загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Непотрібні овочі: чому українські продукти гниють на смітниках

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Експерти пояснили, як можна підтримати вітчизняних фермерів.

Суха осінь, аномально тепла зима і весна без дощів... Аграрії і до карантину хапалися за голову, а тепер зовсім в розпачі і чекають безпрецедентного зниження врожаю. Агрохолдинги ще якось виживають, а ось маленькі фермерські господарства залишилися один на один з тим, що вдалося виростити всупереч погодним примхам.

Ринки, на яких, за оцінками фахівців, збували до 80% українських овочів, довго були закриті. Але супермаркетам вітчизняна капуста і редис не подобаються. Мовляв, не відповідають стандартам. Фермери спочатку викидали на смітники все, що виростили, але перед травневими святами нерви здали, і країною прокотилася хвиля протестів. У Херсонській області, наприклад, аграрії перекрили трасу. Кажуть, що через карантин їм нема де продавати овочі, і урожай просто гниє на складах.

Пандемія коронавірусу, дійсно кардинально змінила, а іноді і зруйнувала логістичні ланцюги. Привезти продукції замовнику стало значно важче. І основні точки збуту українських овочів з березня закриті.

Читайте такожСелянам буде важко продавати овочі навіть після відкриття ринків – експерт

"Якщо ми говоримо про торгові мережі, то вони не закуповують окремо у кожного фермера, торговельна мережа працює з відповідними гарантованими обсягами продукції відповідної якості відповідних стандартів. <...> Це відбувається не тільки в Україні, це відбувається в Європі, в США, в Британії. Практично на всіх ринках триває падіння споживання свіжих овочів", – пояснює ексзаступник міністра розвитку економіки Інна Мєтєлєва.

Тобто мало того, що овочі ніде продавати, так на них ще й впав попит, а виробляти менше не стали.

"Є надлишок, який пов'язаний з тим, що закриті ресторани, заклади харчування, які також брали ці овочі в роботу", – говорить Мєтєлєва.

При цьому в профільному міністерстві спокійно реагують на ситуацію, що склалася.

"Ця проблема завжди існувала і довго існуватиме доти, доки ринок буде найефективнішим місцем реалізації. Тобто це не питання проблеми державного характеру, яка пов'язана з пандемією, це питання відносин між виробниками і мережами", – констатує заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

Саме на об'єднанні зусиль між виробниками сільгосппродукції і торговими точками акцентують увагу і в експертному середовищі. Досвід європейських країн показує: коронавірусна пандемія майже повністю перевела торгівлю в онлайн, а тому сільгоспвиробникам потрібно об'єднуватися для розв'язання проблем – будувати чи налаштовувати сортувальні станції, упаковку, сертифікацію та комунікацію з торговими мережами, кажуть фахівці.

Але українським фермерам простіше протестувати, ніж знаходити альтернативні ринки збуту. На тижні під Кабміном сільгоспвиробники вимагали якомога швидшого відкриття ринків. І схоже, свого домоглися. З першого травня в багатьох містах України за умови дотримання санітарно-епідеміологічних умов відкрилися звичні багатьом базари.

"Ймовірно, в зв'язку з тим, що відкрилися ринки, ціни трохи підуть вгору. Тому що вже цей момент збільшення точок збуту відбувся, і якісь логістичні зв'язку відновлюються", – вважає оглядач аграрного ринку Лариса Гук.

"Ринки відкриваються, але до них потрібно доїхати. І питання в тому, чи є сенс людині, коли є біля будинку магазин, якимось чином брати таксі або інший транспорт і намагатися дістатися до ринку", – додає Інна Мєтєлєва.

Втім, журналісти "Сьогодні" в Чернігові досліджували асортимент на ринку і в супермаркеті. І, як виявилося, на базарі більше імпортних овочів, а в магазині можна знайти і вітчизняні. Тобто, було б бажання, а доставити українську продукцію до супермаркету все ж можна.

Та й навіть підтримувати вітчизняного фермера теж можливо. Наприклад, той же самий Китай, звідки і почалася всесвітня епідемія, активно підтримував місцевих фермерів.

"У агровиробників Китаю також виникла проблема зі збутом продукції. І держава, громадські діячі, зірки, вони почали виходити в публічну площину і говорити про те, що потрібно купувати у національного фермера. Тільки за перший тиждень на 40% збільшилися продажі аграрної продукції онлайн", – розповідає Мєтєлєва.

Чого нам чекати далі? Безсніжна зима, прогноз посухи і світова епідемія коронавірусу? Чи буде що їсти?

Всі прогнози щодо врожаю кажуть, що кризи якоїсь для України немає. Ми навряд чи вийдемо на рекордні показники, такі, як були минулими роками за врожаями, але все одно прогноз базується на показнику вище середнього за останні п'ять років", – вважає міністр Качка.

Нагадаємо, за підрахунками аналітиків, виробництво рослинницької продукції загалом зменшиться на 5,1%, а зернових – на 10%.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин