загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Просто ввести карантин і сидіти, нічого не робити – це наївно, нерозумно і злочинно

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Усю епопею з коронавірусом можна розділити на два етапи. Перший етап – внутрішньокитайська проблема. Усі ці небачені карантинні заходи і найсуворіші обмеження. Але наразі все людство перейшло на другий етап, коли коронавірус перестав бути китайською проблемою. Тепер це загальносвітова проблема, проблема кожного з нас. Коронавірус реально поруч із вами і, найімовірніше, прийде у ваш дім. У підсумку ми захворіємо, а може, й ні. Або захворіємо легко. Тобто час припинити розглядати коронавірус як щось абстрактне.

Уся Італія – на надзвичайному стані. Усім наказано залишатися вдома, закрито школи, жодних поїздок. Усі громадські заходи та спортивні події припинено.

Читайте такожУкраїнці не можуть собі дозволити ліки: як можна знизити ціни

В Ізраїлі всіх, хто приїжджає в країну, розміщують на 14-денний карантин. Без винятків.

У Китаї створено центр екстреного реагування для припинення випадків ввезення коронавірусу в країну. В Ухані було 16 тимчасових госпіталів, а зараз залишилося лише три, оскільки там уже просто нічого робити.

Кількість нових випадків зараження зменшується і в Південній Кореї. Станом на вчора летальність там становила 0,7%. Летальність сильно залежить від того, який контингент обстежують і яка якість тест-систем. Там, де тест-системи гарної якості, діагностують величезну кількість легких випадків захворювання.

Коронавірус часто порівнюють із грипом. Орієнтуючись на їхні подібності та відмінності, ви зможете для себе зрозуміти, чого боятися, а чого – ні. Насамперед грип поширюється набагато швидше, ніж коронавірус. Як правило, дорослих і старих грипом заражають діти. З коронавірусом ситуація принципово інша – на нього діти хворіють значно менше, і вони заражаються від дорослих.

При грипі найвразливіші групи – це діти, вагітні жінки, літні люди і люди із хронічними захворюваннями. При коронавірусі немає даних, що діти і вагітні найуразливіші.

Найголовніша відмінність полягає в тому, що від грипу є вакцини і противірусні препарати. Препаратів від коронавірусу з доведеною ефективністю наразі немає.

Щодо подібності, то в грипу та коронавірусу дуже схожі симптоми, а також механізми передавання – у контактний спосіб і повітряно-крапельний. Отже, захищаючись від грипу, ви захищаєтеся від коронавірусу.

Читайте такожУ період епідемії можна не торкатися й не цілувати ікони

Кожен вірус перед тим, як потрапити у клітину, використовує в ній якийсь білок, до якого прикріплюється. Це, по суті, білок-зрадник, який запускає вірус у клітину. Виявилося, що є такий білок – АСЕ2. Він тісно пов'язаний із роботою серцево-судинної системи, його багато в легеневій тканині. Також він бере участь у регуляції артеріального тиску. І саме цей білок є перепусткою коронавірусу у клітину. Активність цього білка пов'язана з віком людини. Що людина старша, то вища його активність. А отже, вища ймовірність, що вірус зачепиться за білок. І вплив на цей білок – один із найперспективніших на сьогодні потенційних методів лікування коронавірусу.

Щодо повторного інфікування, то тут втішні новини – більшість експертів вважає, що у тих, хто перехворів на коронавірус, виробляється імунітет.

Тепер поговорімо про карантинні заходи. 80% хворих перенесуть хворобу дуже легко. 15% потребуватимуть кисню і теж одужають. 5% потребуватимуть реальної госпіталізації, інтенсивної терапії, штучної вентиляції легень тощо. Що сталося б, якби не запровадили карантинних заходів? Вірус прийшов би до нас у будинок і захворіла б величезна кількість людей. Уявіть, що у вашому місті на коронавірус одночасно захворіла 1 тис. осіб. Це були б колапс системи охорони здоров'я і масові смерті. Але парадокс у тому, що те саме буде, якщо захворіє 100 осіб. Карантин запроваджують для того, щоб виграти час. Щоб ця 1 тис. осіб захворіла не одночасно, а хоча б протягом місяця. Щоб можна було надати їм допомогу, розподілити ресурси.

Просто ввести карантин і сидіти, нічого не робити – це наївно, нерозумно і злочинно. Треба серйозно взятися за інфекційні лікарні. Країна має займатися забезпеченням медичними працівниками, накопиченням кисню, масок, ліків, проводити інформаційні кампанії. Ось у чому суть.

Більшість хворих має потребу тільки в одному – щоб вони сиділи вдома і нікого не заражали далі. Тому що для 80% людей основне лікування – це просто сидіти і провітрювати свою кімнату, багато пити, використовувати жарознижувальні засоби у разі високої температури і консультуватися телефоном із лікарем. 15%, яким потрібен кисень, можуть отримати його в лікарні або у будинку престарілих. А 5% усе-таки поїдуть до лікарні.

Потрібно всіляко уникати госпіталізації людей, у яких немає серйозних симптомів. Із людиною треба бути на зв'язку, але, якщо у неї немає тієї самої ядухи, їй не потрібно перебувати в лікарні.

Наразі є три хвороби, які можуть давати схожу на коронавірус симптоматику. Це грип, пневмококова інфекція і власне сам коронавірус. Потрібно розуміти, що з поширенням коронавірусу грип та пневмокок нікуди не зникли. Якщо у людини коронавірус і пневмокок – шансів узагалі не залишається. Як захиститися від грипу і пневмококу? Вакцинація!


Скриншот: Доктор Комаровский / YouTube

Скріншот: Доктор Комаровський / YouTube

 


Найбільше занепокоєння викликає ситуація з літніми людьми. Тому всіх, кого можна скеруватии на дачу, скеруйте! І нехай до вересня не висовуються. Люди похилого віку мають припинити шастати по всіляких організаціях, щоб забирати свої пенсії. Нехай їх приносять їм додому. Щоб пенсіонери сиділи вдома. Вони мають припинити ходити по поліклініках без крайньої потреби. Можна ж поговорити з лікарем телефоном. Якомога рідше ходити в магазини, їздити в громадському транспорті. Не виходить у людей похилого віку – допомагайте їм! Інакше ми попрощаємося з ними. І запасіться звичайними ліками. Проти тиску, для лікування астми тощо, щоб у них не було зайвого приводу йти в аптеку.

Пам'ятайте, що електросушарки для рук не вбивають вірусів, потрібне мило. Маски не можна використовувати повторно. Отримувати посилки і листи з Китаю безпечно. Заразитися коронавірусом від домашніх тварин не можна. Цибуля, часник, антибіотики, противірусні засоби, що підвищують імунітет, алкоголь – не рятують від коронавірусу. Чутки про те, що куріння допомагає, теж не відповідають дійсності.

Буде новий коронавірус існувати з нами тепер тривалий час? Найімовірніше, він приходитиме до нас точнісінько так само, як грип. Однак він буде набагато легшим. Якщо вірус агресивний і смертельний, у нього менше шансів поширюватися.

Є надія на те, що влітку коронавірус зникне. На це сподівається багато епідеміологів. Однак це поки тільки прогнози. Алгоритм наших дій від цього не змінюється. Ми можемо захистити літніх людей, можемо ініціювати вакцинації від грипу і пневмокока, мити руки тощо. Зверніть на це увагу.

Сподіватимемося на все добре!

Євген КОМАРОВСЬКИЙ, Лікар-педіатр
 
Джерело:
До списку новин