загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Діабетики без інсуліну: чому пацієнти у квітні не отримали життєво необхідних ліків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

«Я діабетик зі стажем. Щомісячно отримую життєво необхідний інсулін – безкоштовно від держави. Але у квітні цього року петропавлівським діабетикам не видали інсулін.

Мені особисто потрібно тричі на день уколоти інсулін, бо моя підшлункова залоза без цього препарату не працює. При тому, що я використовую не найдорожчий препарат, але якщо його купувати, то на місяць мені потрібно витрати 600 грн. Моїм знайомим, яким призначені дорожчі препарати, лікування обходиться в 1200 грн на місяць.

Може хтось і самостійно може придбати собі ліки, а от для пенсіонерів це немалі гроші. Діабетики знаходяться у групі ризику на захворювання іншими хворобами. Зараз все можна «списати» на коронавірус», але невже влада забула, що є інші небезпечні хвороби.

Жінка бідкається, що кожного місяця у перших числах отримувала інсулін, а в квітні ось уже два тижні діабетикам не видають безкоштовних ліків.

У Петропавлівському районі близько 200 людей мають цукровий діабет. Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє попередити розвиток тяжких ускладнень. Люди з діабетом повинні дотримуватись здорового харчування, підтримувати вагу в нормі та бути фізично активними. Крім того, їм необхідно приймати ліки, навіть якщо вони почуваються добре. Такі препарати пацієнти отримують за програмою «Доступні ліки» - безоплатно або з незначною доплатою.

На сьогодні процедура отримання пацієнтом ліків наступна.

Пацієнт приходить до лікаря, який призначає необхідні саме йому ліки і в тому обсязі, що треба пацієнту. З рецептом від лікаря пацієнт йде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує інсулін. Вартість ліків аптеці відшкодовує держава з коштів платників податків.

Більше немало б бути ризиків, що пацієнт не отримає ліки. Однак півмісяця діабетики без життєважливого інсуліну.

Без грошей ми не можемо заключити договір з аптекою на видачу безкоштовних ліків

Як повідомив нам головний лікар Петропавлівської районної лікарні Віталій Третинко, районна лікарня не отримали фінансування.

- Петропавлівська лікарня - бюджетна організація, яка з державного бюджету отримує субвенцію на безкоштовні ліки. Субвенція на квартал становить близько 200 тисяч гривень. У першому кварталі нам вчасно перерахували гроші і діабетики отримали безкоштовно інсулін. У другому кварталі субвенцію затримали. Без грошей ми не можемо заключити договір з аптекою на видачу безкоштовних ліків, - пояснює головний лікар Віталій Третинко.

У соціальній аптеці «Фармація», з якою зазвичай Петропавлівська районна лікарня заключають договір на видачу безкоштовних ліків повідомляють, що інсулінові препарат є в наявності.

- Аптекарі зазвичай видають інсулін за рецептами лікаря, і маємо необхідні пацієнтам препарати. Ми також можемо замовити ліки і протягом двох днів пацієнт отримає замовлення. Але наразі не маємо договору з районною лікарнею і проплат за ліки, - пояснює завідувач соціальної аптеки Лідія Замура.

Скільки потрібно ліків та коштів можна передбачити заздалегідь — завдяки електронному реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. У реєстрі зібрана інформація про всіх учасників та складові програми відшкодування вартості інсулінів — кожного лікаря, пацієнта, аптеку, рецепт. 

Найближчим часом районні лікарні отримають гроші на ліки

- Згідно нової медичної реформи змінився алгоритм фінансування державних програм. На сьогодні вирішено питання щодо субвенції державної програми «Доступні ліки» тобто забезпечення безкоштовними ліками інсулінозалежних людей. Кошти для виконання необхідних заходів зайшли в обласний бюджет. Нам повідомили, що йде підготовка відповідних документів та найближчим часом районні лікарні отримають гроші на ліки, - пояснює перший заступник голови Петропавлівської райдержадміністрації Іван Леонов.

Коштів виділено на рівні першого кварталу, тобто обмежень з видачою ліків не повинно бути.

 

Джерело:
До списку новин