загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Паска чи куліч: філологиня відповіла на болюче питання українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні для позначення великоднього хліба правильно використовувати слово “паска”, а не “куліч”.

Про це розповіла професорка і докторка філологічних наук Лариса Масенко. Вона стверджує, що слово “куліч” вживати взагалі не варто – це російська назва паски і нема чого її використовувати в Україні. Навіть російською мовою.

“Звісно, правильно говорити “паска”. Слова “куліч” навіть немає в українській мові, воно російське. Деякі його тягнуть, але навіщо нам його тягнути, якщо є своє?” – заявила вона.

Читайте також: Священник розповів, як освятити паски під час карантину

Пояснюючи етимологію слова, професорка розповіла, що вона трансформувалася з назви свята Пасхи. Зі свого боку, “Пасха” пішла від іудейського свята Песах, що означає вихід іудеїв із Єгипту. Слов’янські народи запозичили це слово з грецької мови, а турки з арамейської. Пізніше в українській мові воно видозмінилася, ставши знайомою нам всім Пасхою, а хліб, який готують до цього дня, почали називати паскою.

“Іноді паску теж називають пасхою, але ніяк не кулічем. Це російське слово, не розумію, навіщо його тягнуть, шукають якісь відмінності. Десь прочитала, що нібито паска – це з борошна, а куліч – із сиру. Це взагалі не відповідає дійсності – паска може бути як із борошна, так і з сиру“, – підсумувала Лариса Масенко.

Джерело:
До списку новин