загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Коли стислість – не сестра таланту": що не так з Програмою діяльності уряду Шмигаля

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо програми попередніх урядів складали близько 100 сторінок – у чинного Кабміну вона умістилася усього на 9 аркушах...

Будинок уряду

Рекордно скромну за обсягами Програму діяльності уряду розкритикували у Верховній Раді. Документ, поданий 13 квітня, парламентські комітети один за одним відправляють на доопрацювання. А без його ухвалення Радою – Кабмін Дениса Шмигаля не матиме річного імунітету і ризикує піти у відставку раніше. Тож, що не так із Програмою дій уряду?

За все хороше – проти всього поганого. У Верховній Раді не оцінили поданий проєкт Програми діяльності уряду. Критикують його за декларативність та відсутність конкретики. Низка комітетів вже відправили документ на доопрацювання.

"Поширення коронавірусу змінило порядок денний, а ефективна відповідь на такі виклики дасть країні поштовх до розвитку… Наша програма – реалістична, а підходи – відповідальні. Перший напрямок роботи – це подолання ризиків для життя і здоров'я наших громадян. Другий – відновлення економічного зростання", – інформує вступна частина.

Далі по пріоритетах. Короткострокові – протидія епідемії, індексація пенсій, підтримка бізнесу і промисловості. Серед довгострокових – стимулювання економіки в епоху постпандемії, підвищення стандартів життя та якості освіти, цифрова трансформація. Утім, така програма не знайшла відгуку в парламентських комітетів. Податковий, економічний, а слідом за ними і комітет соціальної політики – відправили документ на доопрацювання.

"В програмі нема мінімальних розмірів заробітної плати, пенсії, прожиткового мінімуму тощо. Будь-яких орієнтовних показників", – наголошує голова комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, нардеп від "Слуги народу" Галина Третьякова.

Одноголосно на доопрацювання програму відправили і у комітеті з організації держвлади.

Читайте такожДенис Шмигаль: Уряд направить дивіденди Нафтогазу на «Велике будівництво» та осучаснення приймальних відділень

"Є багато гасел, є набір якихось закликів, що всі повинні жити добре. Але немає конкретних показників ефективності, немає шляхів реалізації, немає переліку законопроєктів, які потрібно для цього прийняти", – пояснює заступник голови комітету з питань організації держвлади Олександр Качура.

Уряд Дениса Шмигаля поставив антирекорд, кажуть опитані нами економісти. Переконані, до підготовки стратегічно важливого документа міністри підійшли безвідповідально, бо не планують його виконувати.

"Це всього дев'ять сторінок, на відміну від усіх попередніх програм, які складали близько 100 сторінок… Ми чуємо заяви від президента, що змінювати уряд він буде постійно. І це викликає у них невпевненість у тому, що вони будуть реалізовувати таку програму. Тому достатньо написати тільки декілька строчок", – каже директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський додає: "Ми до цього часу не маємо призначеного Верховною Радою міністра енергетики та навколишнього середовища, не маємо міністра культури, не маємо міністра освіти. Все це створює сприйняття цього уряду як тимчасового, який має шанси бути змінений після проходження гострої фази коронакризи".

Без затвердженої Верховною Радою програми діяльності – уряд не матиме річного імунітету проти відставки. А у такому вигляді депутати її не ухвалять, прогнозують обидва експерти. Якщо документ не знайде підтримки й після доопрацювання, у найближчий рік другого шансу подати програму уряд – не матиме.

Олена Соловйова, Ірина Сисак та Ігор Костюк

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин