загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Строки для звернення за допомогою з часткового безробіття збільшать до 90 днів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Допомогу надаватимуть і суб’єктам мікропідприємництва.

Підприємство може отримати і виплатити працівникам допомогу з часткового безробіття, якщо через карантин, спричинений поширенням COVID-19, воно зупинило чи скоротило діяльність.

На допомогу можуть розраховувати будь-які суб’єкти: як малого чи середнього підприємництва, зокрема готелі, кафе, ресторани, так і великі підприємства. Підстави — статті 47, 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (в редакції Закону від 30.03.2020 № 540-IX, далі — Закон № 5067).

Стаття 47-1 Закону № 5067 визначає, як суб’єкту малого чи середнього підприємництва отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину, встановленого КМК з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Читайте такожКоронавірус вдома: скільки українці платять за лікування та чи мають отримувати компенсацію

За межами Закону залишилися суб’єкти мікропідприємництва. Тож у Парламенті зареєстрований законопроєкт, що має усунути цю законодавчу прогалину. Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (реєстр. № 3366 від 21.04.2020) передбачає, що допомога по частковому безробіттю надаватиметься роботодавцям із числа суб’єктів мікро-, малого та середнього підприємництва за період проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Ще одна проблема, пов’язана з «частичкою», — нині роботодавець має право звернутися за допомогою з часткового безробіття лише упродовж 30 днів з дня зупинення/скорочення діяльності. Утім, якщо, приміром, підприємство зупинилось 12 березня на виконання Постанови КМУ від 11.03.2020 № 211, то строк звернення за допомогою сплинув 12 квітня. А порядок надання допомоги з часткового безробіття (постанова КМУ від 22.04.2020 № 306) набрав чинності лише 28 квітня.

Сподіваємося, що проблему усуне проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо збільшення терміну звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (реєстр. № 3422 від 30.04.2020). Проєкт передбачає, що роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Ірина Іванченко 

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин