загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Краса без зайвих клопотів: як перетворити міський балкон на квітучу оазу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Весна стрімко вривається в наші будні зі свіжими запахами, барвистими кольорами та піднесеним настроєм. Кличе в парки та «витягує» на балкон, терасу чи лоджію із філіжанкою кави. І все частіше виникає бажання заставити їх горшечками, ящичками, кашпо й засадити усе це квітами.

Як перетворити свій балкон на квітучу оранжерею, ділиться знаннями велика любителька квітів, львів’янка Майя Мельник.

Якщо у вас виникло бажання перетворити терасу чи балкон на оазу (бо це красиво, бо в сусідів на балконі краса і я хочу), то треба добре подумати і все зважити. Так, так. Я говорю серйозно. Бо це не просто забаганка, це відповідальність.

По-перше, квіти треба любити, навіть розмовляти з ними, просто так рости вони не будуть. Їх не можна залишати без догляду «на кілька днів», якщо потрібно кудись відлучитись. Тому зважуємо всі за і проти.

Почніть з визначення, на який бік виходить ваш балкон, відповідно, яким є освітлення впродовж дня. Майже усі квітучі рослини люблять вдосталь світла. Проте південна сторона і пряме сонячне проміння буде обпікати їх. На такому балконі рослини потрібно притіняти, створювати ефект розсіяного світла. Добре, якщо над балконом є пластиковий дашок. Ідеальним місцем для квітів є балкон, що виходить на східну, південно-східну, західну чи південно-західну сторону.

Як на мене, ідеальною квіткою для балкона є пеларгонія або, по-львівськи, мушкателька. Я в них просто закохана. Рослина невибаглива, милує око своїми яскравими суцвіттями від весни до пізньої осені. Рослина стійка до хвороб, легко розводиться черенкуванням. До речі, прищіпуючи рослину, ви не тільки розмножуєте її, а й формуєте крону. Якщо ви початківець і хочете, щоб ваш балкон зразу був уквітчаним, купіть кілька квітучих кущиків пеларгонії у спеціалізованих магазинах. Підбирайте до смаку кольорову гаму. А далі – дайте волю фантазії: чи це будуть квіти одного кольору, чи поєднаєте два-три кольори однієї гами, чи барвиста палітра.

Можна  висадити мушкательки впереміш з лобелією чи іншими ампельними рослинами. На моєму балконі ростуть навіть лілії. А минулоріч оселилися пташки) Так-так, на балконі третього поверху вилупилися пташенята.

Придбавши пеларгонію, обов’язково пересаджуйте в свої горщики чи балконні ящики. Я віддаю перевагу пластиковим ящикам завдовжки 40-60 см. Довші важко переставляти чи переносити при необхідності.

Обираю завжди білого кольору, вони не нагріваються на сонці як ящики темних кольорів. Відповідно, не пересихає грунт і не страждає коріння. Отворів на дні не роблю – бережу перехожих від неочікуваного «поливу». Обов’язковий дренаж з керамзиту. Грунт використовую покупний універсальний, впереміш 1 до 1 зі звичайною землею з кротовиння в парку. Така суміш краще утримує вологу й самі рослини. Добре додавати до грунту агроперліт.

Рослинки висаджую близько одна до одної, вони розростаються, сплітаються листям і квітами, утворюючи цілі шапки-бордюри із зелені. Виставляю ящики на балкон або висаджую нові рослини у квітні-травні, коли нічна температура не опускається нижче +5. Спочатку, поки рослини не адаптуються до нових умов, у них жовтітиме й опадатиме листя. Від холоду може темніти, набути темно-бордового кольору. Не хвилюйтесь. Це нормальне явище.

Влітку, коли спекотно, поливаю своїх підопічних щовечора, коли спаде сонце, відстояною водою кімнатної температури (коріння за день прогрівається в ящиках і холодна вода буде для нього стресом). Якщо надворі не сонячно, полив має бути за необхідності, коли земля підсохне. Стежте, щоб вона не пересихала.

Також квіти люблять гарно «поїсти». Підживлення (а без нього рослини не захочуть буйно квітнути), проводжу пакетованим добривом для пеларгонії польського виробника Planton або будь-яким іншим препаратом для квітучих рослин раз на 10 днів.

Спробуйте, і повірте: воно того варте. А ще, розпочавши вирощувати квіти, навіть на баклоні, важко зупинитися!

Тетяна Андрєєва

 

Джерело:
До списку новин