загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виплата «карантинної тисячі»: як держава може допомогти пенсіонерам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Карантин в Україні запровадили з 12 березня, і в уряді відразу ж пообіцяли матеріальну допомогу найбільш малозабезпеченій категорії українців – пенсіонерам. У Пенсійному фонді уточнили, що виплати отримають ті пенсіонери, щомісячні пенсії яких не перевищують 5 тисяч гривень. Таких людей в Україні близько 10 мільйонів. Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський пояснив, що зараз виплата «карантинної тисячі» – єдиний вихід з кризової ситуації, щоб хоч якось допомогти пенсіонерам. У свою чергу, експерт з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина зауважив, що це не дозволяє вирішити пенсійні проблеми, і Україні слід взяти за приклад чилійську систему.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський наполіг, що після того, як відбувся стрибок цін на продукти, і враховуючи, що в пенсіонерів можуть бути додаткові витрати у зв'язку з карантинними обмеженнями, держава зобов'язана підтримувати найбільш вразливу категорію громадян.

«Будь-яку допомогу не можна надавати бездумно. Однак слід врахувати, що зараз ми перебуваємо в кризовій ситуації. Є групи, які особливо постраждали внаслідок карантину: пенсіонери, малозабезпечені, а також ті, хто втратив роботу. Потрібно вирішувати питання так, щоб у людей була їжа, якісь кошти для існування. І якщо підтримку потрібно надати швидко, то найпростіший спосіб для держави – зменшити якісь податки, як у разі з ФОПами або виплатити одноразову допомогу», – прокоментував Дмитро Яблоновський.

За словами економіста, з точки зору швидкості реагування і допомоги найбільш нужденним групам населення рішення про виплати для пенсіонерів було єдиним і виправданим рішенням.

Читайте такожПенсіонери зможуть оплатити комуналку по телефону

Експерт при цьому вказав, що «карантинну тисячу» варто розглядати, як виняток та одноразові заходи, які виправдані в кризовій ситуації.

«Подібні доплати не можуть носити постійний характер і стати правилом. В ідеалі потрібно ставити питання про продовження реформування пенсійної системи після виходу з карантину», – констатував Дмитро Яблоновський.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина зазначив, що в ідеальному варіанті держава не повинна мати до доплат ніякого відношення, потрібно в корені міняти систему так, щоб створити умови, за яких кожний громадянин самостійно 7-10% від зарплати вносив би на особистий пенсійний рахунок.

Він уточнив, що ці кошти повинні бути під відсотком упродовж усього періоду накопичення.

«Суть у тому, що розподільний принцип формування пенсій, коли гроші на виплату літнім громадянам віднімаються із зарплати тих, хто працює, був замінений на накопичувальний, коли людина сама собі відкладає на старість. У кожного є свій пенсійний рахунок, на який слід щомісяця перераховувати внески в розмірі 10% від заробітної плати. Ніхто нічого надприродного не вигадував. Отримав зарплату – поклав 10% на свій рахунок», – роз'яснив Володимир Щербина.

 

Джерело:
До списку новин