загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Маємо прийняти, що залежимо одне від одного

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні з 12 березня по 24 квітня оголошено карантин. Він має сповільнити поширення коронавірусу. Не працюють школи, дитсадки, торговельні центри, алони краси, ресторани. Не їздять приміські й міжміські потяги й автобуси. У столиці заборонено користуватися дитячими майданчиками. У багатьох містах України скористатися автобусом, тролейбусом чи трамваєм можуть лише медики, аптекарі, поліцейські, рятувальники та працівники стратегічних підприємств. У решті міст наземний транспорт перевозить до десятка пасажирів одночасно. Безкоштовний проїзд для пенсіонерів скасували в Запоріжжі, Хмельницькому, Житомирі, Полтаві, Одесі та Львові.

У мережі АТБ не продають більш як 12 напоїв чи 5 кілограмів продуктових товарів в одні руки. Магазини "Сільпо" скорочують години роботи. У крамниці з харчами пускають не більше одного-двох людей одночасно. Мають бути в масках. У супермаркетах – не більше однієї людини на 10 квадратних метрів.

Читайте такожКоли українцям чекати піку епідемії і як карантин вплине на економіку. ВІДЕО

Оголошено надзвичайну ситуацію. На в'їздах стоять блокпости. Контролюють, аби не заїжджали автобуси з людьми.

У світі станом зафіксовано понад мільйон випадків коронавірусної інфекції COVID-19, при цьому 53 218 осіб померло, одужали 212 993 людини. 

На коронавірусну інфекцію, за прогнозами інфекціоністів, перехворіють до 80 відсотків населення планети.

Якою Україна вийде після епідемії?

Головний ризик – безвідповідальна поведінка громадян, вважає політолог Володимир Фесенко. Художник Володимир Казаневський бачить це так
Головний ризик – безвідповідальна поведінка громадян, вважає політолог Володимир Фесенко. Художник Володимир Казаневський бачить це так

Пандемія ослабить привабливість ліберальних демократій. Усе більше народів бачитимуть взірець у Китаї, а не в США. Глобальні й регіональні союзи та інституції переживуть найбільше випробування з часів Другої світової війни. Ізоляціонізм та протекціонізм – "КОЖЕН САМ ЗА СЕБЕ" – витіснять, здавалося, безальтернативну глобалізацію. На частину країн чекає архаїзація: базові потреби виживання надовго заступлять мрії про тривкий розвиток.

Виграють компанії, які роблять ставку на максимальну роботизацію процесів і торгівлю онлайн. Має розквітнути виробництво дронів – вони замінять кур'єрів і листонош.

Уряди спробують узяти під контроль інтернет і соціальні мережі. ПРОСТІР ЛЮДСЬКОЇ СВОБОДИ РАДИКАЛЬНО ЗМЕНШИТЬСЯ.

Якщо Україна встоїть, у неї є шанс залишитися одним із небагатьох проявів свободи в авторитарному світі. Криза поставила нас перед вибором: навчитися жити власним розумом чи зникнути. Сподіваюсь, українці вилікуються від хронічної хвороби меншовартості та наслідування – і Росії, і колективного Заходу. Зрозуміють, що немає універсальних рецептів прориву. Припинять наївний культ європоклоніння, але водночас почнуть плекати засадничі європейські цінності, питомі для нас. Еліта, що раптом опинилася в державі із замкнутими по периметру кордонами, нарешті зрозуміє, що не тільки ми, а й вони – заручники тої руїни, яку "реформатори" і "патріоти" залишили по собі практично в усіх сферах суспільного життя.

Зросте вартість системних знань, практичних навичок і життєвого досвіду. А "політологи" й "експерти з усіх питань" зникнуть як клас. Разом із більшістю телеканалів, які вбивають здатність мислити у мільйонів громадян.

Сучасна криза – як смертельна хвороба. Якщо зберемо всю волю, солідарність і бажання жити, у нас є шанс одужати. І для цього немає завеликої ціни. Бо альтернатива – чергова руїна.

Геннадій ДРУЗЕНКО, 47 років, юрист-міжнародник

Карантин через коронавірус – не криза. Це невідворотний процес, що торкнеться всіх. Дасть змогу осмислити, хто ти і для чого. Багато людей зможуть відмовитися від руху по колу.

Тест на соціальну відповідальність ми провалили з огляду на те, скільки людей без потреби тиняються вулицями. Залишається спостерігати, як будемо вчитися цієї відповідальності, коли кількість інфікованих стрімко збільшиться.

Аби вимушену перерву перетворити на можливість, варто вчитися і вдосконалюватися. Для бізнесу БУДЬ-ЯКА КРИЗА – ЦЕ ШАНС. Можна переглянути давні ідеї, на які не вистачало часу, покращити якість послуг. ВИЖИВУТЬ ТІ, ХТО ПРАЦЮЄ ЯКІСНО. І підприємства, і працівники.

Андрій ЗАБЛОЦЬКИЙ, 46 років, футуролог

ЛЮДИ, ЯКІ ЗУПИНИЛИ ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ, ВОСТАННЄ НИМ КОРИСТУВАЛИСЯ РОКІВ 20 ТОМУ. Необхідно було заздалегідь забезпечити проїзд медпрацівникам, продавцям магазинів і аптек. Можливо, залучити і метрополітен, підігнавши роботу підземки під їхній графік. ІТ-спеціалісти могли створити сервіс, де водії реєструвалися б, а медпрацівники – лишали прохання про маршрут. Щоб розробити систему – потрібна команда і план дій. Їх не було.

За кордоном під час карантину транспорт у багатьох містах працює. І Є АЛЬТЕРНАТИВА – розвинена велосипедна мережа. У середньому європейському місті велосипедами пересувається п'ята частина населення.

Дмитро БЕСПАЛОВ, 34 роки, експерт із транспортного планування

Людям в ізоляції психологи радять ПІДТРИМУВАТИ ЗВИЧНИЙ РОЗПОРЯДОК ДНЯ. Виконувати все те, що робили зазвичай. Повноцінно "збиратися" на роботу – снідати, працювати. Увечері відпочивати. Це допомагає впорядкувати побут.

Під час суттєвої зміни звичних укладів людина відчуває загрозу. Тому ХВИЛЮВАТИСЯ – НОРМАЛЬНО.

Спочатку більше часу вдома можемо сприймати з ентузіазмом, але потім позитив іде на спад. В ізоляції перебуваємо в умовах зниженої активності – фізичної, розумової, робочої. Оточення не таке різноманітне. Тому важливо спілкуватися – телефоном або через інтернет. Це дасть змогу підтримувати емоційно значущі контакти. Подолати стрес допоможуть спорт, медитації та розмови з близькими.

Валерія ПАЛІЙ, 33 роки, психологиня

Влада врахувала досвід Європи. Карантин оголосили на випередження – не чекали десятків померлих і сотень хворих. Ухвалили правильні рішення в рамках карантину, зокрема про закриття метро. Але як людям потрапити на роботу? Треба було залишити стратегічно важливі підприємства й заклади, що працюють на життєзабезпечення. А інших – відправити в тимчасові відпустки чи на специфічний режим. Цього не продумали.

Ключова ланка боротьби з епідемією – ефективна робота медиків. Враховуючи надзвичайне навантаження і специфіку професії, крім додаткових грошей, можна було організувати соціальну допомогу. Наприклад, забезпечити гарячим харчуванням. Так держава продемонструвала б повагу до цих людей.

НЕ ВИСТАЧАЄ інфекціоністів та епідеміологів, і РЕСУРСІВ – від антисептиків до апаратів штучної вентиляції легень. Та головний ризик – безвідповідальна поведінка громадян.

Володимир ФЕСЕНКО, 61 рік, політолог

Самоізоляція означатиме мінус від справ і заробітків. Але скільки можуть коштувати вентиляція легень, ліки, реабілітація? Треба концентруватися на тому, що отримуєте – здоров’я своє і рідних, – вважає психологиня Лариса Волошина. Художник Дмитро Скаженик втілює цю думку так
Самоізоляція означатиме мінус від справ і заробітків. Але скільки можуть коштувати вентиляція легень, ліки, реабілітація? Треба концентруватися на тому, що отримуєте – здоров’я своє і рідних, – вважає психологиня Лариса Волошина. Художник Дмитро Скаженик втілює цю думку так

Пік захворюваності на коронавірус почнеться за тиждень-два. У нас Є ЗАГРОЗА ПОВТОРИТИ СИТУАЦІЮ В ІТАЛІЇ. Інкубаційний період від контакту з хворим до перших проявів може бути понад два тижні. Українці масово повернулися з-за кордону – це додатковий ризик передання вірусу. Ті, що сидять удома, – теж не захищені. Я запроваджую онлайн-консультації, аби люди отримали допомогу, не виходячи з дому.

Лікарі припускають, що карантин продовжать до кінця квітня. Це потрібно, щоб розтягнути в часі кількість хворих. КРАЩЕ ЛІКУВАТИ ПО 10 НА ДЕНЬ, А НЕ ПО 100–200. Із такою кількістю недужих Україна не впорається.

Євген СИМОНЕЦЬ, 40 років, пульмонолог

Спостерігаємо тотальне заперечення небезпеки. Є скупчення людей у магазинах, не самоізолюються літні громадяни, для яких загроза очевидна. До цього додається невігластво. Вважають, що стільки пережили й упоралися, що нічим не налякаєш. Це таке нарцистичне "мене нічого не бере". Однак, хто нехтує правилами й легковажить, порушує права людини на здоров'я. ЗАХИСНІ ЗАСОБИ – це не про власну боязнь чи небоязнь вірусу. ЦЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І ПОЗИЦІЯ.

Немає ні вакцини, ні препаратів від вірусу. Все залежить від організму. Єдиний спосіб убезпечитися – самоізоляція, розрив соціальних зв'язків. Для українців це важко. Багато хто їздив із селищ у міста працювати. Щотижня відвідував батьків у селах.

Актуальний момент – повернення заробітчан. Весь світ у подібних умовах, тож багатьох звільняють. Логічно, що насамперед скорочують чужих. Коронавірус буде не тільки питанням лікування, а й грошей. Для кожної сім'ї. Обернеться тотальним роздратуванням і пошуком винуватця.

Щоб не піддаватися паніці, ТРЕБА ДУМАТИ, А НЕ ВІДЧУВАТИ. Та українці керуються почуттями. Більшість рішень – емоційні. Бо звикли: доки думатимеш, тебе зжеруть. Ми переживали кілька зламів, постійні економічні стрибки, революції, війни, пертурбації. Це змушує керуватися глибинними механізмами виживання.

Людина, для якої ізоляція означатиме втрату грошей чи зруйнування планів, має відповісти собі: задля чого пішов на карантин? Три тижні вдома означатимуть мінус від справ і заробітків. Але скільки коштуватиме день вентиляції легень, ліки, реабілітація? Треба концентруватися на тому, що отримуєте – здоров'я для вас і рідних.

Лариса ВОЛОШИНА, 46 років, психологиня

Ми у скрутному становищі. Слабка керованість системи, слабкі інституції. Медична сфера – між розваленою старою малоефективною і нествореною новою. На такому роздоріжжі нас зустрів коронавірус. А на цьому тлі ще зміна уряду, нова політична команда – недосвідчена в державному управлінні та малоінтегрована в корупційні кланові зв'язки, щоб керувати системою неформально. І раптовість для всього світу.

У цих умовах УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ДІЄ КРАЩЕ, НІЖ МОЖНА БУЛО ОЧІКУВАТИ. Виявилася рішучою. Кілька центрів управління взяли на себе відповідальність. Евакуюють українців з інших країн, налагоджують постачання тест-систем.

Є проблема із системним роз'ясненням дій влади. Бракує узгодженості, коли всі служби знають, яка що робить, і можуть одна одну підсилювати. У нас медицина, економіка, соціальна сфера, система безпеки працюють паралельно.

Владі було б добре не ігнорувати, а звернутися до політичних опонентів, розділити з ними відповідальність і віддати частину функцій. Приміром, зі збирання даних про самотніх літніх людей, з розбудови економічної стратегії. Так могли створити СИСТЕМУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ. Натомість закріпили ці процеси за владою та персонально президентом Зеленським.

Подоланням наслідків коронавірусу займаються Офіс президента і Рада національної безпеки й оборони. Уряд не має лідерських функцій. Можливо, це нас і рятує. Інакше мали би протистояння між прем'єр-міністром, президентом і секретарем РНБО, як за пташиного грипу – між Тимошенко, Порошенком і Ющенком.

Частина чиновників ВТРАТЯТЬ ПОСАДИ ЗА ЧОТИРИ-ШІСТЬ МІСЯЦІВ. У кризі проявиться, хто був сильним менеджером, хто вступав у внутрішні конфлікти чи проявляв лояльність. Якщо влада й далі діятиме, як зараз, команда президента вийде з незначною втратою рейтингів. І матимуть сформоване електоральне ядро, що будуватиметься не на протесті проти старих політиків, а на підтримці Зеленського.

Олег СААКЯН, 25 років, політолог

КАРАНТИН привчить до віддаленої роботи, ДАСТЬ ПОШТОВХ до зростання онлайн-торгівлі й сервісів, систем доставки і прямих продажів від виробника до клієнта. Прискориться трансформація бізнесу розповсюдження. Зміняться формати роздрібної торгівлі – акцент буде на моделях "товари під замовлення".

Світ – на порозі нових викликів. Зміни клімату спричинятимуть ланцюги техногенних катастроф і пандемій. Змусять змінити аграрний сектор. А ще більше – харчову промисловість. Трансформуються логістичні мережі. Але головний виклик – віртуалізація і впровадження штучного інтелекту в різні сфери життя. Аж до появи кіберократії і корпоративних держав.

Зміни відбудуться у фінансово-монетарній системі світу, в економіці. ОСВІТА, ПРОФЕСІЯ, ШЛЮБ, ГЛОБАЛІЗАЦІЯ, ДЕРЖАВА – ці поняття НАБУДУТЬ НОВОГО смислУ.

Андрій ДЛІГАЧ, 47 років, економіст, підприємець, футуролог

 

Джерело:
До списку новин