загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Збройні сили США: бюджет, структура, відбір, зарплата, пенсія…

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сполучені Штати Америки — третя країна у світі за кількістю населення (понад 333 млн) після Китаю (1 411 млн) та Індії (1 393 млн). Кількість її населення становить — 4,28% від усього населення Землі. Та, вибачте за тавтологію, ми не відкриємо Америки, якщо скажемо, що найбільш боєздатне військо світу — саме армія Сполучених Штатів Америки. І лідирує вона як за міццю й оснащенням, так і за рівнем соціального захисту свого персоналу.

Згідно з нещодавньою оцінкою веб-ресурсу Global Firepower, армія США перебуває на першій сходинці в рейтингу найсильніших військових держав світу з найменшим коефіцієнтом — 0,0606. Під час дослідження брали до уваги кількість зброї, військової техніки та чисельність армії. Також було враховано транспортну інфраструктуру, військовий бюджет, доступ до нафти, наявність портів, аеродромів тощо.

Торік, за висновками Стокгольмського інституту проблем миру (SIPRI), на оборону всі держави світу загалом витратили рекордну суму: $1917 мільярдів, тобто 2,2% світового ВВП або близько 249 доларів на людину. І в цьому списку Сполучені Штати далеко попереду: військовий бюджет країни становив $732 мільярди, а це 38 відсотків від усіх витрат на планеті!

Безперечно, таке військо — взірець для будь-якої країни світу. Тож і нам є чому повчитися у Сполучених Штатів і до чого прагнути у розвитку власних Збройних Сил.

Структура

Збройні сили США ведуть свою історію ще від континентальної армії, утвореної 14 червня 1775 року. До складу сучасних збройних сил США входять 6 самостійних видів — армія (сухопутні війська), військово-повітряні сили, військово-морські сили, корпус морської піхоти, берегова охорона, космічні сили (новий вид, заснований 20 грудня 2019 року), а також частини і з’єднання резерву і національної гвардії. Усі види збройних сил підпорядковуються міністерству оборони США і лише берегову охорону в мирний час упідлеглено департаменту внутрішньої безпеки, за воєнного ж часу вона переходить під юрисдикцію міноборони.

ЗС США утворені з регулярного і резервного компонентів. За даними Global Firepower, активний персонал становить 1 400 000 осіб (0,4% населення) та 860 000 (0,3%) перебувають у резерві.

Читайте такожКомунізм в Європі все ще живе: як минуле впливає на виборців

Резервний компонент містить резерви всіх шести видів і національної гвардії. Військовослужбовці нацгвардії, які поєднують бойову підготовку з роботою за основним фахом, належать до так званого організованого резерву. Неорганізований же резерв становлять особи, які мають достатній військовий вишкіл або які нещодавно закінчили службу у військах, тож не потребують додаткової підготовки.

Відбір передбачає 35 відтискань, вправи для пресу і крос на 2 милі

В американській армії існує досить жорстка система підбору кандидатів на службу. При цьому вона є найбільшим роботодавцем, що забезпечує солдатів гідною зарплатою і конкурентоспроможним соціальним пакетом.

Американці можуть проходити військову службу, починаючи з 17 років. Віковий ліміт — 42 роки. Після успішного проходження тестування кандидати підписують контракт терміном від 2 до 6 років.

Аби потрапити до лав контрактників, потрібно пройти тест ASVAB (Armed Services Vocational Aptitude Battery), який налічує 200 запитань. Він перевіряє рівень знань і ерудицію в царині математики, мови, електроніки, механіки тощо. Якщо здобувач хоче потрапити до еліти — військово-повітряних сил або берегової охорони, прохідний бал за цей тест має бути високим.

Досить жорсткими і категоричними під час добору кандидатів є вимоги до їхнього фізичного стану, який перевіряють тестом Army Physical Fitness Test (APFT). Він передбачає 35 відтискань в упорі лежачи, вправи для пресу (50 разів за 2 хвилини) і крос на 2 милі (3,2 км). Його потрібно пробігти не довше, ніж за 16,5 хвилини. Цей тест обов’язковий не лише для новобранців, які після кількох виснажливих тижнів навчання намагаються влитися до лав збройних сил, а й для діючих військовослужбовців: APFT вони проходять кожні 2 роки, а з віком нормативи дещо знижуються. Також слід зауважити, що до цього тесту допускаються люди у відмінній фізичній формі, параметри якої прописані окремим документом. Приміром, вага чоловіка зростом 170 см не має перевищувати 82 кг, а для жінки такого ж зросту граничною є вага 73 кілограми.

Також усі кандидати піддаються обов’язковій перевірці на відсутність проблем із законом, вони повинні мати гарну кредитну історію і не мати татуювань на відкритих ділянках тіла.

$4 500 на рік на оплату навчання

Американські військовослужбовці і так мають значні привілеї порівняно з іншими громадянами країни. Водночас, коли бізнес-структури воліють скорочувати пільги і винагороди для своїх співробітників, Пентагон, навпаки, збільшує соціальний пакет.

Приміром, бути військовим вигідніше для отримання освіти. За даними міністерства освіти США, приблизно половина американських компаній оплачувала своїм співробітникам курси підвищення кваліфікації та інші освітні програми. Однак, цю освіту цивільні мають отримувати лише у профільній сфері. Тобто, умовно кажучи, бухгалтер за рахунок фірми не може отримувати диплом ландшафтного дизайнера.

У збройних силах США заохочується дистанційна освіта військовослужбовців — для цієї мети студенту в погонах виділяють персональний комп’ютер і $4 500 на рік на оплату навчання, причому профіль вибирає особисто військовослужбовець. У разі, якщо лави армії поповнює студент, який повинен сплатити своє навчання у виші, він може скористатися послугами «Армійської програми погашення заборгованості коледжу». Вона надає банківський кредит, застрахований на федеральному рівні. Сума такого кредиту досить велика — до $65 000. Вона може виплачуватися повністю або частково під час служби за контрактом.

Навіть пластична операція для військовослужбовця безкоштовна

Життя кожного військовослужбовця страхують на $400 000. Страхування життя оплачують своїм співробітникам і приблизно дві третини американських роботодавців. Однак «військове» і «цивільне» страхування різняться. Так, середньостатистичний 25-річний американець, що не курить, застрахований на $500 000, виплачує приблизно $140 на місяць, у той час як його ровесник у погонах — $28.

Всі категорії діючих військовослужбовців і ветерани мають право на довічну медичну страховку, яка повністю оплачується з федерального бюджету. Причому йдеться не лише про оплату ліків або лікування в госпіталі, але навіть про такі дороговартісні операції, як пластична, яку військовослужбовець чи військовий пенсіонер можуть зробити за рахунок міністерства оборони. Воно ж компенсує і значну частину витрат, пов’язану з їх лікуванням у спеціалізованих цивільних медичних установах у разі, якщо госпіталь не може надати необхідну допомогу.

Поховання загиблого чи померлого військовослужбовця армії США цілком бере на себе держава, а загиблі в боях можуть бути урочисто поховані на Арлінгтонському кладовищі неподалік Вашингтона.

Мінімальна зарплатня рядового — $2 000

А втім, головне місце в соціальному пакеті Пентагону відводиться безпосередньо матеріальному стимулюванню, яке включає основний оклад і різні компенсаційні виплати, що становлять від 68 до 80 відсотків грошового забезпечення військовослужбовця.

Зарплатню військового у США, як і в українській армії, становить оклад — базова сума, що напряму залежить від військового звання і терміну служби, до якої додаються різні надбавки і бонуси.

Розміри платні постійно змінюються і, як правило, у бік збільшення. Так, за останніми даними, заробітна платня в американській армії коливається в середньому від $31 205 (837 000 грн) до $112 701 (3 026 000 грн) на рік.

Мінімальний оклад у збройних силах США (рядовий, термін служби до 2 років) становить $2 000 (близько 53 000 грн) на місяць, офіцер отримує від $4 700 (понад 125 000 грн) на місяць, а оклад, приміром, полковника з вислугою 10 років становить $7 350 (близько 200 000 гривень).

Середня річна зарплата армійського офіцера на сьогодні становить $79 341 (1 217 000 грн) і коливається від $79 825 (2 143 000 грн) до $113 000 (3 034 000 гривень).

Для порівняння, мінімальний оклад муніципального службовця (поліцейського чи, приміром, медичної сестри) — близько $33 000 на рік ($2 750 на місяць).

Але військо — це не лише солдати. У Пентагоні проходить службу велика кількість людей поза рамками військового профілю, як-от: логісти, аналітики, ІТ-спеціалісти, інженери тощо. Вони вважаються середньою ланкою між солдатами і офіцерами. Їхня зарплатня без урахування доплат і бонусів в середньому становить $45 000 на рік (від 25 до 80 тисяч доларів)

Це, так би мовити, «гола ставка». Реальні доходи військових більші. Слідом за окладом йде ціла низка надбавок і компенсацій.

Житло

Американські військовослужбовці мають право на безкоштовне службове житло. Вони можуть жити на військовій базі або ж у квартирі чи будинку. Причому військові позбавлені податку на нерухомість. Більше того, якщо військовослужбовець орендує житло, йому компенсують вартість оренди — в середньому $800 на місяць, а якщо з утриманцями — понад $1 000.

Ці суми коливаються в залежності від військового звання і середньої вартості житла в даній місцевості. Приміром, для рядового чи капрала компенсація дорівнює середній вартості оренди однокімнатної квартири (для неодружених), а для сімейних — двокімнатної квартири чи будинку з двома спальнями.

Компенсації і доплати
Якщо військовослужбовець відмовиться від харчування в їдальні на базі, йому й це компенсують. Доплата приблизно становитиме $400. Доплачують і за особливі навички і знання. Так, за підтверджене знання іноземної мови до зарплати додасться ще $425.

Існують і доплати за вузькопрофільні види робіт: виходи у море, польоти, стрибки з парашутом, службу на підводних човнах тощо.

Компенсації нараховують і за деякі види професійної діяльності чи за незручності, що з ними пов’язані. Це і доплата за участь у бойових діях, перебування на передовій, розлуку із сім’єю, навіть за перебування поза межами своєї військової бази, якщо це пов’язане з виконанням службових обов’язків. Використання особистого транспорту у службових цілях також оплачується. До того ж під час служби у вільний час солдат має право на безоплатне спілкування з рідними телефоном, зокрема стільниковим.

Обмундирування
Під час першого вступу на службу військовослужбовці збройних сил США отримують базовий необхідний комплект обмундирування. Крім того, їм виплачують одноразову грошову допомогу на придбання спеціальних речей, як-от одяг для фізичної підготовки чи сумки для новобранців. Вона невелика і коливається від десятка до трьох сотень доларів. Причому жінки отримують більшу суму. Приміром, під час вступу до ВМС чоловік одержує $102, а жінка — $290.

Далі під час служби військовослужбовці закуповують одяг самотужки. Як правило, кожен рядовий повинен мати 1–2 комплекти одягу «класу А» (еквівалент ділового костюму, нашою мовою — парадно-вихідна)) і, принаймні, 4 комплекти похідного обмундирування — battle dress uniforms — два літні і два зимові. Але й тут Пентагон допомагає своїм підопічним у вигляді базової доплати на заміну одягу ($330—$460), яку виплачують після 6 місяців служби, а потім щорічно протягом 2-х років. Після 3-х років безперервної служби військовики ЗС США набувають права на стандартну матеріальну допомогу. Вона вже більша за «стандарт» — ($460—$660). А у ВМС є ще й спеціальна допомога на обмундирування, вона перевищує «стандарт» у середньому на $150.

Військова пенсія

Вихідну допомогу виплачують усім, хто вирішив покинути лави службовців ЗС США. Сума цієї виплати залежить від вислуги років. Причому право на неї мають навіть ті, хто прослужив в армії мінімальні 2 роки.

Згідно з американським законодавством, право на отримання вихідної допомоги мають офіцери, які не пройшли атестації на присвоєння чергового військового звання або звільняються у зв’язку з організаційно-штатними заходами. Розмір цієї допомоги не може перевищувати $30 000. А ті офіцери, що звільняються за порушення дисципліни чи неякісне виконання службових обов’язків, отримують його лише в половинному розмірі.

Право ж на отримання військової пенсії настає лише після 20 років служби. Середня пенсія для рядового становить $1 тис., офіцера — $5 тисяч. За американським законодавством, військовослужбовець, який прослужив у мирний час 20 років або провоював в армії США хоча б один день, вважається ветераном. Крім пенсій, ветерани мають і певні пільги. Так, під час звільнення, крім вихідної допомоги, оплачується проїзд у будь-яке місто США разом із членами сім’ї. Пенсіонер з родиною має право на безкоштовне медичне забезпечення. Протягом 24 місяців після звільнення пенсіонери можуть отримувати, крім пенсії, і допомогу з безробіття. Також вони мають право пів року жити безкоштовно з сім’єю в державних будинках і на все життя зберігають право купувати товари і продукти в магазинах військової торгівлі та заправляти автомобілі на військових АЗС. Це важливий елемент соціального захисту військовослужбовців, адже заправка бензином на АЗС, розташованих у військових містечках, обходиться значно дешевше, ніж за межами військової частини. Те ж саме стосується і відвідування аналогічних магазинів, а також користування дитячими закладами (витрати військових батьків на дитячий садочок приблизно на третину нижчі, ніж у їхніх цивільних ровесників).

Звісно, важко розглянути в одному матеріалі весь соціальний пакет Пентагону, що нараховує понад 140 найменувань пільг, привілеїв і бонусів. Але зазначимо, що, зіткнувшись із серйозними проблемами щодо комплектування збройних сил, військове відомство США постійно йде на збільшення морального і, насамперед, матеріального стимулювання залучення до армійських лав свіжих людських ресурсів та утримання на службі солдатів і офіцерів, що вже здобули бойовий досвід.

Сергій Поліщук

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин