загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Борги за комуналку: чи можуть списати та що буде із субсидіями після карантину

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Списання боргів за комуналку в умовах карантину малоймовірно і недоречно. Таку думку озвучив директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

На думку експерта, незважаючи на всі складнощі з оплатою рахунків за комунальні послуги в період карантину, українцям ніхто не буде списувати борги.

«Списання боргів – помилковий інструмент. Це не тільки провокує людей не платити, а й несправедливо до тих, хто продовжує регулярно оплачувати рахунки», – зауважив Олександр Сергієнко.

Експерт припустив, що в особливих випадках, але не масово, можливо, варто порушувати питання про реструктуризацію або відтермінування боргів, але списання не буде.

«Якщо списувати, то потрібно з чогось покривати. Хто покриє? Які джерела? Державний бюджет не наповнений, по місцевих бюджетах уряд завдав удару. За різними оцінками, місцеві бюджети втратять близько 17 мільярдів гривень. Прибутковий податок, який не буде з чого стягнути, оскільки люди без роботи, і плата за землю – це два основних джерела наповнення місцевого бюджету», – прокоментував Олександр Сергієнко.

Читайте такожЧи буде хліб? ООН попереджає – Україна не чує

Без джерел компенсації говорити про списання боргів нерозумно, а таких джерел у нас немає, додав фахівець.

Директор аналітичного центру «Інститут міста» не виключив, що після скасування карантину ситуація для споживачів може ускладнитися, оскільки є ризик того, що багато українських родин залишаться без субсидій.

Експерт нагадав про норму, яка позбавляє права на субсидії, якщо людина не оплачувала комунальні послуги протягом двох місяців або якщо заборгованість становить понад 324 гривні.

При цьому Олександр Сергієнко підкреслив, що велика частина людей не має заощаджень, а зараз залишилися без роботи.

«Звісно, якщо люди у вимушених відпустках не отримуватимуть зарплати, вони швидше куплять продукти, ніж оплатять комуналку. Є небезпека того, що внаслідок цього буде заборгованість і після карантину їх можуть позбавити субсидій», – припустив експерт.

На його думку, уникнути такої ситуації можна, якщо внести зміни до правил надання субсидій щодо норми про заборгованість.

«Для українців ця норма може виявитися батогом, який потрібно усунути. Це не проблематично, аби було бажання уряду», – резюмував директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, у Кабміні обіцяють спрощення надання субсидії людям, які втратили роботу під час карантину.

 

Джерело:
До списку новин