загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Піщані бурі і пожежі: в чому причина і які наслідки для екології

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пожежі в Чорнобилі і сильні піщані бурі в Україні спричинили сильний запах гарі й диму в повітрі. Як довго це триватиме, який спричинить вплив на екологічний стан і здоров’я людей?

Пилові бурі триватимуть щонайменше кілька днів

Як розповів еколог Володимир Борейко, така ситуація, зокрема, в Києві триватиме кілька днів. Піщані бурі приніс північний вітер. Як тільки вітер зміниться, стане краще. А дощі поки не очікуються.

Ніхто на державному рівні не опікується лісопосадками, які раніше затримували пил. Їх роками нещадно вирубають місцеві жителі. Пилові бурі нічим не затримуються, і вітер несе пил по всій Україні, – підкреслює Володимир Борейко.

Піщані бурі в Україні: що відомо

16 квітня у деяких районах Києва та низці містечок в області здійнялася піщана буря, видимість значно погіршилася. У столиці сильний вітер зніс частину риштувань Подільського мосту, в Ірпені – пошкодив дах одного з будинків.

Схожа ситуація склалася на Житомирщині. На автодорогах Київ – Чоп та Київ – Ковель 16 квітня у межах Житомирської області через піщану бурю знизилася видимість. Через сильні пориви вітру спостерігається задимлення.

Через піщану бурю у Києві до лікарень потрапило 5 людей. Вони травмувалися через падіння дерев та телевізійних антен. У ДСНС Києва повідомили, що у столиці впали два стовпи електромереж, а також обірвало одну з ліній.

Поліція закликає водіїв, які заїжджають у район, де утворилася піщана буря або значне задимлення, зупинитися у безпечному місці та перечекати таке явище.

Читайте такожПеренаселення Землі: чи потрібна нам ще одна планета, чи це міф?

забрудненість повітря
Що робити киянам при забрудненому повітрі?

Як бурі і пожежі впливають на стан екології і людей

Володимир Борейко наголошує: станом на 17 квітня, згідно даних порталу IQAir, який відстежує якість повітря в режимі реального часу, Київ очолив антирейтинг міст світу за рівнем забруднення повітря.

Люди дихають солянкою шкідливих речовин, куди входить сажа, бензопірен (вуглеводень – 24), діоксин вуглецю, – половина таблиці Менделєєва, – підкреслює еколог.

Утім, на його думку, закриття вікон і носіння пов’язок на обличчі неефективне. При цьому Борейко зазначає: пожежі на посіви не впливають. На майбутній врожай впливають лісопосадки, які затримують вологу. Але їх, на жаль, вирубили.

Як убезпечити себе від смогу. Поради від МОЗ:

•   обмежити перебування на вулиці;
•   утриматися від фізичного навантаження на відкритому повітрі;
•   щільно зачиняти вікна та двері;
•   за можливості користуватися системами кондиціонування та очищення повітря;
•   проводити вологе прибирання у житлових приміщеннях;
•   збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день.

Чому продовжує горіти Чорнобиль

На переконання Борейка, ситуація з високим рівнем пожеж виникла, оскільки у свій час уряд Яценюка, а потім Гройсмана зняли з держлісгоспів фінансування. Тому наразі вони не мають достатньої кількості пожежних машин, працівників і бензину. Відповідно не можуть ефективно гасити пожежі.

У Київській області наразі виникло близько 250 пожеж. Горить Голосіївський національний парк. У них взагалі немає пожежників. Як можна гасити пожежу на площі 30 тисяч гектарів, якщо є тільки одна машина? – підкреслює Володимир Борейко.

За словами еколога, щоб ефективно гасити пожежі, треба виділити держлісгоспам фінансування. По-друге, змінити закон про державний нагляд і контроль, що зв’язав руки екоінспекції, яка не може виїжджати на місця і карати порушників.

Що кажуть в ДСНС та МВС:

У ДСНС повідомили, що через потужний вітер виникли три місця займання. Вони не є масштабними і не становлять особливої загрози.

Пожежники продовжують поливати окремі ділянки, де тліють залишки деревини, повалені сухі дерева, а також торфовища. Однак через шквальний вітер ситуація ускладнилася.

У ДСНС наголошують, що загрози для критичних об'єктів, зокрема "Укриття", "Вектора", немає.

Емал Набі, Інна Жолобович

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин