загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Видають кредити, але не підвищують пенсії: скільки країни світу витрачають на боротьбу з коронавірусом

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У пріоритеті урядів різних держав - медицина і підтримка бізнесу.

Обмежувальні заходи, які вводяться наразі по всьому світу для уповільнення поширення коронавірусної інфекції, б'ють і по економіці в цілому, і по доходах багатьох людей. В умовах карантину зупиняється приватний бізнес, зростає кількість безробітних і знижується рівень добробуту людей. Плюс у всіх країнах незаплановано зросли видатки на медицину, тому що ніхто не був готовий до різкого зростання важких хворих. Тому зараз держави змушені перекроювати свої бюджети, направляючи додаткові кошти на "обмеження соціального і економічного впливу пандемії".

Міжнародний валютний фонд почав вести моніторинг тих заходів, які вживають різні країни щодо мінімізації негативних процесів в економіці. У МВФ підкреслюють: в моніторинг увійшли тільки ті заходи, які доповнюють вже існуючі системи соціального захисту та страхування, а вони у всіх різні. І, тим не менш, цікаво дізнатися, скільки додаткових грошей доводиться витрачати іншим країнам на боротьбу з коронавірусом і куди саме прямує ця допомога.

Читайте такожПриватні медзаклади зобов'язані надавати допомогу хворим на коронавірус — МОЗ

Не дивно що більшість держав, які вже увійшли в моніторинг, вирішили збільшити бюджетні витрати на медицину . Форми підтримки у всіх різні: хтось купує необхідне обладнання, хтось фінансує наукові дослідження, хтось підвищує зарплату медикам тощо. Однак навіть найбагатші країни, схоже, не вважають, що медицина у них забезпечена всім необхідним для боротьби з такою епідемією.

Друга стаття бюджетних витрат, яка присутня у більшості країн, що увійшли до моніторингу МВФ, – це компенсація людям недоотриманих зарплат, що пов'язано з масовим запровадженням карантинів. Знову ж таки, форми підтримки у всіх різні. Прямі доплати з бюджету, судячи з інформації МВФ, практикують одиниці. В основному кошти спрямовуються до фондів, звідки виплачується допомога по безробіттю. Тому що в зв'язку з карантином безробіття зросло у всіх країнах.

Ще одна поширена форма підтримки домогосподарств в умовах епідемії та карантину – підвищення доступності кредитів. На це також виділяють додаткові бюджетні гроші багато країн. А ось доплати соціально незахищеним або підвищення пенсій літнім людям практикують одиниці.

Що стосується податкових пільг або канікул, то подібні заходи вводять багато країн, але тільки для окремих категорій бізнесу і на короткий час. Більшість же держав вважають основною формою підтримки бізнесу в умовах карантину доступні кредити – на це найчастіше з держбюджетів направляється навіть більше грошей, ніж на кредити для приватних осіб.

По-різному вирішують країни і проблему панічних коливань валютного ринку та цін. Судячи з даних МВФ, жорсткі обмеження або директивні заходи – далеко не найпоширеніший спосіб заспокоїти ринки. Більшість країн на сьогоднішній момент вибрали політику пом'якшення коливань і підтримки ліквідності банківських установ, а то й взагалі вирішили не втручатися в ситуацію на валютному ринку .

В цілому на протидію епідемії держави спрямовують суми, відповідні від 0,1 до 24% їх ВВП.

Аргентина

В країні збільшено видатки на закупівлю медобладнання і діагностику вірусів. Також підняли допомоги по безробіттю. Людей, які втратили дохід через карантин, стали без зволікань переводити в ранг малозабезпечених і виплачувати їм грошову допомогу (на що знадобилося направити додаткові гроші з держбюджету). Пенсіонери з низькими доходами, малозабезпечені сім'ї, працівники з мінімальною зарплатою також можуть отримати одноразову допомогу від держави. Постраждалі галузі економіки звільнені від деяких податків (наприклад, від внесків в систему соцзабезпечення), їм спрощено доступ до кредитів.

Підраховано, що всі ці заходи зажадають додаткового виділення з держбюджету коштів, рівних 1% ВВП. Держава також бере на себе кредитні гарантії для малого і середнього бізнесу на суму, рівну 1,2% ВВП.

У країні ще раніше діяли фінансові обмеження: ліміти на покупку валюти, на перекази за кордон тощо. З початком кризи, викликаного епідемією, Центральний банк Аргентини активними валютними інтервенціями намагається знизити курс національної валюти. З 9 березня продано вже 2,2% валютних резервів країни.

Австралія

Для подолання кризи затверджено два пакети економічних стимулів на суму, рівну 9,7% ВВП країни. У тому числі допомогу в розмірі 1,3% ВВП отримають домогосподарства (в т. ч. додатково профінансується безперервний догляд за людьми похилого віку), а 2% ВВП – бізнес. Суми, рівні 6,4% ВВП, спрямовані на кредити і урядові гарантії за кредитами. За необхідності держава готова виділити ще більше коштів на боротьбу з коронавірусом.

Для підтримки макрофінансової стабільності вирішено провести таргетування прибутковості за держоблігаціями і задати допустимий коридор обміну валют (обмінний курс "гнучко коригується").

Бразилія

Шляхом перерозподілу бюджетних грошей додаткові кошти спрямовані на потреби охорони здоров'я. Введено тимчасові податкові пільги для бізнесу, відкрито додаткові кредитні лінії . Підраховано, що витрати на це складуть до 2,5% ВВП. Дефіцит бюджету збільшений на 0,5%.

Центробанк знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 3,75%. На підтримку курсу за 3 тижні витрачено 6% валютних резервів.

Канада

Додаткові витрати на медицину (закупівлю медикаментів і розробку вакцин) склали всього 0,05% ВВП. 1% ВВП спрямований на підтримку домогосподарств (оплату лікарняного безробітним, виплату допомоги по догляду за дітьми, компенсацію податкових пільг тощо) і корінних народів. Найближчим часом сума витрат на боротьбу з коронавірусом повинна збільшитися.

Банк Канади зосередився на підтримці стабільності банківської системи, а також скуповує банківські, іпотечні та держоблігації. Кредитні установи отримали додаткові гроші на кредитування агро-, переробного бізнесу та інших компаній, які постраждали від карантину. При цьому в обмінний курс банк вирішив не втручатися.

Китай

На боротьбу з коронавірусом направлено 1,2% ВВП. Гроші пішли в основному на обмежувальні заходи, на виробництво медобладнання, прискорену виплату страхування по безробіттю та податкові пільги. У розпал епідемії, в лютому, Центробанк Китаю направив гроші на підтримку ліквідності банківської системи і на кредитування бізнесу, чиї товари і послуги були найбільш затребувані в період карантину: виробників і торговців товарами медичного призначення, товарами першої необхідності, продуктами харчування тощо. Також домогосподарствам і бізнесу були надані відстрочки по кредитах і платежах.

Обмінний курс гнучко регулювався.

Євросоюз

Для підтримки лікарень, ринку праці, малого і середнього бізнесу була створена інвестиційна ініціатива Corona Response, куди направлено 0,3% ВВП Євросоюзу. Крім того, Європейський центробанк виділяє 120 млрд євро на підтримку грошово-кредитної політики держав-членів, які буде використовувати, зокрема, для рефінансування, покупки цінних паперів і т.д. Також пом'якшені вимоги щодо кредитної політики. Однак ніяких заходів по підтримці курсу не робиться.

Країни – члени ЄС самостійно визначають стратегію боротьби з коронавірусом і необхідних заходів економічного захисту.

Франція

Франція внесла зміни в бюджет, виділивши близько 2% свого ВВП на медицину (посилення медстрахування, збільшення закупівель предметів медичного призначення), на підтримку соціального страхування (громадянам і компаніям надані податкові канікули) і заробітної плати працівників, чиї доходи постраждали від введення карантину. Дрібному бізнесу і самозайнятим людям виділяється пряма фінансова підтримка. Для громадян відстрочили розрахунки за оренду і комунальні послуги . На 13% ВВП Франція готова надати державні гарантії по кредитах для бізнесу.

Німеччина

Витрати на медицину (обладнання і вакцини), субсидування для збереження робочих місць і зарплат, розширені допомоги по догляду за дитиною для малозабезпечених і гранти для малого бізнесу складуть 4,5% ВВП. Плюс в країні до кінця року буде діяти відстрочка за податковими платежами. На кредитування бізнесу і держгарантії уряд готовий виділити не менше 24% ВВП.

Іспанія

0,7% ВВП направлено з бюджету на медицину, на допомогу по безробіттю, компенсаційні виплати самозайнятим і малозабезпеченим. Планується звільнити потерпілий бізнес від соціальних внесків, відстрочити сплату податків на півроку, на 50% знизити внески роботодавців на соцзабезпечення в секторі туризму. Крім того, Іспанія надала гарантії державної позики для бізнесу та самозайнятих осіб, для експортерів і фермерів. Розширено кредитування для турфірм. Малозабезпеченим дозволили місяць не виплачувати іпотечні кредити.

Італія

Для боротьби з епідемією уряд прийняв пакет законодавчих змін на суму, що дорівнює 1,4% ВВП країни. Ці кошти спрямовуються на зміцнення системи охорони здоров'я та цивільного захисту, матеріальну підтримку звільнених з роботи і самозайнятих людей, які втратять заробітки в період карантину. Надано відстрочки по податкових і комунальних платежах, відстрочені платежі по кредитах для деяких домогосподарств і фірм. Нацбанк відстрочив проведення інспекцій фінустанов.

Індія

На охорону здоров'я (дослідження вірусу, закупівлю індивідуальних засобів захисту, ізолюючих ліжок і апаратів штучної вентиляції легенів) направляється 0,1% ВВП. Ще 0,1% виділено на соціальні потреби, зокрема на прямі трансферти малозабезпеченим в штаті Керала. Центральний уряд рекомендував урядам штатів підтримати будівельників.

Резервний банк Індії планує підвищити облікову ставку і вживає заходів для ослаблення внутрішнього тиску ліквідності. Зокрема, було проведено валютний своп на 6 місяців на суму 2 млрд доларів.

Індонезія

Прийнято два пакети законів про податкові стимули на суму, що дорівнює 0,2% ВВП. Підтримку в першу чергу надають сектору туризму, домогосподарствам з найменшими доходами (соцдопомогу та субсидії на покупку житла). Планується впровадити Pre-Work Card, на яку буде нараховуватися соцдопомога безробітним. Працівники промпідприємств з невеликими доходами звільнені від прибуткового податку.

Банк Індонезії знизив облікову ставку і нормативи з ліквідності для банків. Ввів обмеження на зниження цін на акції та вживає інших заходів для зниження волатильності фондового ринку.

Японія

Заходи реагування на надзвичайну ситуацію вимагатимуть в цілому 0,1% ВВП. Японія направляє державні кошти на заходи щодо стримування поширення вірусу, на підвищення готовності системи охорони здоров'я, на допомогу домогосподарствам (збільшення оплачуваної відпустки, компенсація працюючим батькам, які постраждали від закриття шкіл). Субсидії фірмам, які постраждали від карантину, складуть лише 0,03% ВВП.

При цьому Японія взяла на себе зобов'язання виділити великі суми в якості внесків до ВООЗ, МВФ та інші міжнародні організації, які підуть на боротьбу з коронавірусом в нужденних країнах. Загальна сума платежів може скласти 8% ВВП країни.

Південна Корея

Прямі заходи реагування на епідемію склали 0,8% ВВП. Вони включають витрати на масове тестування, кредити і підтримку медустанов. Люди з невеликими доходами, які перебували на карантині, отримували пряму грошову допомогу від держави, споживчі купони і екстрену допомогу по догляду за сім'єю. В якості підтримки бізнесу надаються кредити, гарантії, підтримка заробітної плати. Місцева влада надає також подарункові сертифікати та гранти. В країні знижені податки для деяких бізнесів, ПДВ для самозайнятих, відстрочена сплата інших податків.

Росія

Уряд підвищив компенсації медперсоналу і інспекторам з охорони праці та техніки безпеки. Введено нульові мита на ввезення соціально значущих товарів. Малому та середньому бізнесу і дистриб'юторам надаються гарантовані державою і субсидовані кредити. На 3 місяці малому бізнесу надані пільги для сплати соціальних внесків і оренди, припинені податкові перевірки. Центробанк продає валютні резерви. суми витрат на епідемію не повідомляються.

Саудівська Аравія

Обсяг підтримки домогосподарств склав 2,7% ВВП. Підтримка включає припинення сплати держподатків і спрощення доступу до кредитів. Уряд також заявив, що буде фінансувати будь-яке збільшення витрат на охорону здоров'я.

Центробанк вже двічі знижував облікову ставку і має намір виділити до 1,9% ВВП на компенсацію банкам неплатежів по кредитах і транзакцій електронної торгівлі, а також і комісійних за магазини приватного сектора. Курс ніяк не регулюється.

ПАР

Уряд спрямовує додаткові кошти до Фонду страхування на випадок безробіття. Бюджетники з доходами нижче певного порогу 4 місяці отримуватимуть щомісячну доплату. Також на допомогу з держбюджету може претендувати сфера туризму і готельний бізнес. Податкові зобов'язання дозволено відкладати. Розмір витрат на ці заходи складе 0,2% ВВП країни.

Облікова ставка знижена, комерційним банкам рекомендовано полегшити боргові зобов'язання для позичальників. В валютний ринок Центробанк традиційно не втручається.

Туреччина

1,5% ВВП додаткових коштів спрямовується на допомогу населенню і бізнесу, 0,5% ВВП – на збільшення кредитних гарантій. В країні підвищена мінімальна пенсія і допомога потребуючим, знижено або відстрочено податки для туристичного бізнесу і авіації.

Облікова ставка знижена, введено відстрочки по кредитах, припинена процедура примусового стягнення заборгованостей і банкрутства. Центробанк продав вже 10% своїх резервів.

Велика Британія

Додаткове фінансування направлено на медицину і державні служби. Для бізнесу запроваджено відпустку по сплаті податку на майно, для малих підприємств – ще й прямі гранти за шкоду від карантину. Також в галузях, які найбільше постраждали через коронавірус, працівникам введені компенсації за відпустку через хворобу. Додаткові кошти спрямовані в систему соцзахисту літніх людей. Малому бізнесу надана відстрочка зі сплати ПДВ на квартал і в уряді пообіцяли компенсувати 80% зарплат на зарплати їхніх працівників.

Центробанк Великої Британії знижує облікову ставку, вводить "схему термінового фінансування" для реального сектора економіки і малого бізнесу. Малим підприємствам також пообіцяли державні позики, розмір яких може скласти до 15% ВВП. Банкам заборонено збільшувати розмір дивідендів. Впливу на курс Центробанк не чинить.

США

Закон про додаткові асигнування і закон про реагування на коронавірусні захворювання для сімей направляють на боротьбу з епідемією додатково 0,5% ВВП. Основні заходи – збільшення витрат на охорону здоров'я, Фонду допомоги на випадок хвороби, кредитів для малого бізнесу і міжнародну допомогу. Найближчим часом очікується, що на боротьбу з епідемією Конгрес виділить ще до 10% ВВП. Ці гроші планують направити на прямі трансферти домогосподарствам, розширення страхування від безробіття, продовольчу допомогу нужденним і компенсації приватному бізнесу витрат на зарплати і податків. В країні на рік припинено платежі по іпотеці і виселення боржників.

США знижують ставки по федеральних фондах і скуповують казначейські та агентські цінні папери. Розширено лінії обміну доларів США з центробанками інших країн.

Мексика

 

Планується створити Надзвичайний фонд охорони здоров'я обсягом 0,7% ВВП. Уряд пообіцяв достатні ресурси охорони здоров'я, авансові пенсійні виплати людям похилого віку і прискорення тендерних процесів для держзакупівель.

Центробанк знизив базову ставку, оголошено додаткові заходи щодо підвищення ліквідності валют. Обмінний курс гнучко коригується.

Україна

У нашій країні уряд також ввів податкові пільги і канікули для бізнесу, мораторій на перевірки і штрафи. Фізичним особам дозволили не платити за комунальні послуги і відкласти розрахунки по кредитах. медпрацівникам обіцяли підвищити зарплати, а пенсіонерам зробити доплати до пенсій менше 5 тис. грн. Деякі з цих заходів вимагають внесення змін до бюджету. І очікується, що відповідний законопроект буде прийнятий в парламенті найближчим часом.

Поданий урядом варіант проекту, який виявився в розпорядженні ЗМІ, припускав перерозподіл бюджетних коштів за рахунок скорочення видаткової частини на 115 млрд грн і збільшення дефіциту бюджету на 96 млрд. Разом виходило, що заходи по боротьбі з епідемією зажадали б понад 200 млрд грн. Це становить близько 5% ВВП України (номінальний ВВП у 2019 році був 3,97 трлн грн). Втім, пропозиції уряду ще будуть обговорюватися всіма парламентськими фракціями, так що відсоток витрат на боротьбу з епідемією може змінитися.

 Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин