загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Цих 14 правил необхідно дотримуватися, вирощуючи розсаду за домашніх умов

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щороку навесні для всіх садівників-городників головним словом стає "розсада". І з такою ж регулярністю знову і знову виникають запитання, пов'язані з нею — де купити розсаду, у який ґрунт посадити, чим підживити, як поливати, скільки досвічувати, коли і як висаджувати...

Ми спробували зібрати відповіді на основні питання про розсаду, так би мовити, загальні моменти і правила вирощування якісної та здорової розсади за домашніх умов.

Отже, пам'ятка щодо вирощування розсади вдома.

Купівля якісного насіння

Купуйте насіння лише у перевіреного виробника, у офіційних спеціалізованих магазинах або садових центрах. Якщо не дотримуватися цього правила і купувати посівний матеріал у китайському інтернет-магазині (у переході у кіоску серед снікерсів, у випадкової бабусі з лотка на вулиці тощо), у кращому випадку отримаєте несхоже насіння або рослину не того сорту (виду, кольору, розміру). У гіршому ж — ризикуєте заразити усі сусідні сходи, адже незрозуміло, звідки придбане насіння взялося, чим оброблялося і як зберігалося, перш ніж потрапити до вас.

Читайте такожКалендар городника, які сорти полуниці найкраще саджати навесні

Як мінімум з метою профілактики замочіть підозрілий посівний матеріал у сильному розчині марганцівки, а потім промийте проточною водою.

Передпосадкова обробка насіння

Більшість захворювань овочевих і квіткових культур передаються з посадковим матеріалом. Тому навіть достовірно якісне насіння не полінуйтеся розсортувати, протравити, замочити і/або загартувати перед посадкою, щоб позбутися можливих патогенів, збагатити насіння мікроелементами, поліпшити їх схожість, забезпечити дружне проростання. Метод і тривалість обробки залежать від культури та віку насіння.

Обробки не потребує лише дражований і інкрустований посівний матеріал.

Правильна підготовка ґрунту для розсади

Заздалегідь потурбуйтеся про грамотну підготовку живильного ґрунту для висіву насіння. Ні, звичайна земля з дачної грядки або та, що залишилася від пересадки квітів, не підійде. Розсаді потрібен зовсім інший склад ґрунту, ніж дорослій рослині. До того ж, кожна культура має свої примхи, які доведеться враховувати.

Читайте такожПосівний календар на березень 2020 року

Ґрунт для розсади можна придбати у магазині, якщо довіряєте виробнику, або приготувати самостійно за домашніх умов. Це нескладно.

У будь-якому випадку підготований ґрунт доведеться ще просіяти, а потім знезаразити термічним або хімічним способом до посіву насіння — вам же потрібні здорові рослини!

Обов'язкова дезінфекція ємностей, інструментів

Правило абсолютної чистоти у вирощуванні розсади стосується не лише ґрунту — за можливості потрібно дезінфікувати все.

А саме:

  • •  ємності для вирощування розсади з будь-якого матеріалу (горщики, ящики, касети, стаканчики тощо);
  • •  інструменти, які використовуються для розпушування, поливу, пікірування та інших маніпуляцій з розсадою;
  • •  "місце проживання" розсади і сусідні з ним поверхні (стіл, підвіконня, стіна, вікно).

Останній пункт особливо актуальний для приміщень, де вирощують домашні рослини, які легко можуть стати джерелом зараження молодих і вразливих сходів.

Для дезінфекції можна використовувати найпростіші засоби, наприклад, слабкий розчин перманганату калію.

Дотримання термінів посадки

Дотримуйтесь термінів посадки насіння на розсаду, щоб сіянці добре розвивалися, не витягувалися, не переростали і до часу висадки були у найкращій формі. Особливо актуальний цей постулат для рослин, призначених для висадки у відкритий ґрунт.

Здавалося б, логічно — чим раніше висіяти насіння, тим раніше достигне довгоочікуваний урожай. Однак не забувайте, наскільки примхлива погода у наших широтах — до часу запланованої посадки земля може просто не прогрітися настільки, щоб вона взагалі була можлива. Слідкуйте за довгостроковим прогнозом погоди, вивчайте кліматичні умови минулих років у вашому регіоні.

Розраховуючи терміни посіву, враховуйте особливості рослини і конкретного сорту, характеристики садової ділянки, умови подальшого вирощування рослин і свої можливості. Наприклад, за занадто раннього посіву насіння розсаду спочатку доведеться досвічувати — чи готові ви до цього технічно?

