загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Стисло і зрозуміло: Карантин вже повністю зупинив роботу в 35% українських компаній

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними Товариства українських підприємців і Української маркетингової групи, через карантин 6% українських компаній закрилися і ще 29% поки що припинили свою діяльність. Про це повідомляє OpenDataBot.

Третина власників бізнесу, в основному невеликого розміру, повідомляє про зниження доходів на 90−100% з моменту початку карантину 12 березня. Ці компанії звільнили до 50% персоналу, повідомляє дослідницька платформа OpenDataBot, що працює з відкритими урядовими даними.

Понад 160 тис. працівників ресторанів не працюють через карантин, повідомляє OpenDataBot з посиланням на дослідження компанії з автоматизації ресторанів Poster. Доходи від ресторанів впали на 78% у Києві і Львові за останній тиждень березня в порівнянні з минулим тижнем лютого. Майже половина з 50 тис. ресторанів України закрилася на карантин, який, як очікується, триватиме два місяці.

Читайте такожСубсидії можуть забрати у 20% населення. Хто втратить пільги вже цієї осені? Коментар влади

За даними Work.ua, агентства з працевлаштування, кількість нових вакансій зменшилася на 85%, а загальна кількість вакансій скоротилася вдвічі.

Крім ризику смерті від коронавірусу, багато українців опинилися в глибокій економічній кризі, — пише OpenDataBot. «Ми починаємо збирати дані про український бізнес під час карантину — оскільки всі рішення, прийняті владою в боротьбі з епідемією, враховують не тільки кількість смертей, але і якість життя тих, хто залишився в живих».

В іншому опитуванні малого бізнесу 18% розглядають можливість закриття, 31% скорочують персонал, 41% скорочують зарплати, повідомляє Європейська бізнес-асоціація. Опитування засноване на інтерв'ю зі 155 компаніями, які беруть участь в проекті EBA Unlimit Ukraine.

Оборот впаде до 50% в першій половині цього року, повідомляють половина з 60 членів компанії, опитаних Франко-українською торгово-промисловою палатою. У 60% компаній більше половини працівників працюють з дому. У першому півріччі половина компаній розглядають грошові потоки, як велику проблему. Але 75% говорять, що карантин не загрожує виживанню їх компанії в Україні.

Якщо карантин триватиме до кінця травня, 44% з 458 українських компаній, опитаних по всій країні, прогнозують, що втратять більше 60% свого доходу. Ще 38% сумніваються що вони можуть протримаються два місяці, згідно з опитуванням, проведеним минулого тижня Advanter Group спільно з Українським інститутом майбутнього. Найсильніше постраждали: ресторани, готелі, приватні школи і непродовольчі магазини.

Згідно з результатами опитування 317 фінансових директорів, проведеного консалтинговою компанією Gartner, одним із наслідків двомісячного карантину, буде постійне збільшення віддалених користувачів. Після того, як пандемія закінчиться, три чверті опитаних фінансових директорів заявили, що дозволять до 5% своїх співробітників працювати дистанційно. Близько чверті респондентів заявили, що вони планують забезпечити віддалену роботу не менше 20% співробітників. Бізнес заощаджує на нерухомості, а співробітники економлять час і гроші на поїздках на роботу.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив вчора журналістам, що уряд планує витратити $2,5 млрд на боротьбу з коронавірусом і економічним впливом карантину. Крім того, новий бюджет передбачає $1 млрд для підвищення пенсій і підвищення оплати праці медичних працівників. Ці нові витрати повинні збільшити дефіцит до $11 млрд, або 7,5% ВВП. У попередньому бюджеті це співвідношення становило 2%. Сьогодні Рада повинна почати перегляд нового бюджету.

Європейська комісія виділяє понад €190 млн на боротьбу з поширенням коронавірусу в Україні. Ці кошти підуть на захист людей похилого віку, розширення онлайн-навчання для студентів, покупку медичного захисного спорядження і боротьбу з онлайн-дезінформацією про пандемію, йдеться в прес-релізі розміщеному вчора на веб-сайті Комісії.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні число випадків захворювання COVID-19 і число загиблих зросло на 15% за останні 24 години — до 1668 публічно підтверджених випадків і 52 випадків смерті. Близько 22% знаходяться в обласних центрах, з 376 випадками в місті Києві та області. Наступні три регіони: Чернівці — 273; Тернопіль — 168; та Івано-Франківськ — 198.

Пік буде на наступному тижні, прогнозують представники охорони здоров’я. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов попереджає у відео, розміщеному на сторінці міністерства в Facebook, що система вже майже перевантажена: «Простіше кажучи, число пацієнтів збільшується настільки, що не вистачає лікарів, щоб допомогти їм, ні ліків, ні ліжок в лікарнях».

Оскільки карантин посилюється, людей старше 60 років просять залишатися вдома, маски слід носити в громадських місцях, і Кабінет міністрів схвалив обмеження в'їзду і виїзду українців з країни.

На тлі невизначеності в питанні схвалення Радою законопроектів МВФ, вчора Центральний банк почав продавати долари вперше за 10 днів. Національний банк України продав $44,5 млн і встановив сьогодні курс на 27,2 гривень за долар.

Вчора голова адміністрації президента запевнив головного американського дипломата в Україні, що Рада збереться «найближчим часом», щоб прийняти закон необхідний для угоди з МВФ. «Андрій Єрмак повідомив, що найближчим часом відбудеться засідання Верховної Ради, під час якого повинні бути прийняті необхідні закони для початку реалізації нової програми співпраці з Фондом», — повідомила прес-служба Зеленського про зустріч з американським дипломатом Крістіною А. Квієн".

Саймон Чернявський, генеральний директор Державної продовольчої та зернової корпорації, подав у відставку після чотирьох місяців роботи, заявивши про політичне втручання в державну торгівлю зерном. Чернявський, який керував поверненням до життя агрохолдингу Мрія протягом чотирьох років, сказав у прощальній заяві: «В уряду і у мене різні погляди на розвиток ЮФГКУ, зокрема, щодо стратегії корпоративного управління і захисту корпорації від політичних інтересів». У 2012 році Зернова корпорація залучила кредит у розмірі $3 млрд від Експортно-імпортного банку Китаю.

Середня ціна імпорту газу в Україну в березні була на 9% нижче, ніж в лютому, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Насолоджуючись найнижчими в Європі цінами на природний газ за десятиліття, українські компанії імпортували газ в березні за середньою ціною $153,65 за тисячу кубометрів.

Пасажиропотік через Київський Бориспіль в березні був удвічі менше, ніж роком раніше, повідомляє Avianews. Минулого місяця через Бориспіль літали 486 500 осіб, що на 49,5% менше, ніж в березні 2019 року. Це падіння відбулося після того, як Бориспіль збільшив пасажиропотік в минулому році на 21% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, досягнувши 15,3 мільйона осіб. Сьогодні найбільший аеропорт України — місто-привид, який обслуговує авіаперевезення вантажів і час від часу чартерні пасажирські рейси.

Радикальний карантин, схоже, зменшує швидкість захворювань в Україні. Але ціна буде така — бізнес банкрутства і втрачений рік для економічного зростання. В ідеалі потрібно, щоб деякі з великих державних витрат фактично досягли реальних людей і зробили кризу менш болючою для них. Інфляція, безумовно, торкнеться всіх. Було б непогано, якби 10% коштів витратили на скорочення бюрократизму, який може зробити інвестиції в Україну схожими на знущання.

Джеймс Брук, Головний редактор Ukraine Business News 

 

Джерело:
До списку новин