загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія і мінімальний страховий стаж. Що змінюється у 2020-му?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Найважливіше про головні новації.

Починаючи із 2018-го, щороку зростають вимоги до стажу для призначення пенсій за віком. Скільки страхового стажу потрібно мати чоловікам і жінкам, щоб претендувати на пенсійну виплату у 2020 році?

Розпитуємо про це Руслану Іванкову, заступницю начальника Головного управління ПФУ області, та Лідію Ткаченко, старшу наукову співробітницю Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ.

— Як змінилися вимоги до страхового стажу?

Л. Ткаченко:

— Одним з головних наслідків ухваленого у жовтні 2017 року Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” стала прив’язка права на пенсію за віком до тривалості страхового стажу. Формально пенсійний вік не змінився, але з 2018 року основним критерієм для призначення пенсії є стаж, а не вік.

Р. Іванкова:

— Із січня 2020-го і впродовж року право на пенсію за віком у 60 років матимуть особи, в яких не менше 27 років страхового стажу. Це передбачено Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Щоб вийти на пенсію у 60 років, минулого року потрібно було мати 26 років страхового стажу.

Але зауважу, що у 2020 році скористатися “пільговим періодом” виходу на пенсію ще зможуть жінки, які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року. Вони мають право вийти на пенсію в 59 років і 6 місяців, тобто на півроку раніше, ніж чоловіки, і жінки, які народилися пізніше. Ті жінки, котрі народилися після 1 квітня 1961 року, зможуть оформити пенсію за віком лише з досягненням 60-річного віку, тобто у 2021 році.

— Якщо цьогоріч особі виповниться 60 років, але вона не матиме 27 років страхового стажу, їй пенсію не призначать?

— Ні. Доведеться пропрацювати ще три роки.

Л. Ткаченко:

— Але можна “докупити” стаж, уклавши договір із Державною податковою службою та сплативши страхові внески за певний період. Треба мати на увазі, що за кожен місяць доведеться заплатити подвійний розмір мінімального внеску, тобто не 22%, а 44% мінімальної зарплати (у 2020 р. — 4723 грн х 22% х 2 = 2078,12 грн за кожен місяць).

— А за яких умов можна вийти на пенсію у 63 роки?

Р. Іванкова:

— Для виходу на пенсію у 63 роки мінімальний страховий стаж особи у 2020 році повинен становити 17 — 27 років, у 65 років — від 15 до 17 років. Якщо ж особі виповнилося 65 років, але вона не має 15 років стажу, то може претендувати лише на соціальну допомогу в органах соціального захисту. Нагадаю, вона призначається залежно від доходів людини. (Якщо інших доходів в особи немає, розмір соціальної допомоги дорівнюватиме прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб, станом на січень це 1638 гривень. — Авт.).

— На яку виплату зможе розраховувати особа, котра вийде на пенсію цьогоріч у 60 років, маючи 27 років страхового стажу?

— Мінімальна пенсійна виплата на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних нараховується, якщо чоловіки мають 35 років страхового стажу, а жінки — 30 років. Але це не означає, що, якщо людина має 27 років стажу, то отримуватиме тільки “мінімалку”. Все залежатиме від її зарплати. Чим вона вища, тим більшою буде виплата.

— Як зростатиме страховий стаж надалі?

Л. Ткаченко:

— Пенсійна реформа передбачає, що критерії стажу для отримання пенсії за віком підвищуватимуться щороку на один рік до 2028 року. Особи, яким виповниться 60 років у 2028 році й пізніше, зможуть одразу отримати пенсію, якщо матимуть не менше 35 років страхового стажу. Якщо стаж становитиме від 25 до 35 років, вони зможуть претендувати на пенсію у 63 роки, від 15 до 25 років — у 65 років.

— Які ще нововведення чекають на пенсіонерів у січні?

Р. Іванкова:

— Мінімальна пенсія осіб, котрі у січні досягнули віку 65 років і більше, обчислюватиметься у розмірі 40% від мінімальної зарплати. Оскільки в січні зарплата зросла на 550 гривень, до 4723 гривень, то мінімальна пенсія для таких осіб тепер становитиме 1889,20 грн. Але за умови, що чоловіки мають 35 років страхового стажу, а жінки — 30 років, і такі особи не працюють. Пенсія для таких осіб підвищиться в середньому на 116 гривень. Перерахунок пенсій здійснюватиметься автоматизованим способом за матеріалами пенсійних справ.

Зауважу, що для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної зарплати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності. Пенсіонерам, які досягнуть 65-річного віку в 2020 році, такі перерахунки проводитимуться з дня досягнення відповідного віку за наявністю у них необхідного страхового стажу.

ДО РЕЧІ

За даними ПФУ, у 2028-му тільки 55% 60-річних зможуть вийти на пенсію. Інші через брак стажу будуть змушені працювати до 63 або 65 років.

Леся Ясинчук

 

Джерело:
До списку новин