Так само важливо не перетримати розсаду. Чим старшими будуть ваші рослини — тим гірше вони перенесуть пересадку і довше приживатимуться на новому місці.

Правильний вибір ємностей

Здоров'я майбутньої розсади залежить не лише від правильно підібраного субстрату і грамотно підготованого насіння, але і від вдало обраної ємності для посіву. Зараз асортимент ємностей великий, для кожної культури можна підібрати доречну — горщики із пластику або пресованого рисового борошна, шухлядки, стаканчики, касети, торф'яні таблетки і кубики...

Заздалегідь з'ясуйте, чи потребує вирощувана культура пікірування, як розсада тієї чи іншої рослини перенесе пересадку, якого розміру насіння, і як надалі розвиватиметься коренева система сіянців.

Від усіх перерахованих вище факторів залежить вигляд, розмір і об'єм тари, яку ви плануєте використовувати для майбутньої розсади.

Дотримання технології посадки насіння

Посів насіння також потрібно провести грамотно — враховуйте, що насіння різних культур через різницю у розмірах або через особливості розвитку може вимагати різного способу, щільності та глибини посіву.

Зазвичай особливо дрібне насіння просто викладають на поверхню субстрату і збризкують водою з пульверизатора. До того ж для зручності висіву його часто змішують з сухим дрібним піском. Насіння середнього розміру закладають у невеликі борозенки, величина яких визначається цим самим розміром (товщина верхнього шару не повинна перевищувати розмір насіння більше ніж вдвічі), і трохи присипають ґрунтом. Велике насіння можна, відповідно, закладати глибше.

Також важливо дотримуватися визначеної агротехнікою щільності посадки насіння для кожної конкретної культури, оскільки у надмірно загущеній посадці сходи заважатимуть один одному і конкуруватимуть за живлення, вологу та світло.

Дотримання температурного режиму

Не забувайте про температурний режим вирощування розсади, який закладає основу стійкості вирощуваних культур до хвороб та несприятливих погодних умов.

Надмірно висока і занадто низька температури однаково шкідливі для розсади. Сіянцям різних культур для комфортного розвитку не завжди підходить один і той самий температурний режим.

Одні рослини (томати, баклажани, перець) теплолюбні і вимагають денної температури у межах 22-25° С, а нічної — не меншої за 18° С. Інші (картопля, селера, салат) помірно вимогливі до тепла, їм достатньо 14-18° С вдень, 12-14° С — вночі. Треті ж взагалі холодостійкі (усі види капусти) і переносять нічні температури навіть у межах 6° С, а вдень їм вистачає 13-16° С.

Забезпечення необхідного освітлення для розсади

Забезпечте вашій розсаді оптимальну тривалість світлового дня (освітлення), щоб наблизити умови зростання до природних. Адже, висіваючи насіння у лютому, ми намагаємося оминути закони природи.

Якщо терміни посіву досить пізні, розсада може обійтися і природним сонячним світлом — потрібно лише надати їй місце на світлому підвіконні. У разі раннього посіву насіння доведеться купувати спеціальні фітолампи і досвічувати розсаду.

Пам'ятайте, що навіть з придбанням фітолампи доведеться розбиратися у нюансах — адже на різних стадіях розвитку розсаді потрібні різні за тривалістю і інтенсивністю режими освітлення. Тож вивчайте інструкції виробників і агротехнічну "матчастину".

Правильний полив

Не пересушуйте і не заливайте розсаду, стежте, щоб ґрунт постійно був трохи зволоженим. На перших стадіях зростання для сіянців особливо шкідливі надлишковий полив і застій води, а згодом причиною проблем може стати недостатній, поверхневий полив рослин.

Розсаду будь-якої культури поливають, коли підсихає верхній шар ґрунту. До появи сходів землю зволожують з пульверизатора і обов'язково накривають склом або плівкою для створення особливого мікроклімату. У перші дні після появи сходів укриття прибирають, а полив розсади проводять способом розпилення води з дрібнодисперсного пульверизатора або піпеткою під коріння, щоб не пошкодити поки зовсім слабкі рослини. Після появи 2-3 справжніх листочків потреба сіянців у воді збільшується, тому потрібно стежити, щоб рідина сягала нижнього шару ґрунту. На цьому етапі можна практикувати полив знизу (у піддон), щоб стимулювати формування кореневої системи.

