загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В яких містах ми будемо жити через 50 років

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

П’ять трендів майбутнього.

Можливо, ви планували відбути на Марс з першими колонізаторами. Ми б розділили з вами цю долю, але найближчі 10 років там чекають тільки безпілотники з технікою, а нас — не дуже. Тому поговоримо про щось більш насущне. Про тренди архітектури Землі, наприклад.

Масштабні релігійні церемонії і масові бенкети вікінгів — і до нас доходять стародавні лонгхауси з величезними бражними залами. Розкішне життя давньоримських патриціїв — і ми прекрасно бачимо його у віллах з мармуровими ротондами. Єгипетські храми і піраміди — і все зрозуміло про світогляд, мотивацію і головні страхи тогочасної людини. Тобто тенденції архітектури завжди відображали парадигму розвитку людства в конкретний історичний період.

Читайте також:  Знахідки археологів, які спростовують офіційну науку - скло, що гнеться і тисячолітній комп’ютер

Наш сьогоднішній стиль життя, потреби і цінності теж визначають навколишнє середовище через 50−100 років. Архітектор втілює запит, створений людиною. Тому, щоб уявити архітектуру майбутнього, потрібно проаналізувати людське сьогодення.

Отже. Що відбувається в світі сьогодні

У містах вже сконцентровано більше половини населення Землі. Мегаполіси ніколи не сплять, вирують цілодобовим життям, обіцяють розвиток і перспективи. Шведський економіст і футуролог К'єлл Нордстрем стверджує, що через 50 років країни в нинішньому розумінні зникнуть, залишиться 600 міст, і в них сконцентрується 85% жителів Землі. Ми йому віримо.

Що буде потрібно цим людям? Що ми зможемо запропонувати їм?

Швидкість — головне слово нашої епохи. Швидкість змін, розвитку, появи і вдосконалення технологій. Тенденція прискорення вимагає готових мобільних рішень, що відсікають зайве у всіх сенсах, і максимальну оптимізацію всього, включно з простором.

І оскільки перспектива заселення інших планет все ще туманна, актуальною нарешті стала турбота про екологію. Можливо, каталізатором для цього стала тривалість життя, яка збільшується, — маючи в перспективі 130 активних років замість 50, homo sapiens схаменувся і захвилювався від ймовірності особисто зіткнутися з наслідками екологічної неусвідомленості. Тому глобальний запит на екологічні та/або перероблені матеріали тільки набирає обертів.

Світ мчить уперед, змінюється щодня, хочеш встигнути з ним — старайся, хочеш бути одним з перших — роби неможливе. У цьому царстві трудоголізму люди діляться на два типи: ті, хто працює 24/7 і ті, хто шукає work-life balance. Хоча це дві абсолютно різні концепції самореалізації, в просторі вони відображаються однаково — виникає потреба в оптимізації робочих і «життєвих» зон.

Людина майбутнього не хоче витрачати час на дорогу і потребує єдиного простору для роботи і відпочинку. Місто майбутнього, відповідно, вже не має чіткого поділу на діловий центр і спальні райони.

Як ці тенденції втілюються в архітектурі

Тренд № 1. Теорія нульового кілометра, яка говорить: живи там, де працюєш, працюй там, де живеш. «І надихайся простором, в якому все це робиш!» — додали архітектори і сконструювали ідеальне полівалентне середовище для роботи і життя людей нового часу.

Приклад такого підходу в Києві — UNIT. Home&City. Тут зустрілися бізнес-простір і житлові будинки, споруджені з використанням високих технологій. Це приклад міста майбутнього, в якому втілилася концепція нульового кілометра.

Ми розробляли дизайн інтер'єру холу для бізнес-кампусу В12 в інноваційному парку UNIT. City, а також зони громадського користування та офісу продажів UNIT HOME. Опрацьовуючи концепцію дизайну, фахівці бюро об'єднали мінімалізм і футуризм — приміщення повинно було стати не просто сучасним, а випередити сьогодення, відображаючи в собі майбутнє. Ідею раціонального і розумного використання ресурсів відбили використанням в оздобленні всього двох матеріалів — плитки з керамограніта Laminam і скла. Інноваційна освітлювальна система, прихована за матовою скляною стелею, дозволяє підібрати оптимальну інтенсивність освітлення в залежності від часу доби. І звичайно, зелені насадження додали простору затишку і дружелюбності, підкресливши стовпи концепції дизайну — мінімалізм, екологічність, свободу.

Актуальність цього проекту закладено на довгі роки вперед. Таких кварталів буде все більше на картах міст світу.

Тренд № 2. Приміщення-конструктори

Оскільки основне завдання людини ХХІ століття — адаптивність, бізнес, що швидко зростає, потребує готових архітектурних і дизайнерських рішень. Динаміка розвитку і стрімке зростання команд змушує простір швидко реагувати на зміни.

Мобільні стіни в кімнаті переговорів — вже норма, і зараз на арену виходять збірні офіси, які можна розібрати і зібрати за лічені тижні, а не місяці. Один з нових підходів до офісного дизайну: максимально піти від «мокрих» процесів і зібрати конструктор з «сухих» готових рішень. Наприклад, фальшпідлога, стіни, які тримаються на самоутримних каркасах, а в них фіксуються фасадні панелі різних типів. Це мінімізує ремонтні та трудові ресурси під час переїзду компанії і дає можливість трансформувати наявний простір у разі потреби.

Тренд № 3. Sustainability або стійка архітектура

Її основна ідея полягає в тому, щоб сьогоднішні архітектурні рішення були екологічними, інноваційними та відповідали етичним стандартам витрачання природних ресурсів. Такі простори будуть актуальні і для нас, і для наших нащадків.

Для їх створення використовуються високі технології — енергозбереження, систем освітлення, опалення та вентиляції. Тренд стійкої архітектури стимулює розвиток технологій у розробці нових матеріалів: наприклад, для екологічної теплоізоляції можуть використовуватися сухі водорості, в будівництві — суміші на основі землі, і на всіх етапах — перероблені матеріали. Також набирає популярності 3D-друк із пластику, завдяки якому можна швидко втілити будь-яке дизайнерське рішення, і вартість його при цьому буде в 2−3 рази нижчою, ніж у разі використання традиційних матеріалів.

Тренд екологічності тільки набирає обертів, а значить, ще десятиліття буде актуальна потреба людини, по-перше, жити в просторі, який не завдає шкоди, по-друге, усвідомлювати особисту причетність до великої справи порятунку Землі.

Тренд № 4. Оптимізація простору і collaborative consumption

Особистий, робочий і міський простори потребують гармонійного переплетення. Тому з архітектури майбутнього повністю йде химерність і пафос. Проекти стають функціональними, ергономічними, максимально адаптованими під людину та її потреби.

Свою роль відіграла і модель collaborative consumption: ідея спільного споживання змінила ставлення до житла. У моду ввійшла економія природних ресурсів, а значить — бартер і оренда замість володіння. Це швидко змінює ринок нерухомості, стимулює розвиток коворкінгів і колівінгів і змушує архітекторів і дизайнерів шукати універсальні рішення. Тут на допомогу також приходять «розумні технології», і дуже скоро будинок буде не просто менш агресивним споживачем природних ресурсів — він стане їх постачальником.

Тренд № 5. Вертикальна архітектура або тренд висотного будівництва: природне рішення для мегаполісів, у яких людей все більше, а вільної землі — все менше. Футурологи вважають, що через 40 років розкіш мати власну земельну ділянку буде доступна тільки надбагатим людям.

Дослідження ж свідчать, що з економічного погляду найвигіднішими є будівлі від 30 до 50 поверхів. У міру наростання потреби, у висотних будівлях розвиваються і природоохоронні технології для них — у розвинених країнах девелопери зобов’язані використовувати їх у процесі будівництві.

 
 

Тому в 54-поверховому будинку Bank of America в Нью-Йорку використано перероблені матеріали і встановлено систему, яка б знизила споживання води й енергії на 50%, а в Канаді проходить випробування надщільна деревина — економічний і екологічний матеріал для будівництва висотних будинків.

Архітектор як ніхто здатний бачити ситуацію панорамно, прораховуючи наслідки своїх рішень, і сфера його професійних знань неминуче розширюватиметься, передусім — у бік екології, ергономіки і поведінкових наук (психології, соціальної психології, соціології).

Вікторія Оскілко

 

Джерело:
До списку новин