загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Із субсидією, але у в'язниці: Що прописали в законі про протидію коронавірусу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Після запровадження карантину назріло питання штрафів за його недотримання і поблажок для бізнесу. Кілька днів нардепи і представники Кабміну опрацьовували свої варіанти закону заради дотримання епідеміологічних заходів. Особливо скандальним виявився законопроект МОЗ з поправками МВС, згідно з яким впроваджувався широкий спектр санкцій для громадян у зв'язку з коронавірусом. Хворих, які втекли з обсервації, і лікарів, які відмовилися лікувати заражених Covid-19, пропонували саджати у в'язницю.

На позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради депутати прийняли за основу і в цілому іншу ініціативу про “попередження поширення коронавірусної хвороби" авторства дев'ятьох нардепів, включаючи Михайла Радуцького, голови комітету з охорони здоров'я. Той стверджує, що фінальна ініціатива стала компромісом для всіх фракцій і груп, тому обговорення не було.

Читайте також: Одного карантину мало: що змінить в Україні режим надзвичайного стану

Що чекає на українців, які порушать умови карантину, та які поблажки обіцяють простим громадянам і бізнесу?

Покарання за порушення карантину

Треба розуміти, що законопроект є тимчасовий і створений спеціально під конкретний випадок вірусу. В експертному середовищі довго точилися дискусії про те, чи необхідні ініціативи конкретно під Covid-19, ангіну та інші захворювання. Більшість експертів вважає, що ні. Особливо у світлі того, що вже тепер є все необхідне законодавство.

Якщо раніше за порушення умов карантину могли оштрафувати на 1700 гривень, у разі коронавірусу нардепи не стали розмінюватися на дрібниці й збільшили штрафи до сум від 17 до 34 тисяч гривень. Приблизно такий же штраф в Ізраїлі, а в Чехії він становить 123 тисячі гривень. Але необхідно розуміти, що в Ізраїлі та Чехії середній дохід населення вищий, ніж в Україні. Для деяких соціально незахищених громадян такий штраф - це зарплата за півроку.

Експерти стверджують, що текст закону з перших рядків нечітко виписаний. Раніше в судовій практиці обмеження стосувалося лише представників держорганів, органів місцевого самоврядування та різних установ. Простих українців штрафувати за порушення санітарних умов не могли. Радуцький заявляє, що норма буде ставитися до всіх, але це детально не виписано. Про просторість ініціативи дають зрозуміти окремі штрафи для посадових осіб до 170 тисяч гривень. Але це виправляє прогалини закону.

Закон не встановлює переліку дій, які можна вважати порушенням умов карантину. Приміром, у МОЗ були ідеї виділити хворих, які приховують джерела зараження, а також утікачів з обсервації або із самоізоляції.

Виходячи із загального формулювання щодо порушення умов карантину, все впирається в конкретні рішення місцевої влади. По суті, якщо вони приймуть рішення про заборону виходити з дому, а ви порушите цю заборону, можна буде потрапити мінімум на 17 тисяч гривень. Поки що для таких вказівок необхідно запровадження надзвичайного стану. Зеленський говорить, що його дійсно можуть оголосити в разі необхідності. 

Читайте такожДепутатів закликають ввести кримінальну відповідальність за завищення цін на ліки

Єдине уточнення в ініціативі - про дії, які могли б “звідома призвести” до зараження інфекцією оточуючих. У такому разі штраф може зрости до 51 тисячі гривень, обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років.

Формулювання “звідома” означає свідоме зараження інших громадян. Але воно досить розмите. Михайло Радуцький раніше анонсував формулювання про свідоме зараження інших громадян інфекцією. Він уточнив, що це стосується тих, хто отримає довідку з підтвердженням захворювання, але не стане самоізолюватися від людей.

Оскільки цю умову в законі не виписано, схоже, що саме на цю норму слід звернути увагу не тільки хворим громадянам, а й бізнесу. По суті, якщо він відкриє свої двері під час карантину, це може “звідома призвести до зараження”.

Якщо ж унаслідок порушень карантину загинула людина, то можна потрапити за ґрати на термін від 5 до 10 років. В Італії за такі дії загрожує ув'язнення на 21 рік, у Китаї - аж до довічного ув'язнення або смертної кари. Правда, незрозуміло, як довести, що конкретний суб'єкт став причиною зараження інших громадян.

“Довести правопорушення буде важко. У будь-якому разі, вже зараз є відповідальність за недотримання санітарних норм. Не думаю, що дійде до кримінальної відповідальності”, - каже юрист Ростислав Кравець.

Крім того, зазвичай органи влади встановлюють його за зверненням регіональних державних санітарних лікарів. Але такі посади скасували, а отже, є проблеми з дотриманням процедури. Теоретично нові штрафи можуть оскаржити.

Досі в силі питання зловживань з боку правоохоронців, які можуть тиснути на представників бізнесу. Контролем за дотриманням карантину повинна була б займатися Державна санітарно-епідеміологічна служба, але її ліквідовано, тож перевірки на себе візьме Міністерство внутрішніх справ. На комітеті порушили питання корупції, але Радуцький висловив упевненість, що нардепи не дозволять статися зловживанням. Яке відношення законотворці мають до дотримання своїх ініціатив - невідомо.

“Плюшки” для населення

Але для простого українця прописано не тільки штрафи, а й деякі послаблення. Наприклад, у законі чітко прописано, що термін перебування у відпустці за згодою працівника на час карантину не вноситься в загальний строк. Співробітники, влаштовані офіційно, зможуть отримати 50% зарплати. Також унормовано роботу вдома.

Довідку про статус внутрішньо переміщеної особи не скасують, навіть якщо понад 2 місяці не зазначатися. Нелегалів на час карантину також чіпати не будуть. Правда, готують і деякі складнощі з отриманням адміністративних та інших послуг. Тобто чекати отримання біометричного паспорта доведеться довше.

За неповну оплату послуг ЖКГ вимикати світло і воду нікому не будуть. Пільги по ЖКГ також обіцяють без перебоїв. Протягом двох днів будуть упроваджувати законодавство, згідно з яким на час карантину нікого не зможуть позбавити субсидій. Їх також продовжать автоматично, навіть якщо ви за ними не зверталися. Крім того, обіцяють розширити кількість субсидіантів.

Після того, як у бюджеті утворилася дірка, субсидії, навпаки, обрізали. Обсяг виплат стали обчислювати, враховуючи не 15% середньомісячного заробітку людини, а 20%, і кількість одержувачів скоротилася. Також у бюджет на 2020 рік на субсидії заклали менше грошей, ніж на 2019. Отже, доведеться шукати додаткові ресурси і вносити правки до держбюджету. А він і так формувався із зовсім іншого курсу долара, завдяки чому на сьогодні є дефіцитним.

Згідно з новим законом, на час карантину не можна буде виселяти людину з житла і відбирати його. В тому числі, чітко прописано, що не будуть чіпати іпотечне заставне майно.

Ситуація є досить спірна. З одного боку, це позитивно для простих громадян, які потрапили в складну ситуацію. З іншого, буквально місяць тому влада обіцяла знизити процентні ставки за іпотекою. Домагатися цього хотіли “розмовами з НБУ” і банками. Але відсотки за іпотекою в нашій країні великі, зокрема, й тому, що бізнес не знає, чого чекати завтра.

Нагадаємо, що під час криз заставне майно вже забороняли забирати. Тож, імовірно, таке рішення заб'є ще один цвях у кришку іпотечної труни.

Щодо лікарів, то їх за ініціативи МОЗ хотіли штрафувати і навіть саджати у в'язницю за відмову лікувати хворих коронавірусом. Але жодні штрафи не стануть для людини важливішими за її життя. Тож зійшлася на “прянику” замість “батога”. Медики будуть отримувати потрійну зарплату на час ліквідації епідемій.

Також упроваджують доплати до зарплати деяким категоріям, які забезпечують життєдіяльність населення. Що це за категорії та які доплати - у законі не прописали. У теорії може йтися і про чиновників. Утім, це вже не перший підводний камінь закону.

Чи зможе держава “потягнути” такі додаткові витрати в умовах дефіциту бюджету?

“Державі не вперше затримувати зарплату бюджетникам виплати. Згадати навіть суд “Бурмич та інші проти України”. Можливо, тепер стане актуальнішим питання зменшення невиправдано високих зарплат і пенсій суддям Верховного суду”, - каже Ростислав Кравець.

Економіст Олег Пендзин також звертається до економіко-політичної історії України і нагадує, що подібні обіцянки в умовах обмеженого бюджету не рідкість.

“Щодо невиконання зобов'язань державою, то Гончарук (екс-прем'єр-міністр, - ред.) не проіндексував пенсії пенсіонерам у середньому по 300 гривень, тому що немає грошей у бюджеті, і відклав виплати до вересня. А потім президент анонсує доплати до пенсій до 5 тисяч гривень у зв'язку з карантином по тисячі. Тобто 3 мільярди на індексацію не знайшлося, а 10 мільярдів знайшлося. Може, це тому, що ініціатива президента одноразова, а в разі індексації пенсіонери із вдячністю згадають його попередників?” - ставить риторичне запитання Пендзин.

На цьому обіцянки уряду не закінчуються. Депутати також повинні будуть внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо соціального економічного захисту населення. Але, по суті, цей пункт закону нічого не значить, позаяк розробити ініціативу - одне, а ухвалити - зовсім інше. Про що конкретно може йтися, поки не зрозуміло. Швидше, це анонс для ЗМІ.

“Пробачте людям на час карантину 19,5% податку, як в Америці. А інакше це буде жалюгідна косметика”, - додає Олег Пендзин.

Треба зауважити, що зазвичай в умовах дефіциту бюджету необхідні фонди для захисту населення створювали олігархи. Тепер же вони мовчать і не роблять піару навіть на гуманітарній допомозі.

Маски і тести - без тендерів

Основна мета нового закону - навіть не встановлення пільг і штрафів для населення, а унормування закупівель. Під час сезонних епідемічних підйомів зазвичай захворює дві третини медиків. Враховуючи, що значна їхня частина - люди старшого віку, які постійно працюють в умовах стресу, низька готовність лікарень до коронавірусу для них є вкрай небезпечною. Тому необхідно забезпечити лікарні засобами захисту.

У МОЗ заявляють, що прискорити процедуру закупівель неможливо, якщо тільки не вивести їх з-під системи Prozorro. Тоді техніку та медикаменти можна буде купувати за переговорною процедурою в продавця, який запропонує максимально швидкі терміни доставки.

Виробники медичних препаратів та обладнання, яке буде входити до переліку Кабміну, отримають гроші від держави напередТендерів не буде до 18 квітня, але замовник повинен розмістити на сайті всі звіти. За непублікацию тендерної документації, порушення порядку публікації інформації про закупівлі загрожує відповідальність. Необхідні при епідемії препарати не будуть обкладатися податком на додану вартість, імпорт - увізним митом, вони будуть оформлятися в першу чергу.

РНБО днями дала за цим рішенням зелене світло Кабміну, тож воно було очікуваним. У Дніпрі вже пройшов тендер на закупівлю обладнання для опорної міськлікарні № 21 без торгів на 34 мільйони гривень. Помічено деяку переплату: респіратори закупили за 76 гривень, хоча до вірусу вони коштували по 17. Але основна проблема в тому, що не було оголошено вартості частини обладнання.

У Центрі протидії корупції вже б'ють на сполох з цього приводу. Втім, фінансовий аналітик, експерт Growford Institute Олексій Кущ вважає, що все не так погано.

“Коли говоримо про закупівлі без тендерів, одразу згадуємо, як спростили тендерні процедури до “Євро-2012”. Але в цьому разі спрощення потрібно було обов'язково, адже ми не можемо закуповувати тести цілий місяць. Інша справа, що разом зі спрощенням тендерних процедур я б увів підвищену кримінальну відповідальність за завищення ціни - подвійний-потрійний розмір від суми наживи”, - говорить Кущ.

Цей самий закон передбачає, що Кабмін буде контролювати ціни на ліки, але простір для зловживань все одно залишається. Також все одно можуть виникнути проблеми із забезпеченням препаратами, позаяк деякі з перерахованих засобів не зареєстровано як вироби медичного призначення, і навіть при полегшених тендерах їх може бути складно дістати.

Бізнес - без сплати частини податків

Щодо решти бізнесу, то на тлі обмеження його роботи особливо гостро стояло питання компенсаторів, позаяк глобальний карантин є небезпечним для української економіки. І ось нарешті це питання порушили.

Карантин автоматично не належить до форс-мажорних обставин, а це означає, що кафе, бари платять оренду, навіть якщо вони не працюють. Закон же встановлює карантин форс-мажором, тож бізнесу не доведеться доводити неможливість свого функціонування Промисловій палаті. Якби це рішення не ухвалили, найімовірніше, суди було б завалено роботою.

Паралельно ще однією ініціативою Рада також звільнила ФОП від сплати ЄСВ на три місяці та від штрафів звітності, скасувала податок на комерційну нерухомість і землю, звільнила бізнес від деяких штрафів за порушення податкового законодавства з 1 березня по 31 травня та запровадила мораторій на податкові перевірки.

“Закон у принципі цікавий, корисний. Добре, що спірні норми, які обговорювали раніше, все-таки не впровадили. Вони нарешті почули, що потрібно в першу чергу вирішити проблему з податками на нерухомість, обнуленням штрафних санкцій та пені, з відстрочкою касових апаратів, а також, не дочекавшись рішення від банкірів, анулювали штрафи і пені за кредитними зобов'язаннями”, - говорить Кравець.

Кравець вважає, що це перший крок назустріч платникам податків, і очікує впровадження додаткових заходів щодо кредитування, а також програм, які запустять реальний сектор економіки.

Втім, економісти не такі позитивні в оцінюанні нововведень і вважають їх напівзаходом.

"Депутати вирішували, що б таке можна було пообіцяти бізнесу, що нескладно для держави і безглуздо для самого бізнесу. Бізнес, особливо сектор держпослуг, зіткнувся з шоком доходів і шоком витрат (оренда, кредити і зарплати співробітникам). Як ці проблеми вирішують заходи, запропоновані парламентом? Ніяк”, - каже Олексій Кущ.

Експерт розповідає, що скасування податку на землю і нерухомість є актуальними для великого бізнесу, у якого є промислові цехи. Особливих послаблень для малого і середнього бізнесу вона не принесе. Скасовані перевірки для малого і середнього бізнесу не були проблемою і раніше. Тим паче що деякі з них є плановими, і за рік до проведення потрапляють до спеціального реєстру, де можна відстежити, кого будуть перевіряти. Відсутність штрафів, на його думку, також не зробить бізнес більш стресостійким.

“Олігархам дадуть держзамовлення, послаблення, малому бізнесу - невеликі пільги у вигляді несплати ЄСВ. Той малий бізнес, який не тримав у штаті працівників і платив податок з мінімальної зарплати за одного працівника, не заплатить близько тисячі гривень на місяць. Дрібниця, але приємно. Але економіка складається не тільки з малого бізнесу. У влади є дві улюблені теми: монополізм великого бізнесу і стимулювання малого. Понад 60% ВВП формується середнім бізнесом, і ніхто не каже, як його стимулювати. Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих”, - каже Олексій Кущ.

З ним згоден і Олег Пендзин.

“Скільки не повторюй слово "халва", у роті солодше не стане. У США впровадили податкові канікули на 3 місяці і для фізосіб, і для компаній. Центробанки знижують ставки рефінансування до 0%. Що зробила Україна? Радісно знизила ставку до 10% і повідомила, що не буде брати пені та штрафи, крім ренти, ПДВ, акцизів. Тобто крім усього. Для бізнесу такі послаблення як мертвому припарка. Зате депутати і про себе не забули, і до 1 червня продовжено термін декларування”, - розповідає Пендзин.

Ініціатива влади щодо коронавірусу - не такий уже монстр Франкенштейна, як її попередниця. Вона несе позитивні смисли для населення та бізнесу. Але чи стануть мінімальні податкові пільги і субсидії достатньою компенсацією гігантських штрафів і перевірок? Незабаром побачимо.

Анна Пєшкова

 

Джерело:
До списку новин