загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи зможе Україна обійтись без чергового траншу МВФ – пояснив спеціаліст Інституту стратегічних досліджень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Про те, чому для України важлива співпраця МВФ, що найбільше хвилює Міжнародний валютний фонд в нашій державі та чи "протягне" Україна без чергового траншу  розповів головний спеціаліст сектору нових викликів відділу економічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

"Якщо подивитись всю ретроспективу України, ті, хто знаходились при владі, завжди робили все можливе, щоб співпрацювати не лише з МВФ, але й іншими міжнародними фінансовими організаціями. Ті, хто були в опозиції, завжди критикували співпрацю з Міжнародним валютним фондом і казали, що ми постійно влазимо в борги. Тому був певний "темник" як для влади, так і для опозиції", – розповів Іван Ус.

За словами спеціаліста, відсотки, під які МВФ дає кредити, є нижчими, ніж у інших фінансових установ, водночас вони встановлюють певні вимоги: "Якщо ми подивимось історію МВФ, завданням фонду з одного боку були кредити, а з іншого – в них закладались певні вимоги, які з точки зору країн Заходу, насамперед США, повинні були зробити країни, які співпрацюють з МВФ, частинами «західного світу». Тобто це був інструмент протидії іншій моделі світу, на чолі з Радянським Союзом. І щоб зробити, аби країни, які в зовнішній політиці орієнтуються на США, були успішними, були створені інституції, включаючи МВФ, які казали, які реформи треба було робити".

"Зауважу, що Україна ще ніколи не виконувала повністю програми МВФ. А реформи насправді є запровадженням в країні стандартів, які встановлені в західних країнах", – наголосив Ус.

Спеціаліст зауважив, що зустріч з представниками МВФ, яка відбувається зараз, важлива, оскільки Україна хоче отримати нову програму МВФ, яка передбачає 5,5 мільярдів траншів: "Сума поділена на окремі частини і це дуже правильна позиція МВФ, коли вони кажуть: "Ось ви зробили перший крок, отримуєте півтора мільйона, зробите другий – отримаєте наступний".

Читайте такожХто є хто в уряді Шмигаля. Розповідаємо цікаві факти про нових міністрів

"Я сприймаю МВФ як найкращу у світі кредитно-рейтингову агенцію: якщо МВФ співпрацює з країною, це означає, що цій країні можна довіряти, бо їй довіряє МВФ. Окрім того, не варто забувати, що ми також є співвласником МВФ, а не лише країною, яка щось просить", – зазначив Іван Ус.

Експерт висловився й щодо питання повернення Приватбанку колишнім власникам, а також відкриття ринку землі, які турбують представників Міжнародного валютного фонду: "Приватбанк – найбільший та системоутворюючий банк України, який було націоналізовано багато в чому саме через поради МВФ, тому що вони бачили ситуацію з Приватбанком і казали, що це наш провідний банк і якщо з ним щось трапиться, це буде негативний результат для всієї економіки.

Зараз колишні власники, Коломойський та Боголюбов, постійно, використовуючи свій публічний імідж одного з них, показують свій вплив. Проте поведінка президента Володимира Зеленського, зокрема, й зміна голови Офісу президента з людини, яка була пов’язана з Коломойським, на більш поміркованого Єрмака, для мене є сигналом, в тому числі й пану Коломойському, що він не є власником цієї країни. Безумовно, Коломойський має певний вплив, в тому числі й на окремих депутатів Верховної Ради, тому є певні проблеми, зокрема, й із законопроєктом щодо неповернення Приватбанку власникам, який подав уряд. Він не сподобався пану Коломойському, тому через фінансовий комітет його почали змінювати. Саме це є основним подразником МВФ, який каже ані повертати Приватбанк власникам, ані компенсувати їм кошти".   

"Що стосується ринку землі, то в нас це дуже болюче питання: від початку було враження, що та команда, яка прийшла із партією "Слуга народу", налаштована на відкриття ринку землі. Адже ринок землі не відкритий всього в п’яти країнах Європи, які є найменш розвинутими. Якщо ми подивимось мапу провідних агрохолдингів України, то вони мають у своїй власності, зокрема оренді, велику частку. Тому в мене питання: якщо в нас немає ринку землі, як ці люди контролюють такі великі наділи? Фактично ринок в нас є, але його гравці в ньому не зацікавлені, адже йдеться про відкриті правила, коли треба платити реальну ціну. Тому я очікував, що супротив буде, в першу чергу від тих, хто вже контролює певні ділянки", – зазначив Іван Ус.

Щодо того, чи зможе Україна без кредиту МВФ, спеціаліст Національного інституту стратегічних досліджень зазначив наступне: "У нас є достатньо ресурсів, але інше питання, що співпраця з МВФ відкриває нам інші двері та позитивно впливає на імідж України".  

 

Джерело:
До списку новин