загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перерахунок субсидій і додаткові платіжки на комунальні: яких змін чекати з 1 травня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

11 травня в Україні можуть скасувати карантин, роботу розпочнуть підприємства і установи, які були закриті на період обмежувальних заходів. Також в цьому місяці перерахують субсидії і проіндексують пенсії і введуть додаткові платіжки для власників квартир, а експерти прогнозують подорожчання долара.

Закінчення карантину

Уряд передбачив 5 етапів виходу з карантину. Спершу відкриють парки і дозволять тренуватись, запрацюють невеликі магазинчики та перукарні. На другому етапі планують відкриття спортзалів, закінчення навчального року для випускників, відкриють роботу готелів та спортзалів і міського транспорту. З третього міжміське сполучення. На четвертому — метро, громадьські заклади харчування, кінотеатри. І на останньому — решту закладів.

"Досі не ясно, скільки підприємців відкриються після кризи. На зараз уже третина не відкриватимуться, а після більш затяжного карантину половина підприємців. Кожен день продовження карантину означатиме ще більше зубожіння і зростання безробіття.", - говорить економіст Олександр Охріменко.

Читайте такожБарометр щастя: майже половина українців вважають свій рівень доходів недостатнім для нормального життя

Змінять формулу обрахування субсидій

Базова норма витрат на житлово-комунальні послуги зросте з 15 до 20% від сукупного доходу домогосподарства. Відповідну постанову Кабмін прийняв 20 жовтня.

"Принцип розрахунку субсидій не змінився. Визначається індивідуально - чим менші доходи домогосподарства, тим менша обов'язкова частка плати за комуналку, отже, більший розмір субсиді"ї, - пояснюють у Мінсоцполітики.

Зміна відсотка витрат на комунальні послуги матиме наслідки для одержувачів із найвищими доходами. Для них розмір субсидії зменшиться.

У міністерстві додають, що зекономлені кошти направлять на програми допомоги малозабезпеченим сім'ям, які мають доходи менше за прожитковий мінімум.

Проведуть індексацію пенсій

У травні планують провести індексацію пенсій. Виплати автоматично перерахують для 6,9 млн пенсіонерів, повідомили в Міністерстві соціальної політики. Пенсії в середньому зростуть на 11% або 260 грн. Мінімальна становитиме не менш як 2100 грн.

Зросте пенсія за віком, за вислугою років, через інвалідність і втрату годувальника. Не індексуватимуть виплати пенсіонерам-держслужбовцям, людям, які продовжують працювати, тим, хто отримує спеціальні пенсії — прокурори, судді. Також перерахунок не торкнеться громадян, яким пенсії призначили 2019–2020-го. І тим, хто отримує соціальну допомогу замість пенсії, бо не вистачає страхового стажу.

Платіжок у квартирах стане більше

З 1 травня вступає в дію закон про житлово-комунальні послуги, відповідно до якого кожен будинок мав визначитися зі способом управління

"У наших платіжках від 7 до 10 комунальних послуг. А в червні з'явиться ще 12. Наприклад, платіж за холодну воду розділять на чотири – власне, холодна вода, абонентська плата (тобто платіжка за те, що вам надрукували і надіслали платіжку), за повірку лічильника і окремо за його обслуговування. Те саме стосується гарячої води та опалення. Чи це буде в одній платіжці окремими рядками чи взагалі різними квитанціями, остаточно ще не вирішено. Але рахувати послуги окремо будуть уже від 1 травня цього року", - пояснює юристка з питань управління житлом Марія Осипчук.

Комунальні послуги – вода, світло, тепло – це окремо. А обслуговування, воно ж управління будинком – це труби, електромережі, насоси, ліфти, котельня, лічильники – то геть інше. З тим, хто, яка компанія чи мешканці самостійно доглядатимуть за станом мереж у будинку, і треба визначитися.

Якщо до наступного опалювального сезону нічого не зробити, то наступної зими можна залишитися без тепла. Доведеться самим готувати будинок до зими, самим обслуговувати свої мережі. І самим реагувати на аварійні ситуації. Тому що ніхто не буде зобов'язаний їх обслуговувати.

Додаткові вихідні

12 днів українці відпочиватимуть у травні 2020 року. Робочих буде 19.

Двічі в Україні у травні будуть тривалі вихідні — по три дні поспіль. Цього року День праці відзначають у п'ятницю, тому вихідними будуть три дні поспіль — з 1 по 3 травня. 9 травня в Україні відзначається День Перемоги. Оскільки це свято 2020-го припадає на суботу, то вихідним днем стане наступний понеділок, 11-те число. Таким чином, ми знову відпочиватимемо три дні поспіль — з 9 по 11 травня.

Календар вихідних у травні 2020-го

1 травня, п'ятниця — День праці

9 травня, субота — День Перемоги

11 травня, понеділок — перенесення вихідного на честь 9 Травня, Дня Перемоги

Долар може подорожчати

У травні вартість американської валюти може досягти 27,5-27,9 грн/$, розповідає фінансовий аналітик Володимир Мазуренко. При цьому курс залежатиме зокрема від того, як швидко закінчиться карантин.

"Ми в будь-якому разі будемо бачити поетапну девальвацію, яка вже закладена у бюджеті країни. Гадаю, що найближчим часом курс гривні щодо долара перебуватиме у стабільному діапазоні, але вже у травні може перейти до позначок 27,5-27,9 грн/$", – розповідає Мазуренко.

Кияни до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дня пам'яті і примирення отримають матеріальну допомогу.

Гроші виплатять 78 663 жителям столиці на початку травня. Їх зарахують на поточні рахунки в банках для виплати пенсій. Пільговикам кошти принесуть поштарі, передає пресслужба Київської міської держадміністрації.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин