загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

9 січня православні християни відзначають день пам’яті Стефана Первомученика

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

9 січня, православні християни відзначають день пам’яті Стефана Первомученика. Він був першим християнином, дияконом громади християн, а також творив чудо та проповідував віру в Христа.

Святий походив із елліністів – євреїв, які жили поза Святої землі. На них сильно впливала грецька культура, домінуюча в Римській імперії.

Після зішестя на апостолів Святого Духа Церква почала швидко зростати, тому з’явилася необхідність піклуватися про вдів, сиріт, бідних і нужденних людей, які прийняли християнство. Для опіки нужденних було запропоновано вибрати сім достойних мужів. Апостоли цих людей присвятили в диякони і зробили своїми найближчими помічниками. Молодий Стефан виділявся серед інших даром слова і міцною вірою, за це його прозвали архідияконом, тобто першим дияконом.

Святий проповідував в Єрусалимі, істинність своїх слів підтверджував чудесами і знаменнями. Одного разу він вступив в суперечку з представниками синагоги, за що був схоплений і засуджений до побиття камінням. Перед смертю він просив Ісуса пробачити гріх, скоєний його кривдниками, і прийняти його дух. Помер архідиякон Стефан в 34 році. Він став першим мучеником за Христа.

Степанів день: традиції і звичаї

У народному календарі день пам’яті Стефана Первомученика називається «Степанів день».

У цей день продовжували святкувати «Бабині каші» . 

9 січня селяни дотримувалися заборони працювати ріжучими інструментами і прясти. Святого Стефана вважали покровителем коней, тому в день його пам’яті конячок поїли через срібло, тобто поклавши в воду якийсь срібний предмет. За повір’ям, це вбереже тварин від хвороб.

У Степанів день в деяких місцях за селом виставляли кілки, на які на наступний день селяни пов’язували ганчірку і загадували бажання. За повір’ям, в цей день господар будинку забивав навколо будівлі осинові кілки, щоб захиститися від нечистої сили та зла.

У цей період починалися молодіжні вечірки. Ряджені дівчата і хлопці ходили по дворах. 

Ця дата вважалася одним з річних термінів для найму працівників. З цього приводу народна приказка говорить: «На святого Степана кожен сам собі пан». У Степанів день працівник міг пригадати господареві всі образи і висловити невдоволення. У цей день наймані працівники зводили розрахунок з паном і укладали договір на наступний рік, а якщо господар їм сильно "насолив" в попередньому році, то могли розірвати колишній договір.

У цей час в північних областях зазвичай проходили вибори пастуха, які закріплювалися спільною трапезою. Наймання працівника, який пасе худобу, було дуже важливою справою. Робили це на зборах всього сільського товариства. Враховувався досвід людини, її професійні знання і репутація. Селяни намагалися не сваритися з обраним пастухом, побоюючись, щоб він не віддав лісовику корову кривдника.

Прикмети на Степанів день

Іній на деревах 9 січня до врожаю зернових культур.

Снігопад в цей день до врожаю ягід та грибів.

Мороз передбачає врожайний рік.

Туманність 9 січня до потепління, а червоний місяць принесе багато снігу.

Ворони будують гнізда на снігу до швидкого потепління, а якщо збираються на верхівках дерев, то морози ще довго триватимуть.

Відсутність дрібних птахів на вулиці в цей день до снігопаду.

Якщо 9 січня у коня спітніли копита, чекайте скоро весни.


Джерело:
До списку новин