті, хто народився не пізніше 30 вересня 1960 року.

У новому варіанті закону жінкам, які вийдуть на пенсію у 55 років, пропонують враховувати зарплату за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000-го. Якщо останній становить менш як 60 місяців, для розрахунку братимуть дохід за будь-які 60 календарних місяців стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв.

— Абсолютно реально дозволити жінкам виходити на пенсію у 55 років. Такий законопроект безпрограшний для влади. Це не значно вплине на витрати державного бюджету, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ. — У жінок з'явиться можливість не перепрацьовувати. Але вони можуть розраховувати тільки на мінімальні виплати.

Із 2015-го філософія нарахування пенсії в Україні змінилася. Зараз акцент роблять не на вік громадянина, а на кількість страхового стажу. Причому до січня 2004 року трудовий стаж дозволяють прирівнювати до страхового. Далі значення має виключно останній. Щоб у майбутньому претендувати на гідну пенсію, треба справно сплачувати необхідні податки. Очевидно, більшість жінок до 55 років не встигнуть заробити великий страховий стаж.

Мінімальний вік виходу на пенсію треба прив'язати до середньої тривалості життя в Україні. Очевидно, що для чоловіків 63–65 років — високий поріг. Установлювати його було помилкою ще й тому, що це заклало високу планку страхового стажу. Щоб змінити ситуацію, треба запустити накопичувальний рівень пенсійної системи. Тоді українці зможуть самостійно заощаджувати гроші на пенсію та не залежати від держави. Крім того, наш Пенсійний фонд сьогодні є по суті банкрутом. Дефіцит постійно зростає. Вже становить понад 170 мільярдів гривень. Щоправда, поки що обговорюють тільки корупційні моделі запуску накопичувальної системи.

З березня 2020-го українців чекає черговий перерахунок пенсій. Підвищення відчують не всі. Для людей із мінімальними пенсіями виплати зростуть незначно. Додадуть по 400–500 гривень.

— У свій час пенсійний вік українців підвищили, бо думали, що так вдасться скоротити дефіцит Пенсійного фонду. Не вийшло, — каже економіст Олександр Охріменко.

— Жінкам в окремих випадках можна дозволити виходити на пенсію у 55 років. Це вигідно жителям сіл, які тримають худобу й обробляють городи. Вони стабільно отримуватимуть пенсію, хоч і невелику. У містах жінки достроково не звільнятимуться з роботи, щоб отримувати копійки.

Про накопичувальну пенсію в Україні почали говорити 2003-го. Тоді запуск другого рівня перенесли. Досі маємо солідарну пенсійну систему. Ніхто не хоче проводити реальних реформ. Водночас усі необхідні закони, щоб ввести накопичувальну пенсію, маємо. Треба тільки політична воля.

26 років — мінімальний страховий стаж, який потрібен 2019-го для виходу на пенсію за віком. Щороку він збільшується на 1 рік. Із 2028-го треба буде мати 35 років стажу.

Джерело:
До списку новин