загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Страсна п'ятниця 2020 - що можна робити в цей день, традиції та звичаї українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Страсна п'ятниця - найскорботніший день Великого посту, який в 2020 році припадає на 17 квітня.

Страсна або Велика п'ятниця це день останнього тижня Великого посту перед Великоднем. З давніх часів у цей день згадувалися події, пов'язані з останніми днями земного життя Ісуса Христа.

Читайте також: Священник розповів, як освятити паски під час карантину

Коли Страсна п'ятниця 2020:

Страсною, або Великою називається п'ятниця останнього, шостого тижня Великого посту, перед Великоднем. Дата Страсної п'ятниці не фіксована. Вона завжди плаваюча і залежить від дати, на яку припадає Великдень. Світле Христове воскресіння в православ'ї випадає на 19 квітня. Відповідно, Страстна п'ятниця буде напередодні, тобто 17 квітня.

Що таке Страсна п'ятниця:

Страсна П'ятниця присвячена спогадам про страждання Ісуса Христа. Саме в цей день своєю болісною смертю на Голгофі Ісус Христос приніс жертву, відкупляючи нею всі гріхи людські. У цей день Ісус Христос, засуджений до розп'яття, з терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу, де згодом на ньому був розп'ятий. Згідно з переказами, Ісус провисів на хресті близько шести годин. Останніми його словами були: "Звершилося... Отче! В руки Твої віддаю дух Мій". Щоб переконатися в смерті розп'ятого, один з вояків проколов його ребро, з якого витекли кров і вода, – за одним із тлумачень, символи майбутніх таїнств Євхаристії та Хрещення.

Що можна робити у Страсну п'ятницю:

•  сходити в церкву на службу і принести додому 12 свічок, запалити і обійти всі кути будинку, а потім дати їм догоріти до кінця;
•  готувати великодні паски;
•  присвятити себе роздумам над подіями цього дня, які описані в Євангелії.

А ось працювати в Стратстную п'ятницю категорично заборонено.

Страсна п'ятниця прикмети:

Прикмети погоди:

•  День видався сонячним - до врожаю хліба
•  П'ятниця перед Великоднем тепла і ясна - до такої ж весни
•  Похмуро - на городах весь рік чекай багато бур'янів
•  Дощ пішов - весна теж буде сирою і дощовою

Прикмети на майбутнє:

Побутували прикмети, що дозволяли передбачити не тільки погоду, але й особисте майбутнє. Для цього, прокинувшись, відразу бігли до вікна. Що перше побачиш, того і в майбутньому році чекай.

•  Птах - до приємних знайомств і хороших новин
•  Кішка - до статку
•  Собака - до смутку
•  Молодий чоловік - до здоров'я
•  Молода жінка - до добробуту
•  Ціла родина - до порозуміння з рідними
•  Літній чоловік - до хвороб

Страсна п'ятниця забобони:

Вважається, що в цей день не можна стригтися, заплітати і фарбувати волосся, інакше можна втратити здоров'я.

Попіл, який вигрібали з печі в цей день, вважався цілющим. Вона допомагала у лікуванні алкоголізму, пристріту і зневіри.

Щоб весь рік здоров'я не підводило, шматочок паски, випеченої в Страсну п'ятницю, потрібно було зберігати за іконами в кутку до наступного Великої тижня.

Принесені в цей день з церкви 12 свічок залучать в будинок матеріальне благополуччя. Їх потрібно розставити по житлу і дати повністю згоріти. Також вітається допомога нужденним - добре діло, зроблене від чистого серця, обов'язково відгукнеться в майбутньому.

Визначити, чи є в будинку пристріт, можна саме в цей день. Для цього йшли на ранкову службу. Відстояти її потрібно було від початку до кінця, тримаючи в руці свічку. Потім недогарок цієї свічки приносили додому і знову запалювали, обходячи з нею всі кімнати. Якщо поруч з якоюсь річчю свічка починала тріщати і випускати чорний дим, значить ця річ «з пристрітом».

 

Джерело:
До списку новин