Зверніть увагу і на воду, якою ви поливаєте розсаду. Вона повинна бути відстояною або фільтрованою і обов'язково теплою (близько 20° С).

Правильні підгодівлі

Не забувайте, що розсада потребує регулярних підгодівель — навіть найбагатший за складом ґрунт не здатний забезпечити її поживними речовинами протягом усього періоду зростання.

Вибираючи добриво для розсади (а їх зараз існує безліч, як комплексних, так і простих — під будь-які запити), звертайте увагу на відповідне маркування на упаковці, оскільки концентрація активної речовини у підгодівлі для дорослих і молодих рослин може відрізнятися.

Перше внесення добрив проводять після того, як рослина вкорениться, оптимальний час для початку підгодівлі — після пікірування. Незалежно від виду добрива, інтервал внесення підгодівлі для розсади повинен становити не менше тижня. Щоб рослина розвивалася гармонійно, чергуйте підживлення мінеральними і органічними речовинами з внесенням добрив для зростання розсади.

Здійснюйте підгодівлю вранці за похмурої чи хмарної погоди. Розчин добрива вносьте під коріння, стежачи, щоб він не потрапляв на ніжне листя і стебла розсади, інакше це призведе до утворення опіків.

Пікірування розсади

Визначтеся з пікіруванням розсади — одним культурам вона життєво необхідна, інші вільно можуть обійтися без неї і більше того — вкрай болісно переносять цю процедуру. Останнім часом дедалі поширенішою серед городників стає теорія про те, що слід звести до мінімуму усі механічні маніпуляції з розсадою, щоб уникнути зайвого її травмування.

Якщо все ж таки ви зібралися займатися пікіруванням, пам'ятайте, що пересаджування розсади із загальної ємності у окремі контейнери проводиться зазвичай на стадії 1-2 справжніх листочків (чим старшою є рослина, тим гірше вона переносить пікірування). Видаляють слабкі, викривлені, бліді рослини, залишають найміцніші і найгарніші.

Перші 5-6 днів після пікірування розсаду не поливають, щоб рослина краще вкоренилася (у пошуках вологи корінці витягатимуться і розростатимуться).

Виключення витягування розсади

Не дозволяйте розсаді витягуватися. Витягнута, а тому слабка і тендітна рослина може загинути або у майбутньому не дати гарного врожаю.

Призвести до такого сумного результату може занадто ранній посів насіння, недолік освітлення, неправильний температурний режим і навіть надлишок вологи або добрив — тому так важливо дотримуватися усіх вищеописаних правил догляду за розсадою.

Якщо вже трапилася неприємність, спробуйте звести наслідки до мінімуму — відрегулюйте графік поливу і підгодівлі, переставте розсаду у більш прохолодне і більш освітлене місце, пересадіть рослини у більш великі ємності.

Ще одним виходом може стати застосування особливих препаратів-ретардантів, що пригнічують надмірне зростання коріння і пагонів за рахунок регулювання синтезу фітогормону зростання. Вони пригнічують розтягування клітин стебел у період їх зростання, але підсилюють їх розподіл у поперечному напрямку без шкоди для інших основних фізіологічних процесів.

Загартовування розсади перед пересадкою у ґрунт

Не забувайте про загартовування розсади перед "переселенням" її у ґрунт. Ця процедура допомагає молодим рослинам адаптуватися до нових умов проживання (коливання денних і нічних температур, вітру, яскравого сонця тощо).

Щоб зменшити стрес від такого майбутнього переїзду, сіянці заздалегідь потрібно гартувати. За один-два тижні до майбутньої висадки розсади у ґрунт починають щодня на кілька годин відкривати кватирки вікна, на якому розміщується розсада. Поступово цей час збільшують до 6-8 годин, а за три-п'ять днів до перенесення і зовсім починають виносити ємності з розсадою на вулицю (бажано у тиху безвітряну погоду), щоб вона звикала до відкритого повітря.

Важливо пам'ятати, що для холодостійких і теплолюбних рослин рекомендовані температура та час загартовування можуть значно відрізнятися.

Зрозуміло, існують нюанси — кожна культура вимагає індивідуалізованого підходу, особливих умов вирощування. Тому вичерпними наші рекомендації не є, якщо хочете отримати дійсно гарний результат, потрібно вивчати питання глибше. Однак сподіваємося, що загальне уявлення про вирощування розсади вдома ви отримали, і ці знання неодмінно вам знадобляться.

 

Джерело:
До списку новин