загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Індексація пенсій по-новому: коли додадуть і скільки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Експерти пояснили, чому підвищення пенсій перенесли.

Останні кілька років, після початку пенсійної реформи, більшості українських пенсіонерів в березні підвищували суму виплат – індексували пенсії. Однак цього року березневі пенсії не були проіндексовані. Чому? І чи варто розраховувати на підвищення?

Щорічна індексація пенсій гарантована законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме частиною 2-ю статті 42. Тому індексація пенсій, передбачена цим законом, буде проведена. Однак, як виявилося, цього року уряд вирішив провести індексацію дещо пізніше. У законі не вказано, в якому саме місяці повинна бути проведена індексація.

На півроку пізніше?

Як повідомила у вівторок грорва Міністерства соціальної політики Юлія Соколовська, індексація пенсій запланована на вересень.

"Цього рокууряд також проведе індексацію пенсій, і їх розмір зросте. Це плановий і закладений до бюджету перерахунок! Наше уряд запланував це на вересень" , – написала міністр на своїй сторінці в Facebook.

Таким чином, пенсіонери почнуть отримувати підвищені пенсії на півроку пізніше, ніж могли б, якби індексація була проведена, як минулими роками, в березні.

Економічний експерт Борис Кушнірук вважає, що, хоча в законі і не вказано конкретно, що індексація повинна проводитися в березні, але це випливає з тексту закону.

"У законі дійсно не вказано, коли саме повинна проводитися індексація пенсій. І я вважаю, що це помилка тих, хто приймав рішення про щорічну індексацію пенсій. Але в той же час в законі записано, що перерахунок повинен проводитися за підсумками попереднього року. А це коли? Дані про показники попереднього року стають відомі тільки наприкінці січня. Лютий – місяць, протягом якого уряд може провести всі необхідні розрахунки і ухвалити постанову, на яку саме суму повинні підвищуватися пенсії. І в березні пенсії вже можуть підвищуватися. А те, що зробив уряд, на мій погляд, абсолютно некоректно і порушує права найменш захищених громадян – пенсіонерів", – каже економічний експерт Борис Кушнірук.

 Читайте також:  Уряд не дав розпорядження про підвищення пенсій з 1 березня

Головна причина перенесення індексації пенсій – недовиконання бюджету, вважають експерти.

"Можна припустити, що достатньої кількості грошей для індексації пенсій за встановленою формулою в бюджеті просто немає. Бюджет Пенсійного фонду України на поточний рік становив 448,6 млрд грн, з яких 146,8 млрд повинно бути покрито з державної скарбниці. Судячи з усього, Кабмін до останнього сподівався знайти гроші на збільшення виплат, інакше пояснити настільки запізнілу реакцію з боку Гончарука неможливо. Якби у чиновників спочатку був план з реформування системи, то вони б поділилися ним заздалегідь, щоб не допустити такої емоційної реакції населення. А проводити індексацію пізніше вересня було б політичним самогубством через місцеві вибори, які, як очікується, пройдуть в жовтні", – говорить аналітик TeleTrade Сергій Родлер.

Скільки додадуть

За словами Юлії Соколовської, в середньому після індексації розмір пенсії зросте на 216 грн/міс.

За даними Пенсійного фонду України, станом на 1 січня середній розмір пенсії в Україні становив 3082,98 грн. Виходить, що середня пенсія після середньої індексації зросте всього на 7%. У той же час, за підрахунками сайту "Сьогодні", відсоток індексації пенсій 2020 року повинен був скласти 11%. 2019-го, нагадаємо, пенсії були проіндексовані в середньому на 514 грн.

"Коефіцієнт підвищення 2020 року і мав виявитися менше, ніж 2019-го, – через відчутне зниження інфляції. Але пенсії все одно повинні були зрости в середньому на 300 гривень на місяць, – каже Сергій Родлер. – Таким чином, уряд вирішив не тільки заощадити близько 3 млрд гривень на місяць за рахунок перенесення термінів індексації, а й планує урізати виплати, знизивши надбавку до 216 гривень".

Деяким категоріям пенсіонерів збільшать виплати, крім індексації

Як повідомила міністр соцполітики Юлія Соколовська, в рамках нової стратегії планується проводити й інші підвищення пенсій. Так, 2020 року обіцяють підвищити пенсії людям старше 80 років. В уряді назвали ці виплати "компенсацією до пенсії за досягнення поважного віку".

"З урахуванням індексації вже цього року їх пенсії в середньому зростуть на 700 грн на місяць", – запевнила міністр.

Згідно з графіком, оприлюдненим Юлією Соколовською, ці надбавки почнуть виплачувати також у вересні.

За словами міністра соцполітики, 2021 року такі ж "компенсації до пенсії за досягнення поважного віку" очікують українців віком від 78 років, 2021-го – 75-річних і старше. Таким чином, "вже до 2023 року розмір середньої пенсії зросте на 1200 грн", пообіцяла міністр.

Крім того, 80-річні самотні пенсіонери незабаром можуть отримувати надбавку на догляд. Це передбачено законопроєктом №2494, який наразі знаходиться на розгляді парламенту. Якщо він буде прийнятий, надбавка одиноким пенсіонерам віком 80 років і старше становитиме 670 грн.

У квітні обіцяють провести перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів у зв'язку зі збільшенням страхового стажу. Їх надбавка до пенсії становитиме приблизно 100 грн на місяць.

У липні і грудні, нагадаємо, заплановані чергові підвищення прожиткового мінімуму, в зв'язку з чим будуть проведені індексації пенсій для низки категорій – передусім для тих, хто тільки оформлятиме пенсію і хто отримує мінімальні виплати від держави.

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин