загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як живуть "бідні" слуги народу у багатій Швеції — без асистентів та авто

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Шведські депутати не мають ні асистентів, ні авто, ні навіть пенсій.

Пострадянські країни вже три десятки років намагаються хоч якось налагодити власне життя, наздоганяючи весь інший світ невеликими кроками. Проте між ними стоїть величезна прірва. Однією з кращих країн для життя вважається Швеція — скандинави багато зробили для свого комфортного існування. І різниця є не лише в менталітеті, а й, наприклад, житті шведських депутатів.

Найголовніше це те, що шведські депутати не стають частиною елітного суспільства, якому абсолютна чужа життя простих людей Член соціал-демократичної партії Пер-Арне Хокассон зазначив: "Ми звичайні громадяни. Не має сенсу надавати особливі привілеї парламентаріям, тому що наше завдання — представляти громадян і знати реальність, в якій вони живуть. Представлення громадян саме по собі є привілеєм, оскільки у нас є можливість впливати на курс країни".

Читайте такожЄврокомісія оголосила нову концепцію скороченого робочого дня на період пандемії

Що цікаво, у власності парламенту є всього три авто: для президента, прем'єра і його заступників. Машини використовуються виключно для офіційних заходів. Депутати добираються до роботи на громадському транспорті, держава щорічно видає їм проїзний. Автомобілем заради держбезпеки може користуватися лише прем'єр-міністр, хоча в разі вагомої потреби авто має право попросити кожен депутат. 

До 1957 року шведські депутати не отримували жодної копійки, а на сьогодні їхня зарплата становить близько 40 000 крон, що можна порівняти з зарплатою вчителя початкових класів. Депутати не можуть підвищити собі зарплату, для цього існує незалежний комітет Riksdagens Arvodesnämd. 

Якщо член парламенту не зі Стокгольма, то для нього передбачено державну квартиру. Це однокімнатне житло площею близько 45 квадратних метрів. Обслуговування квартири проводять самі депутати, за держрахунок передбачено лише одне щорічне прибирання. Родина члена парламенту не має права там жити і навіть за ночівлю доведеться заплатити.

У будівлі парламенту немає офіціантів — тому депутати самі купують каву, їжу і прибирають за собою посуд, попередньо вимивши його. Пообідати в дорогому ресторані за державні гроші — це взагалі нонсенс. Також жоден з депутатів не має права на власного секретаря або асистента. Існує партійний секретаріат, який працює на благо всіх відразу, а не особистих потреб.

У Швеції немає й такого поняття, як довічна пенсія колишнім політикам. Ексдепутат виплачується своєрідна вихідна допомога в розмірі 85 % його зарплати протягом двох років (на другий рік треба доводити що ти шукаєш роботу). Наприклад, регіональні політики не те що пенсію, а й навіть зарплати не бачать. Оскільки на місцевому рівні політична активність прирівнюється до додаткового діяльності і не оплачується. Загалом у Швеції державна служба не вважається чимось престижним, тому і йдуть туди не особливо охоче.

 

Джерело:
До списку новин