загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як переселенцю повернути виплату пенсії, - поради адвоката

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Останніми роками в Україні гостро стоїть питання переселенців із тимчасово окупованих територій Донбасу, Луганська та анексованого Криму. Згідно з даними офіційного сайту Міністерства соціальної політики України, станом на 2 січня 2019 року взято на облік 1 512 435 переселенців (ВПО). До найактуальніших проблем переселенців нашої держави належить масове припинення виплати пенсій із підстав, що не передбачені Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Про те, як за теперішніх умов та норм законодавства переселенцям можна повернути виплати пенсій, розповіла керуючий партнер адвокатського об’єднання Emiraise Людмила Кабанець.

Як відновити виплати?

Практика позбавлення пенсій набуває дедалі більших масштабів, і в більшості випадків стосується пенсіонерів та людей з інвалідністю. Через свій вік і стан здоров’я більшість із них не здатні долати несприятливі ситуації й потребують допомоги. А пенсії є єдиним джерелом їх існування.

Систематичні порушення прав переселенців на пенсійне забезпечення призводять до виникнення низки судових спорів між ВПО та органами Пенсійного фонду України (ПФУ), щодо поновлення порушених прав переселенців.

Для відновлення своїх прав, необхідно діяти за таким алгоритмом:

 -   Оформити письмове звернення до органів ПФУ з відповідною вимогою про поновлення та виплату заборгованості з пенсії.

 -   Оскаржити дії чи бездіяльність органів ПФУ в адміністративному суді.

 -   Пред’явити до примусового виконання відповідні рішення судів.

На сьогодні в Україні склалася позитивна судова практика щодо поновлення виплати пенсій та стягнення нарахованої, але не виплаченої заборгованості. Наприклад, 3 травня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду прийняв рішення у зразковій справі про припинення виплати пенсій на користь переселенця.

Що робити, якщо кошти все ж не виплачуються?

Судове рішення про поновлення пенсійних виплат і зобов’язання виплати заборгованості з пенсії може протягом тривалого часу не виконуватись. У такому разі пенсіонер зазнає інфляційних втрат від знецінення коштів, що йому належать, та позбавлений можливості отримати додатковий прибуток з цих коштів.

Для того, щоб отримати компенсацію інфляційних втрат, застосовуються кілька варіантів дій.

Варіант 1.  Під час звернення до Пенсійного фонду щодо поновлення виплати пенсії необхідно висунути вимогу про нарахування і виплату компенсації.

Сума цієї компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) на індекс інфляції у період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується дохід, до уваги не береться).

Надалі ця вимога включається до позовних вимог під час оскарження дій або бездіяльності органів ПФУ. Таким чином є можливість компенсувати інфляційні втрати з моменту припинення виплат пенсії до дати ухвалення судового рішення.

Варіант 2. У разі прострочення виплати боргу боржник, на вимогу кредитора, зобов’язаний також покрити інфляції втрати за весь час прострочення. А також виплатити 3% річних від простроченої суми.

Рішення про поновлення виплати пенсії та виплати заборгованості підтверджує, що між пенсіонером і органом ПФУ виникає грошове зобов’язання. Тож пенсіонер має право стягнути з Пенсійного фонду інфляційні втрати й додаткові відсотки.

Для цього необхідно звернутись до органу ПФУ з позовом про стягнення інфляційних втрат та 3% річних за несвоєчасне виконання рішення суду. Його можна подати у перші 3 роки з моменту як рішення суду про виплату заборгованості набуває чинності. Інакше ПФУ може висунути клопотання про позовну давність та виплатити інфляційні втрати не за весь період затримки, а лише за 3 роки.

Але яким чином вдасться стягнути інфляційні втрати та 3% річних за весь час невиконання рішення суду?

У такому разі переселенець має пред’явити цей позов протягом 3 років з моменту набуття рішенням чинності, не чекаючи самого виконання. Та заявити такі вимоги:

- стягнути з органу ПФУ інфляційні втрати та 3% річних за невиконання рішення суду,

- зазначити про нарахування відповідних відсотків і інфляційних втрат з моменту ухвалення рішення до моменту виконання грошового зобов’язання.

У такому разі нарахування інфляційних втрат і додаткових відсотків здійснює виконавець. І громадянин отримує відшкодування за весь час виконання органом ПФУ рішення суду про виплату пенсії.

Варіант 3. Якщо рішення суду про стягнення пенсійних виплат перебуває на виконанні в органах казначейства, перерахування коштів пенсіонеру здійснюється протягом 3 місяців.

Якщо за цей період не здійснилося перерахування коштів, пенсіонеру виплачується компенсація обсягом 3% річних від несплаченої суми коштів. Компенсація нараховується Державною казначейською службою України.

Для отримання компенсації  пенсіонеру потрібно після виконання рішення суду звернутися до Державної казначейської служби України з проханням провести нарахування і виплату 3% річних. У разі відмови — оскаржити такі дії до адміністративного суду.

Варіант 4. Судові рішення, що набули чинності, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, фізичними і юридичними особами на всій території України. Суд може зобов’язати відповідача, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

Тому до позовних вимог в адміністративних спорах з органами державної влади варто включати вимогу про встановлення судового контролю. Шляхом подання органами державної влади у встановлений судом строк звіту про виконання судового рішення.

За наслідками розгляду звіту боржника про виконання рішення суду або у разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою може встановити новий строк подання звіту. Та накласти на керівника боржника, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Сума штрафу у 2019 році становить від 38 420 грн до 76 840 грн. Половина суми штрафу стягується на користь позивача (пенсіонера), інша половина — до Державного бюджету України.

Таким чином, пенсіонери, яким припинили виплачувати пенсію, мають правову можливість:

- отримати компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати пенсії;

- стягнути з органу ПФУ інфляційні втрати за весь час виконання рішення суду;

- стягнути 3% річних від суми, що підлягає виплаті на основі рішення суду.

 

До списку новин