загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як створити клумбу безперервного цвітіння

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Формування клумби безперервного цвітіння – заняття дуже захопливе, яке багато хто називає "малюванням квітами". І, подібно до художника, квітникар зобов'язаний постійно вчитися і практикуватися, щоб врешті-решт створити свій власний неповторний квітковий шедевр – який постійно змінюється, але не завмирає ні на мить. Аби домогтися нескінченної краси, найчастіше підбирають рослини, які цвітуть один за одним.

Весняна ніжність

Ранньою весною розквітають крокуси, проліски, примула, медунка, незабудка. Їхнє цвітіння ціннішим є від того, що інші квіти ще навіть не почали набирати зелену масу. Але з-під землі показалися первоцвіти – і клумба ожила! Й одразу ж за ними розкриває свої пухнасті ніжно-фіолетові квітки пульсатилла, яку ми звикли називати сон-травою. Ці ніжні дрібні рослини довго не цвітуть, але зелень більш пізніх і великих квітів незабаром їх прикриє. 

Доронікум східний більше відомий під назвою жовта весняна ромашка. Її сонячний колір "висвітлює" клумбу від початку й до кінця квітня. Взагалі, ромашкові – довгоквітні рослини. Дуже красивий і стійкий піретрум з темно-червоними або рожевими квітками. А ромашка-королиця здатна цвісти до вересня.

Читайте такожЯких собак не варто заводити, якщо не готові або не можете проводити з ними багато часу

Наприкінці квітня покривається білими квітками арабіс кавказький. Цей невисокий (20-25 см) багаторічник в своєму пишному цвітінні виглядає дуже об'ємно, тому часто використовується в бордюрах клумб і садових доріжок.

Милі незабудки, маргаритки, фіалки (анютині вічка) наприкінці квітня-початку травня роблять клумбу дуже ошатною. Неймовірно запашні суцвіття садових гіацинтів розпускаються у другій половині травня.

В цей самий час розквітає розкішна рослина з великими помаранчевими квітками – царська корона або рябчик імператорський. Кущі царської корони великі, тому краще розміщувати їх ближче до центру клумби.

Починають цвісти тюльпани і нарциси, трохи пізніше "долучаються" півонії. І з цього моменту починається справжня "квіткова карусель".

Літня спека і осіння прохолода

У літню пору безліч квітів цвітуть одночасно: алісум, лілії, петунії, годеція, календула, ліатріс, цинії, дельфініуми, троянди, рудбекія, ешольція, гортензія, гладіолуси – усіх не перелічити! Літні квіти розкішні, на них неможливо дивитися без захоплення. 

Ближче до осені естафету приймають хризантеми, кореопсис, айстри, лобелія, очитки, чорнобривці, канни, флокси, жоржини, колхікум (пізньоцвіт). Їхні яскраві квітки ніби намагаються подовжити квітковий сезон, і це зворушує й навіює певну печаль – адже скоро розлучатися до наступної весни.

Нескінченне цвітіння

Є рослини, цвітінням яких можна милуватися практично весь сезон. Наприклад, алліум (декоративна цибуля), різнобарвні суцвіття-кулі якого з'являються наприкінці весни і, розквітнувши, надовго "застигають" в такому вигляді. Алліум – сухоцвіт, який завдяки міцним стеблам можна висушити просто на клумбі. Родичка алліума, краспедія, зацвітає пізніше – до серпня, і її золоті кулі тримаються на стеблах до самих морозів. 

Декоративний деревій належить до тієї ж компанії. Суцвіття ранніх сортів цієї рослини починають розпускатися вже наприкінці весни, а пізні красуються на клумбі ще наприкінці жовтня. Завдяки старанням селекціонерів садовий деревій має широку гаму кольорів: жовтий, червоний, оранжевий, бежевий, навіть зелений!

Розмаїття в єдності

Аби сформувати клумбу безперервного цвітіння, не обов'язково вдаватися до квіткового розмаїття. Дуже оригінально виглядають клумби, на яких постійно ростуть і цвітуть 2-3 види квітів. Звісно, потрібно буде постаратися дістати сорти з різними термінами цвітіння. Наприклад, ранні іриси зацвітають уже в середині травня, а пізні квітнуть, поки зима не оголосить квітковий сезон закритим. Літні хризантеми розпускаються в липні, а на квіти пізніх (дрібноквіткових) часто випадає сніг. 

Крім того, досвідчені квітникарі подовжують сезон цвітіння, розмножуючи одну й ту ж рослину різними способами. Квіти, посіяні в лютому-березні на розсаду, зацвітуть на 1-1,5 місяця раніше, ніж ті, які були вирощені через посів насіння у відкритий ґрунт.

Почнемо спочатку!

Деякі рослини здатні на повторне цвітіння, і цим потрібно скористатися. Видаліть зів'ялі квітконоси кампанули (дзвіночки), ірису, люпину, дельфініума, маргариток, лілійників і, цілком можливо, вони зацвітуть знову. Щоправда, це цвітіння буде не таким розкішним, але воно буде! Повторно зацвітають ремонтантні троянди (кущові і плетисті). А також – маленький секрет клумби. 

Якщо раптом ви чогось не врахували, або погода розпорядилася по-своєму, а результат цього – перерва в цвітінні клумби, не турбуйтеся. Справу можна поправити за допомогою виносних горщиків і ящиків. Серед густого листя горщика не видно, а клумба знову буде в усій красі. Можна використовувати навіть кімнатні рослини, яким, до речі, дуже корисно в теплу пору року "гуляти" в саду.

Звісно, не все так просто в "квітковому королівстві". Поєднуючи на одній клумбі різні рослини, потрібно пам'ятати, що вимоги у них теж різні: одні люблять вологу, інші – суху землю, треті прекрасно почуваються на осонні, четверті віддають перевагу тіні. Що стосується живлення, то смаки в них теж різні. Звичайно, доведеться поклопотатися, поекспериментувати, почитати відповідну літературу. Однак безперервна краса у вас в саду цього варта.

Ольга Маріуц

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин