загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українцям потрібно сплатити податки з доходу: кому загрожують штрафи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Від того, наскільки сумлінно люди платять податки, залежить добробут всієї країни.

Українці до 1 червня повинні заповнити податкові декларації, а також оплатити 18%-ий податок – за додатковий дохід. Цей відсоток потрібно буде віддати практично з будь-якого заробітку: оренди житла, гонорарів, прибутку від незалежної професійної діяльності.

Податок на доходи – за що доведеться платити

•   дохід від незалежної професійної діяльності (перукарі, сантехніки, копірайтери і т. д) – 18%;
•   дохід від оренди нерухомості – 18%;
•   прибуток від цінних паперів – 18%;
•   винагороди та інші виплати за договором – 18%;
•   подарунки і не цільова благодійність – 18%;
•   від продажу власної сільгосппродукції – 18%;
•   дохід від продажу нерухомості – 5%.

Видання пояснює: наприклад, якщо ви торгуєте овочами з власного городу, чи здаєте в оренду квартиру, раз на рік потрібно підрахувати свій дохід і сплатити з нього податок. Щоправда, левова частка українців не тільки не декларують додаткові доходи, але навіть не знають, що це потрібно робити.

При цьому за ухилення від сплати податків загрожує як мінімум адміністративна відповідальність і штрафи, однак проконтролювати, хто і звідки отримує кошти складно. Податковий експерт Геннадій Грушко розповідає: культура сплати податків в Україні ще тільки формується. Українці не довіряють державі і звикли приховувати все, що можна приховати, впевнений Грушко:

“Чи треба декларувати власні доходи? Звичайно, потрібно. Кожен громадянин зобов’язаний дотримуватися законів, а не знання цих законів від відповідальності не звільняє. Я завжди кажу своїм клієнтам одну і ту ж фразу: заплати податки і спи спокійно”.

Читайте такожПФУ назвав категорію українців з найвищою пенсією

В якості прикладу експерт розповів, які податки повинен заплатити українець, який, наприклад, здає в оренду квартиру і отримує 10 тис. грн в місяць.

•   податкову декларацію необхідно подати до 1 червня 2020-го;
•   за кожен місяць потрібно платити 1 800 грн ПДФО (18%) і 150 грн військового збору (1,5%);
•   платити потрібно за квартал (три місяці). До 9 травня – 5 850 грн за перший квартал; до 9 серпня за другий квартал, до 9 листопада – третій, і до 9 лютого – четвертий.

В сумі за рік власник квартири, яку він здає за 10 тис. грн, повинен сплатити в бюджет 23 400 грн.

За порушення загрожують штрафи. Якщо не подати декларацію до 1 червня, доведеться заплатити 51-136 грн. А за приховування доходу, штраф може скласти від 10 до 50% не сплаченої суми (залежить від того, як довго приховувати). Ну і до того ж доведеться і заплатити в бюджет сам податок.

“Якщо не платити податок, але при цьому податкова зможе довести наявність такого доходу, квартира може стати предметом податкової застави. Але тут є рішення Конституційного суду № 2рп/2005, за яким розмір заборгованості повинен відповідати і вартості активу, який потрапив у заставу. Бувають випадки, коли сума заборгованості в два рази менша, ніж вартість активу. Якщо ви роками не платили і це вдасться довести, податкова застава цілком можлива”, – розповідає Грушко.

Податок на доходи – куди платити і куди підуть гроші

Декларація про доходи подається в податкову за місцем своєї реєстрації.

Податок на доходи фізичних осіб розподіляється між загальним і державним бюджетом. Перша частина дозволяє утримувати місто, а друга – фінансувати загальнодержавні програми (медицина, оборона, освіта).

Нагадаємо, з 28 квітня максимальна сума поповнення банківських карток (крім кредитних) через термінали самообслуговування без ідентифікації клієнта знизиться з 15 тисяч гривень в день до 5 тисяч.

 

Джерело:
До списку новин