загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Отримання недоотриманої за життя померлого пенсії без обмежень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Часто при спробі отримати законну спадщину (зокрема, недоотриману за життя померлого пенсію) спадкоємці натискаються на перепони з боку органів Пенсійного фонду. Як у таких випадках захищають інтереси бенефіціарів юристи і адвокати БФ «Право на захист» і що з приводу таких справ говорить Верховний Суд, читайте в матеріалі адвокатки Алли Скворцової.

На жаль, позиція органів Пенсійного фонду України (ПФУ) щодо виплати спадкоємцям недоотриманої за життя померлого пенсії така: розмір недоотриманої пенсії повинен розраховуватися із урахуванням ч. 1 ст. 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», – нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за час, що минув, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії.

Читайте такожЯк прийняти спадщину під час карантину

Однак, така позиція органів ПФУ не узгоджується із чинним законодавством України. Крім того, вже є позитивна практика Верховного Суду, – постанова від 20 лютого 2020 року, де зазначено, що суми пенсії, які перейшли у спадщину, передаються спадкоємцям у повному обсязі без будь-яких часових обмежень (справа №428/5418/18).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Позивачка – дружина померлого Б. Чоловік мав інвалідність 1 групи – після отриманої у 1979 році травми на виробництві він не міг ходити, а отже, потребував постійного стороннього догляду. На підконтрольній уряду України території зареєстрований як внутрішньо переміщена особа не був, пенсію не отримував, адже був прикутий до ліжка.

Позивачка все життя присвятила догляду за чоловіком, а всі заощаджені кошти витрачала на лікування та підтримання стану його здоров’я. Після смерті Б. відкрилася спадщина на спадкове майно, позивачка отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, однак управління ПФУ виплатило недоотриману пенсію не в повному обсязі, а лише за останні 3 роки до дня звернення за отриманням пенсії. 

Не погодившись зі свавіллям УПФУ, позивачка звернулася по допомогу до БФ «Право на захист». Юристи організації підготували позов, а адвокати здійснювали представництво прав та інтересів позивачки в суді.

ПОЗИЦІЯ СУДІВ

Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов із підстав, на які посилалася позивачка, – що норми ч. 1 ст. 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які регулюють виплату пенсіонеру певних сум пенсії не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії, не розповсюджуються на правовідносини із отримання спадкоємцями померлого пенсіонера сум пенсії, які перейшли у спадщину.

Не погодившись із рішенням судів першої та апеляційної інстанції, представник відповідача (УПФУ) звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду.

Верховний Суд не встановив підстав для скасування оскаржених судових рішень, тож залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції та постанову апеляційного суду – без змін.

Особливої уваги заслуговують такі аргументи Верховного Суду:

1. Відповідно до ст. 1227 Цивільного кодексу України, суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їхньої відсутності – входять до складу спадщини.
2. Суди обґрунтовано виходили із того, що положення частини першої статті 46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» не розповсюджуються на правовідносини з приводу отримання спадкоємцями померлого пенсіонера сум пенсії, які перейшли у спадщину.
3. Дата звернення спадкоємця до органу ПФУ з вимогою про виплату нарахованої за життя спадкодавця пенсії не впливає на розмір виплат та не надає органам ПФУ права на обмеження цих виплат.

Верховний Суд вкотре став на захист незахищених мешканців тимчасово окупованих територій. Хочеться вірити та сподіватися на те, що подібна судова практика призведе до відсутності спорів між спадкоємцями та органами ПФУ у майбутньому.

Зараз органи ПФУ не дотримуються вимог чинного законодавства і, незважаючи на позитивну практику судів, продовжують свідомо порушувати права громадян. Однак, потрібно знати, що спадкоємець має право на отримання недоотриманої пенсії померлого у повному обсязі без будь-яких часових обмежень. Тож у разі, порушення ваших прав радимо звертатися до суду за захистом.

Слід також зазначити, що у цій справі на виконання рішення суду відповідач виплатив позивачці недоотриману пенсію в повному обсязі.

 

Джерело:
До списку новин