загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонерам вкорочують виплати через разові підробітки: як не потрапити під санкції

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Юристи розповіли, що робити, щоб пенсія не зменшилася в розмірі через підробітки.

Їй зменшили пенсію, тому що вона знялася в телешоу. Кричущий випадок стався з мешканкою Києва. Тамара Аторіна отримала кілька гонорарів за участь в кіномасовці і телешоу, а її зарахували до офіційно працевлаштованих. Що тепер робити жінці, і як захиститися від такого?

Киянка Тамара – активна пенсіонерка. Курси, майстер-класи та спорт – улюблені розваги. Запрошують жінку на кіно-і телезйомки. Двічі так вдавалося навіть заробити копійку до пенсії.

Читайте такожСвітовий банк надасть Україні $50 млн на пенсії та субсидії

"Інший канал запропонував мені знятися в одному епізоді, так як фактура підходила. Я знялася і отримала невеликі гроші. Це було дві зйомки: одна в 2019 році, друга – в 2018 році. За одну я отримала 800 гривень, а за іншу – 500", – розповідає жінка.

І вже в кінці року жінку неприємно здивувало зниження звичного розміру пенсії. Спочатку на 200 гривень, потім на 400, а зрештою і всі 900 відшматували. У Пенсійному фонді впевнені, що не помилилися.

"Мені вони сказали: "Ви ось нам прислали інформацію, що ви працююча". Я принесла їм книжку трудову, що я не працюю вже з 2010 року", – говорить Тамара.

Але цих доказів було недостатньо. Щоб підтвердити, що заробіток не постійний, Тамарі довелося просити акти наданих послуг у організаторів зйомок. У Пенсійному Фонді пояснили: жінці не знижували пенсію, а тільки забрали індексацію, яку доплачували впродовж двох років.

Олена Бойко, заступник начальника Головного управління пенсійного фонду України в місті Київ:

"У 2008 році вона почала працювати, її характер роботи періодичним був, але роботодавці подали звіт про те, що зазначена особа працює. Вона не повідомила нам, і ми це з'ясували пізніше, і перевели її до працюючих пенсіонерів".

Згідно із законом Тамара мала попередити Пенсійний фонд про разовий підробіток, каже адвокат Тетяна Романцова. В такому випадку її б не визнавали працевлаштованою:

"Якщо пенсіонер дізнається, що десь братиме участь, він зобов'язаний за 10 днів повідомити Пенсійний фонд в тому, що будуть обставини, які змінюють статус пенсіонера. Пенсійний фонд в даному випадку правильно вчинив".

Уже в цьому місяці Тамару повернуть до категорії непрацюючих. Але право на доплату жінка втратила, поки уряд не проіндексує пенсії знову. Тобто до травня.

А тим часом Верховна Рада все ж таки дала добро і українці отримають "карантинну тисячу".

 

Джерело:
До списку новин