загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Робота для пенсіонерів: на яку зарплату варто розраховувати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Скрізь потрібні молоді: як знайти роботу літнім людям.

Сьогодні в Україні налічується 28,5 млн громадян працездатного віку, з яких офіційно працюють лише 12,8 млн осіб. Але навіть після виходу на пенсію багато хто продовжує працювати або ж шукають різні варіанти підробітків, адже розміри пенсій залишають бажати кращого. Де найчастіше працюють пенсіонери, скільки отримують і як їм знайти вакансії по душі?

Де працюють літні люди

Людей передпенсійного і пенсійного віку називають поколінням бебі-бумерів (54-72 року; назва пов'язана зі сплеском народжуваності після Другої світової війни). Як правило, є цілі сфери діяльності, де представників цього покоління майже не зустрінеш, наприклад, в IT або PR.

Аналітики рекрутингового порталу hh.ua|grc, розповідають, що інтереси бебі-бумерів на ринку праці рівномірно розподілилися між сферами науки і освіти, обслуговування, мистецтва, культури і розваг.

"Частіше представників інших поколінь вони відзначали, що працюють як домашній персонал (доглядальницями, персональними водіями, покоївками, нянями і т.д.) або взагалі вагалися з обранням професійних сфер. Крім того, згідно з аналізом бази резюме hh.ua|grc, шукачі такого віку активно цікавляться сферами Адмін. персонал, Бухгалтерія, Транспорт і Будівництво – в них були розміщені по 6-8% резюме. Такі професійні інтереси відрізняються від "середньоринкових" – шукачі молодшого віку більше зацікавлені працювати в IT, Продажах, Маркетингу тощо ", – відзначають аналітики.

У компанії ENSOF, що розробляє освітні технології, відзначають, що на представників покоління бебі-бумерів є попит в тих сферах, де їхні професійні знання і управлінські навички не втратили актуальності.

Раніше ми вже розповідали про те, що однією з тенденцій на ринку праці найближчим часом буде не тільки гендерна, а й вікова різноманітність. Адже люди старших поколінь можуть багато чому навчити молодих фахівців.

"Зазвичай бебі-бумери цікавляться вакансіями управлінського характеру (керівник підрозділу, головний бухгалтер) або низькокваліфікованими роботами з легким і гнучким графіком роботи (прибиральник, інший допоміжний персонал)", – розповідає в коментарі сайту "Сьогодні" Ігор Некрасса, HR-директор компанії ENSOF.

Валентина Пучка, HR-директор компанії "ЕДС-ІНЖИНІРИНГ", розповідає, що в Україні ситуація із зайнятістю людей старшого покоління виглядає гнітючою – законодавчо вони повністю беззахисні перед "дрібним ситом" HR-служб як державних, так і приватних компаній.

"Серед цікавих для них вакансій переважає сфера обслуговування: доглядальниці, сторожі, кондуктори в громадському транспорті, комунальники. Досить цивілізовано чинять великі транснаціональні корпорації: вони дають роботу людям передпенсійного і пенсійного віку в сфері громадського харчування, дотримуючись строгих внутрішніх квот з працевлаштування таких категорій громадян", – каже Валентина Пучка.

Скільки заробляють бебі-бумери

Аналітики hh.ua|grc відзначають, що якщо зі сферами зайнятості у представників старшого покоління є істотна різниця з більш молодими здобувачами, то у всіх інших розрізах (побажання зарплати, графік роботи і тип зайнятості) запити кандидатів-бебі-бумерів збігаються із загальною картиною. Так, абсолютна більшість готові працювати на повну зайнятість і повний робочий день.

"При цьому майже кожен третій (32%) пошуковик з числа бебі-бумерів готові отримувати до 10 400 грн. Трохи більше (37%) відзначають в резюме, що шукають роботу з зарплатою від 10 500 до 20 900, ще 16% – від 21 000 до 31 300 грн", – відзначають в компанії.

Валентина Пучка додає, що, попри все, працівники старшого покоління в переважній більшості випадків заробляють менше молодшого покоління, при цьому різниця може досягати 30% не на користь бебі-бумерів.

Як літнім знайти роботу

Незважаючи на те, що на законодавчому рівні заборонено відмовляти в працевлаштуванні людям через їхній вік, дуже часто навіть в оголошеннях прямо пишуть – потрібні співробітники не старше 40 років. Все це відбувається через цілу низку причин. Часто бебі-бумерам відмовляють через те, що вони не вміють користуватися новими технологіями і не завжди хочуть цьому вчитися.

За словами аналітиків hh.ua|grc, роботодавці часом побоюються занадто традиційних поглядів, застарілої системи цінностей і проблем зі здоров'ям у людей старшого покоління. Проте експерти дали кілька порад, які допоможуть бебі-бумерам знайти роботу.

Валентина Пучка зазначає, що людям у віці, щоб залишатися конкурентоспроможними на ринку праці, потрібно удосконалювати свої навички.

"Потрібно вчитися сучасним інформаційним технологіям – це одне з найслабших місць бебі-бумерів. Розміщувати резюме на великих українських сайтах з працевлаштування, роблячи акцент на власному досвіді і досягненнях. Постійно підвищувати свою кваліфікацію – зараз багато промислових компаній мають потребу у фахівцях вузького профілю зі знанням ПК", – говорить експерт.

Ігор Некрасса додає, що людям старшого покоління потрібно перейти від шаблонного мислення про те, що "потрібно працювати", до пошуку своєї особистої конкурентної переваги.

"Особисто мені важко закрити вакансію освітнього спрямування представниками покоління бебі-бумерів на повний робочий день. Це викликано тим, що педагоги мають інші цінності при будівництві кар'єри: стаж, державні та відомчі нагороди, статус працівника установи. Тому при кадровому пошуку в компанії я намагаюся зацікавити іншими факторами самореалізації людини або звернутися до більш гнучких в плані побудови кар'єри представникам молодших поколінь", – ділиться своїм досвідом Некрасса.

У hh.ua|grc також радять здобувачам підтягнути свої навички, вивчити і освоїти комп'ютер, а також правильно навчитися подавати свій досвід.

"Потрібно правильно подати досвід. За умовні 20 років кар'єри людиною було втілено безліч проектів і отримані цінні навички. Однак не варто перераховувати всі підряд. Роботодавця цікавить тільки досвід, релевантний відкритій вакансії". Покажіть, що ви "свій" у будь-якому колективі. На співбесіді важливо донести представнику компанії, що ви можете взаємодіяти з людьми різного віку. Будьте мобільними, розширте поле своїх інтересів і захоплень", – радять в компанії.

Анастасія Іщенко

 

Джерело:
До списку новин