загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Безплатна" комуналка: українці ризикують залишитися без води і з купами сміття в містах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Під час карантину жителі країни вирішили, що за послуги ЖКГ можна взагалі не платити.

Депутати пропонують списати українцям борги за комуналку, які тільки в Києві досягли 6 млрд гривень. Три тижні тому в парламенті зареєстрували відповідний законопроєкт. Йдеться про невиплати станом на 1 січня 2020 року – за газ, опалення, воду, електроенергію, вивезення сміття та утримання прибудинкових територій. Сума – 64 млрд гривень. Це вдвічі більше, ніж дефіцит державного бюджету. Крім того, українцям під час карантину вже дозволили не платити за комуналку. Правда, про списання боргів не йдеться – за всі послуги ЖКГ доведеться повернути гроші.

Сума заборгованості за комунальні послуги, за даними Держстату, із січня по березень зросла ще на 2 млрд гривень – до 66 млрд гривень. Даних за квітень ще немає, але експерти припускають, що "набігло" понад 70 млрд гривень. І комунальники вже попереджають про ризики перебоїв з наданням послуг. У масштабах всієї країни проблеми можуть початися вже в найближчі тижні.

Читайте такожКомунальники скаржаться, що тариф не передбачає проведення дезінфекції багатоквартирних будинків

Водоканал Івано-Франківська вже заявив, що він на межі зупинки. Близько чверті жителів міста не заплатили за постачання води та водовідведення за березень. З платежами за квітень ситуація буде ще гірша, вважає спікер комунального підприємства Володимир Шпег.

"Ми навіть не сподіваємося, що ця оплата буде більше ніж 50%", – говорить Шпег.

Тому грошей на зарплату співробітникам водоканалу просто немає. Слюсар Василь Павлов скаржиться, що за минулий місяць недоотримав 2 тис. гривень, а тепер просто перестали платити. У водоканалі визнають, що грошей скоро не буде і на заправку машин, тому аварійні бригади не зможуть працювати. Навіть більше, коштів може не вистачити і на закупівлю реагентів для очищення води. А ще – на підтримку роботи лабораторій, де перевіряють якість води.

"Останнє постачання реактивів було в грудні-січні. Нині ми і замовлення не робили. Вірніше, замовлення зробили, але немає оплати", – розповідає начальниця відділення лабораторного контролю Любов Майстришин.

У водоканалі закликають жителів Івано-Франківська погасити борги якомога швидше, інакше робота водоканалу може взагалі зупинитися.

Схожа ситуація склалася в багатьох містах, і це величезна загроза. Якщо водоканал зупиняється – це надзвичайна ситуація, антисанітарія і спалах інфекційних хвороб.

"Місто почне вмирати – без води місто функціонувати не зможе. Це і неможливість напитися, і почнуть забиватися каналізаційні системи, і стояки в будинках – вони повинні промиватися, інакше вони будуть забиті, вони просто зупиняться", – пояснює експерт з питань ЖКГ Святослав Павлюк.

Потім, щоб відновити всі ці мережі, потрібні будуть величезні гроші. Такого розвитку подій влада допустити не може, каже експерт. Містам доведеться шукати кошти, щоб покривати борги водоканалів. Але якщо криза неплатежів поглиблюватиметься – якщо за воду буде платити менше половини жителів, – жодне місто із цим впоратися не зможе.

Українці досі пам'ятають, як Львів у 2017 році потопав у смітті. Тепер подібне може повторитися в багатьох містах по всій Україні. У середньому за березень аж 40% українців не заплатили за послугу з вивезення сміття, говорить нам керівник однієї з управлінських компаній Микола Бумажний.

"Якщо криза неплатежів затягнеться до кінця травня – ми побачимо невивезене сміття і неприбрані прибудинкові території в містах", – зазначає експерт.

Каже, що нині ще є запас міцності й сміття забирають за графіком. Але за кілька тижнів брак грошей стане критичним.

"Терміни будуть збільшуватися. Раз на тиждень будуть вивозити. Збільшиться і навантаження на двірників – це сміття буде розлітатися по двору", – говорить експерт.

Якщо ж заборгованість зростатиме і в наступні місяці, компанії з вивезення сміття можуть зупинитися. Не буде чим заправляти машини, співробітники не будуть отримувати зарплату і почнуть звільнятися.

А незабаром без гарячої води вже може залишитися ціле місто – про це говорять у "Полтаватеплоенерго". Причина та сама – борги мешканців. У підприємства не вистачає грошей, щоб заплатити за газ, на якому працюють котельні. Коштів уже немає навіть на зарплату, деяких працівників відправили у відпустку за свій кошт, інших перевели на триденний робочий тиждень. Але і вимушене вимкнення гарячої води всьому місту – це ще не найстрашніше. Гірше те, що наступний опалювальний сезон в Полтаві під загрозою. Починати підготовку до нього потрібно вже зараз.

"Це і закупівля тих матеріалів, які необхідні для ремонтних і для відновлювальних робіт. Але в умовах безгрошів'я цього зробити в принципі неможливо", – нарікає представник "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганюк.

Є ризик, що батареї залишаться холодними навіть у листопаді, каже Микола Бумажний. Готувати внутрішньобудинкові комунікації до наступного опалювального сезону комунальники теж не можуть, адже грошей від жителів вони отримують все менше, а роботи стало більше. Наприклад, щодня потрібно проводити дезінфекцію під'їздів.

Жителі будинків запевняють, що і в ОСББ грошей немає. Наприклад, якщо зламається ліфт і потрібна заміна дорогої деталі – грошей на це не буде. Якщо десь вітром зірве дах, полагодити його зможуть дуже нескоро. Квартплату перестали платити люди, які втратили роботу. Як, наприклад, ось цей хлопець. Іван працював в аеропорту "Бориспіль" і потрапив під скорочення. Зараз у нього є вибір – сплатити квитанції чи купити їжу.

Краще за всіх платять пенсіонери. Але тут інша проблема – вони стоять в чергах, ризикуючи заразитися COVID-19. Втім, багато хто з них уже навчився платити онлайн. А ось зовсім не платять нерідко саме забезпечені люди. Про це говорить керівник житлово-будівельного кооперативу Анна Володавська. Бачить це по своїх мешканцях.

Експерти пояснюють: значна частина українців просто вирішила притримати гроші. Раптом карантин продовжать і далі буде ще гірше. Адже по телевізору сказали, що за комуналку можна не платити. Але насправді все не так, жоден чиновник цього ніколи не говорив. Цього не написано в жодній постанові Кабміну і в жодному законі. Так, Верховна Рада на період карантину заборонила нараховувати пеню і штрафи за невчасну оплату, заборонила також припиняти надання послуг навіть у разі несплати – наприклад, відрізати від газу або електрики. Але все це не означає, що можна не платити.

У компанії "Прікарпатенерготрейд" пояснюють: вимикати світло клієнтам нині не можуть, але і списувати борги не збираються. Їм заборгувало більше третини споживачів. Енергетики закликають людей, якщо у них немає грошей на оплату, телефонувати в кол-центр і домовлятися.

"Приймаємо графіки погашення заборгованості, реструктуруємо... Таким чином треба спільно з цієї ситуації виходити", – говорить директор компанії Олег Дацко.

Навіть після закінчення карантину криза неплатежів відразу не зникне. Платоспроможність українців уже істотно впала. Погіршуватися буде і якість послуг ЖКГ – хоча і в карантин вона була далеко не на вищому рівні.

 
Нагадаємо, в Києві у зв'язку з карантином різко знизився рівень оплати послуг ЖКГ. При цьому в місті продовжили пільговий період оплати комуналки до кінця карантину.
 
Ксенія Капустинська
 

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин