загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Порушення карантину: чому українці будуть масово оскаржувати виписані штрафи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що в разі систематичного порушення карантину і самоізоляції в столиці передбачено кримінальну відповідальність. «Перше порушення – штраф у 17 000 гривень, друге – штраф у 34 000 гривень, третє – кримінальна відповідальність… Я переконаний, якщо люди не розуміють слів і пояснень, не дотримуються правил, – вони повинні за це платити!» – зазначив мер. Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк пояснив, що на сьогоднішній день вже є стаття, яка передбачає за порушення правил карантину штраф для громадян у розмірі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів, а для посадових осіб штраф становить від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів.

«Проблема в тому, що не вказано, які конкретно правила можуть порушувати громадяни. Це стосується також заяви мера. У цілому санітарно-гігієнічні, протиепідемічні та їм подібні правила розраховані на спеціальні суб'єкти, на посадових осіб, які повинні їх впроваджувати і виконувати. Коли йдеться про громадян, то для них має бути конкретне оголошення, конкретний перелік. Загалом всі правила, які передбачені законодавством, громадяни знати не зобов'язані», – прокоментував юрист.

Микола Хавронюк звернув увагу на рішення суду, згідно з яким у Сумах чоловіка оштрафували на 17 тис. грн за похід у магазин без маски.

Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ назвав дане рішення незаконним і припустив, що незабаром воно може бути оскаржене.

Читайте такожБлагодійна допомога та безоплатна допомога під час карантину

«Де і в якому законі написано, що не можна прийти до магазину без маски? Ніде прямо це не позначено. Тому люди і не можуть виконувати такі заходи», – констатував фахівець.

При цьому він зазначив, що вже деякі суди почали виносити рішення на користь громадян.

«Наприклад, під час карантину власник магазину прийшов до свого закладу, щоб навести лад. Поліція побачила, що магазин відкритий, склала протокол. У суді жінка пояснила, що не займалася торгівлею і суто прибирала в тому числі за допомогою хімічних антибактеріальних засобів. Суд виправдав її. Таких випадків уже чимало», – розповів Микола Хавронюк.

Експерт пояснив, що, коли йдеться про порушення правил, встановлених законодавством, – це норма, яка спрямована на посадових осіб. Якщо влада хоче встановити заборони і відповідальність за їх порушення для громадян, то потрібно прописувати чітко, що конкретно й кому не можна робити, уточнив він.

Також Хавронюк назвав непідйомним розмір штрафу на суму дві тисячі неоподатковуваних мінімумів.

«Це фактично 34 тисячі гривень, а десять тисяч неоподатковуваних мінімумів – це 170 тисяч гривень. Хто здатний сплатити такі штрафи? Ніхто, крім дуже заможних людей. Крім того, кодекс про адміністративні порушення передбачає збільшення штрафу вдвічі, якщо штраф не сплатять протягом двох днів. Не виключено, що українці будуть масово оскаржувати штрафи», – прокоментував директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

Відзначимо, на час карантину в Україні можуть запровадити обов'язковий «масковий режим». Українців можуть зобов'язати носити маски з 6 до 24 квітня.

ХАВРОНЮК Микола, Доктор юридичних наук

 

Джерело:
До списку новин