загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Це не фейк, страшна правда»: українці за кордоном розповідають про ситуацію у їхніх країнах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кожна держава Європи та Америки залишилася сам на сам із боротьбою з коронавірусом.

Про соціальну допомогу, медичне забезпечення та дефіцит туалетного паперу розповіли українці, які живуть за кордоном.

Читайте такожГармалою від коронавірусу

Наталя ГОМА, Канада:

- У Канаді щодня інші дані. Погана ситуація у Квебеку, Онтаріо та в Бритіш Колумбії. Школи, магазини, бізнес закриті. Працюють тільки продуктові магазини, але там всі тримають дистанцію 2 м. І впускають у магазин тільки певну кількість людей .Влада Канади виділила 92 млрд доларів на контроль цього вірусу в країні. Тим, хто не може працювати у цей період, надається матеріальна допомога. Дуже велику підтримку держава надає своїм громадянам як моральну, так і матеріальну.

Олександр ОЛІЙНИК, Великобританія:

- Поки що моя фірма працює, я ходжу на роботу, а дружина вже третій тиждень вдома. Всюди карантин, тільки працівники екстрених служб і продуктові магазини працюють. Люди спочатку гребли все з полиць, але зараз всього вдосталь. Держслужбовцям держава виплачує 80% від зарплати. Підприємці теж отримують 80% від задекларованих за останні три роки доходів. Пенсії і субсидії без змін. Паніки не видно, бо на вулицях пусто. Весь транспорт їздить майже порожній, щоб лікарі могли добиратись.

Доки тут не закупили тести, то щодня вийвляли по 20 хворих (у Лондоні). Як тільки закупили тести, то кількість почала збільшувалася тисячами, і це ще не було такої епідемії. Минулого тижня у виставковому центрі Лондона відкрили найбільшу в світі лікарню з 4000 тисячами вентиляторів, бо готуються до гіршого. Цю лікарню підготували за дев'ять днів.

Сергій МАРУЩАК, лікар-кардіолог, Німеччина:

- У Німеччині є карантин і, як у всіх країнах Європи, багато обмежень. Все, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок, автомийок і деяких автосервісів зачинено. Люди тут найбільш дисципліновані, тому для поліції не так багато роботи. Звісно, що в великих містах ризиків більше і правопорушень відповідно також більше.

Уряд Німеччини виділив 156 млрд євро на боротьбу з епідемією і ще передбачено 600 млрд як резерв. Закони щодо підтримки економічно вразливих галузей виробництва і населення були швидко прийняті. Незважаючи на це, все ж таки є багато людей, які через стрес скупили весь туалетний папір і до цих пір не завжди його можна знайти. Ціни на товари вжитку не змінилися, а на пальне знизилися.

Щодо медицини, то можна впевнено сказати, що Німеччина є найбільш забезпеченою в плані ліжок інтенсивної терапії. До епідемії було 25 тис. ліжок і 28 тис. дихальних апаратів, а зараз число ліжок підняли до 40 тис. (для порівняння, в Італії 5 тис. ліжок).

Поки що смертність в Німеччині є найнижчою, і це логічно, виходячи з вищесказаного. Паніки в медицині немає. Із понеділка (6 квітня) у нас вперше в лікарні вводиться масочний режим (до цього було лиш обмеження входу з вулиці). Звісно, що всі засоби захисту в лікарнях наявні. В аптеках немає масок і антисептиків. Поки що всі дотримуються безпечної відстані.

Ольга БОЙЧУК, США:

- Ми на карантині і стараємося не виходити на вулицю. Я працюю з дому вже три тижні. Моя робота не змінилася ніяк, бо все можна робити по Інтернету. Паніка була, але спала. У магазинах немає проблем з їжею, але є нестача засобів дезінфекції. Знайомі, друзі, які втратили роботу через карантин, пішли на безробіття, яке може тривати до півтора року. Їм виплачують допомогу.

Анастасія БУЧКОВСЬКА, Іспанія:

- Третій тиждень карантину в Іспанії завершився новинами про незначне, але обнадійливе зменшення виявлення нових заражених за останні дні. Така динаміка почалася завдяки запровадженню владою жорстких мір на період від 30 березня до 9 квітня - вулиці населених пунктів патрулюють військові на бойових броньованих машинах, а покидати свої домівки люди мають право тільки для походу до найближчого банкомату, до аптеки чи в продуктову крамницю або ж вигуляти собаку. І навіть до поліклініки чи госпіталю закликають навідуватися лише за крайньої необхідності, а загалом проконсультуватися чи отримати рецепт ліків можна дистанційно по телефону.

Покидати домівки, аби потрапити на робочі місця, дозволяють винятково працівникам життєво необхідних галузей (медикам, поліцейським і т. п.). Абсолютно усі установи припинили свою діяльність на цей період і прогнозують, що така ситуація продовжиться до травня.

Якщо на початку карантину були "сміливці", які порушували правила, то з першими штрафними санкціями (а це суми від 600 до 300 тис. євро - залежно від важкості порушення) такі випадки стали винятковими.

Щодо ситуації з продуктами харчування, то в останні дні до запровадження карантину в магазинах був нереальний хаос. Але наразі такої паніки немає і крамниці щодня поповнюють свіжим товаром. Потрапити до магазину можна тільки в захисній масці, а одноразові рукавички та дезинфікуючий гель для рук видає охорона.

Для дезинфекції вулиць місто, в якому ми мешкаємо, придбало спеціалізований гігантський розпилювач. І засоби, якими обробляють дороги та тротуари, настільки потужні, що у собак, яких вигулюють необачні господарі, на лапах з'являються хімічні опіки.

Оскільки у нашій сім'ї є двоє дітей, то довелося зіштовхнутися і з новою для усіх системою дистанційного навчання. Вчителі організовують онлайн-уроки, деякі теми транслює телебачення, тож ніхто не скасовував домашніх робіт та щотижневих екзаменів. В новинах повідомляють, що діти молодшої школи навряд чи підуть до школи до вересня, а старшим доведеться надолужувати навчання в липні.

Анжела ТАНАС, Італія:

- У нас все закрито. Я працюю з дому. На вулицю можна вийти, тільки щоб продукти купити і газети - за спеціальними перепустками. Запускають в магазин по одному. Всюди черги. Чоловік мій нещодавно дві години простояв у черзі перед тим, як зайти в супермаркет. На вулицях порожньо. Я виходжу з дитиною на вулицю - ми, дякувати богу, живемо в селі.

Ситуація в країні трагічна. Помирають не лише літні люди, а й молоді, сильні, без жодних супутніх хвороб, спортсмени, а також, на превеликий жаль, діти. Тому прошу наших співвітчизників в Україні та на Буковині зокрема дотримуватися карантину. Це все не фейк, а на жаль, страшна правда!

Аліса ЖУКОВСЬКА, Угорщина:

- Перший випадок коронавірусу був зафіксований у іранських студентів місяць тому. Карантин ввели в числах 13-15 березня, тобто в середині місяця. Зараз зачинено все, крім продуктових магазинів і аптек. Я би не сказала, що є паніка, але в перший тиждень-півтора м’яса не було взагалі. Тобто все скупили. Деякі полиці в супермаркетах були геть пусті. Люди ходять в масках, дотримуються дистанції. Дивно виглядають бігуни у парку, які бігають також у масках.

Олеся БАБЧИНСЬКА, Ізраїль:

- Ситуація в Ізраїлі порівняно краща, ніж в інших країнах. Я проживаю на півночі Ізраїлю, у нашому місті захворіло тільки троє. 10 березня у нас уже був запроваджений карантин. З кожним днем наш прем’єр-міністр приймав все жорсткіші міри, залежно від ситуації.

У кожному магазині при вході є дезінфікуючий гель, рукавиці. Стоять навіть одноразові умивальники – людина миє руки, одягає рукавиці і тоді вже заходить в магазин, але обов’язково в масці. Перед входом у магазин також всім дистанційно вимірюють температуру тіла. Якщо порушують карантин, штрафують, і штрафи дуже високі.

Ціни у магазинах не змінилися ні на один шекель, там можна знайти все необхідне. Є навіть багато знижок. Пенсіонерам доставляють продукти додому, щоб вони не покидали своїх осель. Паніки особливої у нас нема, люди дуже дисципліновані. Виходять з дому лише для того, щоб купити продукти і ліки. На кожну дитину на Песах (Паску) будуть давати по 500 шекелів (приблизно 150 доларів).

У кого кредит на квартиру, діє відтермінування на чотири місяці. Три місяці ми не будемо платити за світло, газ і воду – це для всіх. Садочки, школи не працюють. Один із батьків вдома з дітьми. Наприклад, мій чоловік працює, а я отримую 75% зарплатні від держави. Щодо навчання у школах – не відомо, коли відновлять, але є прогнози, що у липні і 10 днів серпня діти навчатимуться. Зараз школярі навчаються через Інтернет.

 

Джерело:
До списку новин