загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поховання та поминки під час коронавірусу: що змінилося

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пандемія Covid-19 вносить корективи в усі сфери життя, в тому числі мають змінюватися і традиції прощання з померлими. Розбиралися з тим, чи законними є штрафи і як у карантинних умовах організувати поховання.

Ховати людей під час пандемії коронавірусу стало складніше. Є правила від МОЗ, яких потрібно дотримуватися як під час похорону внаслідок хвороби Covid-19, так і від інших хвороб. Але не всі їх дотримуються, через що отримують штрафи від поліції. Контекст пандемії унеможливив звичне для всіх прощання з близькою людиною: люди помирають в лікарнях від хвороби на самоті, але  мінімізують також і поховальні процесії тих, хто помер не від Covid-19. 

Як же ховати людей під час пандемії коронавирусу?

Правила від МОЗ: не більше 10 людей та в масках

Процедура поховання зараз визначена Міністерством охорони здоров’я та містить наступні приписи: 

•   не більше 10 присутніх осіб за умови одночасного перебування у приміщенні
•   не більше 1 особи на 10 квадратних метрів
•   безпечна дистанція у 1,5 метра між присутніми
•   заборонено цілувати тіло померлої особи через ризик інфікування
•   поховання або кремація тіла мають здійснюватися у щільно закритій труні
•   органи місцевого самоврядування здійснюють облік осіб, присутніх при похованні.

Такі ж правила діють під час поминок, тому кількість людей на них так само мінімізована. Власне, недотримання таких вимог веде до штрафу від правоохоронних органів. Варто пам’ятати, що незважаючи не необхідність та бажання провести рідну людину в останню путь, такі події зараз все одно можуть вважатись масовим скупченням людей. 

Під час поминальних днів наголошували, що відповідно до Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21.04.2020 №11, відвідувати кладовище дозволено лише у випадку поховання померлих. Участь у такому ритуальному обряді можуть брати до 10 осіб у засобах індивідуального захисту і дотримуючись відстані між присутніми не менше 1,5 метра. 

Читайте такожКоронавірус мутує і стає більш заразним, припускають дослідники

Для забезпечення правопорядку та реагування на можливі порушення карантинних обмежень під час ритуальних відправ на кладовищах, буде залучено співробітників поліції.

Проблеми з похованням близької людини: з чим стикнувся світ та Україна 

Звичайно, правила поховання людей під час пандемії (тих, хто помер не від коронавірусу) достатньо прості та мінімізують контакти людей. Тим не менше, прощання з померлим –  достатньо делікатна справа, яка набула своєї специфіки у цей час. У цьому питанні є два боки: морально-релігійний та адміністративно-правовий. Перший полягає у тому, що смерть людини – важка втрата для її близьких, емоційний стан яких не завжди можна контролювати. Тому можна враховувати такий аспект, тим більше він показав, що Covid-19 застав людей по всьому світу непідготовленими морально до викликів.  Тим не менше, адміністративно-правовий аспект наголошує на тому, що правила є і вони стабільні, а недотримання їх несе за собою штраф. 

Ситуація в західних країнах показує, що Україна – не єдина країна, яку коронавірус застав на порозі невизначеності у діях та методи соціальної взаємодії тестуються на конкретних прикладах та відпрацьовуються з часом. Наприклад, в європейських країнах так само зустрічаються великими групами на кладовищах, нехтуючи правила соціального дистанціювання. 

Чого тільки варта ситуація в Німеччині, де поліція розігнала поховання, на яке прийшли близько 200 людей. Відзначається, що сім’я 36-річного небіжчика оголосила про похорон у середу в соцмережах. Поліція зупинила церемонію і зібрала особисті дані присутніх. Потім похорон продовжилися, але вже в невеликому колі. Загальні правила поховання в Німеччині наступні: молебень у каплиці заборонений, на кладовищі може перебувати від 5 до 20 людей, включаючи священника, працівника поховального бюро та тих людей, які несуть труну. 

 Це стосується не тільки України, по всьому світі є свої особливості. Наприклад, шокують відео, на якому військова техніка, яку залучили до поховань людей, адже звичайні поховальні бюро не справлялись з масштабами поховання, везуть труни померлих від коронавірусу. 

Італійська журналістка так пише про поховання під час пандемії людей, які померли від вірусу: “У Бергамо вмирають на самоті. На церемонії поховання не присутній ніхто. Лише священик вимовляє молитву біля труни, на якому лежить мобільний телефон, щоб сім’я могла чути”, – пише Борри в газеті Il Fatto quotidiano.

У США рефрижератори прямо стоять біля будинків, які розташовані біля лікарень, що приймають хворих на Covid-19. 20 квітня стало відомо, що шестеро людей сходили на поховання у штаті США Південній Кароліні, та померли від коронавірусу. Ніхто не очікував, що на похованні буде людина, яка, можливо, й сама не знала про інфекцію. 

Складається враження, що світ, що є найбільш розвиненим зараз за весь час існування людства, зіткнувся з проблемою, до якої не був готовий ані морально, ані фізично, проте не треба масштабувати конкретні поодинокі приклади. Так, випадки необачності та відсутності розуміння серйозності загрози є, проте саме вони вказують на необхідність дотримуватись дистанції та форматування свого життя під сучасні реалії, навіть якщо це стосується поховання близької людини. 

Страх в українському суспільстві на тлі коронавірусу посилив певні моральні проблеми: люди побоюються того, що будь-яка смерть теперь так чи інакше може бути від коронавірусу. 

З цим стикнулась Світлана з села Запорізької області. В неї померла мати, яку ніхто з односельчан не хотів везти з лікарні додому на поховання. Жінка померла о 1 годині ночі, вже о 6 ранку її поховали. Ледве для цього знайшлась машина, допомогли друзі- колеги з роботи. На похоронах не було нікого з села: люди просто побоялись прийти, перешіптувались, чи не від коронавірусу так різко померла жінка. Було всього троє людей: так і поховали. 

Одного чоловіка з Києва ховали від під’їзду. Сусіди, дотримуючись дистанції, стали у коло через 1,5 метри один від одного, у масках та рукавичках. Ніхто не підходив до труни, хоча чоловік помер від затяжної хвороби. На цьому поховальна церемонія закінчилась, доньки померлого вдвох просто поїхали на кладовище. 

Чого варта історія про те, що 25 березня у Тернопільській області помер чоловік, який, імовірно, міг заразитися від інфікованого священика під час похорону 9 березня. На той момент на поховальному ритуалі присутніми були 70 людей. Під час епідеміологічного розслідування з’ясувалося, що з початку березня священник контактував загалом близько з 500 особами під час різних релігійних обрядів. Священик перебував у важкому стані у Тернопільській лікарні, але його організм не впорався з вірусом, він помер. 

Такі історії не повинні вселяти страх, а повинні налаштовувати на конструктив, а саме: дотримання вимог загальнонаціонального карантину, запам’ятати, що соціальна дистанція назарі вкрай важлива та необхідна, чим більш масовим та обов’язковим буде дотримання проти епідеміологічних вимог, тим легше ми впораємось з коронавірусною хворобою. 

Вихід є: виправдані альтернативи традиціям

Ситуацію схожі між собою та показують велику силу страху, який керує зараз іншими емоціями. Із цим страхом так чи інакше треба впоратись. Тим не менше, сучасні реалії диктують нові виклики, які варто приймати з холодною головою, навіть у ситуації смерті близької людини. Варто пам’ятати, що у підступного Covid-19 немає моралі та часу чекати, поки люди пристосовуються до нових правил. Щоб більше не повторювались випадки заражень на кладовищах та задля убезпечення життя та здоров’я близьких, варто провести поминальні обряди з урахуванням санітарних норм та приписів. 

Варто пам’ятати, що у цей важкий для всього світу та України час варто зберігати людяність: не відвертатись від людей, які потрапили у скрутне становище; пояснювати свої переживання та проговорювати спірні моменти, наприклад щодо поховання близької людини у межах сім’ї, якщо у вас різні бачення цього процесу; не робити метушливих рухів, проте пам’ятати про передостороги та контролювати свій емоційний стан. 

Що робити, якщо померла близька людина під час пандемії:

♦  взяти себе в руки та зрозуміти, що зараз не час влаштовувати похорон і поминки такими, як вони були раніше

♦  служби ритуальних послуг працюють, тому проблем із замовленням із їхнім замовленням та організацією не буде

♦  варто дотримуватись санітарних та протиепідеміологічних норм та не збиратись більше 10 людей – нехай це будуть лише найближчі люди; під час похорону дотримуватися дистанції

♦  влаштувати поминки вдома для найближчих (не більше 10 людей), скористатися можливістю онлайн зустрічей

♦  за можливості звернутись до психолога або іншого спеціаліста, який допоможе впоратись із сумом та тугою після втрати. У західних країнах, наприклад, існує служба підтримки родичів померлих від коронавірусу. В Україні ж є психологи, які зараз можуть безкоштовно надавати допомогу:

•   на базі Київського міського психоневрологічного диспансеру №5 діє цілодобовий безперервний “Телефон довіри” за номерами (044) 456 17 02 та (044) 456 17 25. 

•   на сайті doc.ua

•   сервіс для анонімної психологічної підтримки

•   спеціальний сайт для психологів

•   групи у Facebook: Психологи та психотерапевти, ще одна – Психологи та психотерапевти 

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин