загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Через карантин багатьом українцям можуть вимкнути воду і припинити вивіз сміття

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Експерти побоюються збільшення неплатежів за рахунками за комунальні послуги.

Епідемія коронавірусу і карантин, що триває вже два місяці,боляче вдарили по сфері житлово-комунальних послуг: комунальники та експерти побоюються стрімкого зростання заборгованості за рахунками за послуги, спожиті у квітні. Влада Києва вже попередила про можливі перебої з комунальними послугами. Як українці платили за комуналку в першому кварталі 2020 року і як будуть платити в другому кварталі?

Кращі та гірші

Як видно з підрахунків Держслужби статистики, у березні нинішнього року в середньому по Україні було оплачено 104% від сум, виставлених у рахунках за комунальні послуги. Тобто в багатьох регіонах населення гасило раніше накопичені борги. Проте за перші три місяці 2020 року борги зросли на 2,2 млрд грн порівняно з груднем 2019 року.

Як видно з інфографіки, найкраще платять за "воду, газ і світло" в Кіровоградській, Тернопільській та Чернівецькій областях, найгірше – у столиці та на Київщині. Але навіть тут рівень поточних розрахунків становить 94-96% – це набагато вище, ніж у березні минулого року.

Читайте також: В Україні знову дорожчають гречка та соняшникова олія

За що платять, за що винні

Держслужба статистики підрахувала, що найвищий рівень оплати – за природний газ та опалення. За газ українці в березні розрахувалися на 129,5% (у підсумку борги за I квартал зменшилися з 29,5 до 27,3 млрд грн), за опалення та гарячу воду – на 102,4% (борги за I квартал, тим не менше, виросли з 22 до 22,3 млрд грн).

А ось за іншими видами послуг поточні рахунки були оплачені не в повному обсязі, очевидно, що і недоїмка за ними збільшилася. За електроенергію населення заборгувало на кінець I кварталу 5,7 млрд грн, за холодну воду – 5 млрд грн, за утримання багатоквартирних будинків – 4,7 млрд грн, за вивезення сміття – 0,9 млрд грн.

Звідки беруться борги

Якщо копнути глибше, виявиться, що домогосподарства не тільки своєчасно оплачують поточні рахунки, а й потроху розраховуються з раніше накопиченими боргами!

За даними Держстату, за 12 місяців, з квітня 2019 року по березень 2020-го, населенню було виставлено рахунків за комуналку на суму 130,3 млрд грн. За цей же період сплачено 131,3 млрд грн, або на 1 млрд грн більше, ніж нараховано. Тобто недоїмка поступово зменшується.

Зазначимо, що протягом року рівень оплат коливається, і загальна сума боргів то накопичується, то знижується. З року в рік найбільші недоплати припадають на три місяці – листопад, грудень і січень.

Зокрема, в листопаді 2019 року населення сплатило 48% сум за рахунками, або 7,4 млрд грн з 15,3 млрд грн, тобто борг зріс на 7,9 млрд грн. У грудні 2019 року було оплачено 79% рахунків, або 13,3 млрд грн з 16,8 млрд грн, це плюс ще 5,5 млрд грн боргу. У січні 2020 року було оплачено 83% рахунків, або 19,5 млрд грн з 23,4, плюс ще 3,9 млрд грн боргу. У підсумку за три місяці борги за житлово-комунальні послуги збільшилися на 17,3 млрд грн, досягнувши 67 млрд грн.

Починаючи з лютого-березня борги зазвичай поступово зменшуються, так було і в цьому році. У лютому споживачі послуг оплатили 101% сум у рахунках (19,8 млрд грн – виставлено до оплати 19,6 млрд грн), в березні 2020 року – 104% (16,3 млрд грн – виставлено до оплати 15,7 млрд грн), зрештою, на 1 квітня борги комунальникам зменшилися до 65,9 млрд грн.

У попередні роки починаючи з квітня і закінчуючи вереснем рівень оплат виростав у 1,5-2 рази порівняно із сумами в рахунках за цей період. Тобто домогосподарства, які не одержують субсидію, за пів року до нового опалювального сезону поступово розраховувалися з боргами, насамперед за опалення.

Наприклад, у квітні 2019 року було заплачено в 1,6 раза більше, ніж виставлено комунальними службами, у травні 2019 року – в 2,05 раза більше, у червні 2019 року – в 1,4 раза більше тощо. Тобто можна було б очікувати, що до жовтня 2020 року всеукраїнський борг за комунальні послуги скоротився б до 50 млрд грн, як було рік тому.

Чому компослуги оплачують неоднаково

Старший консультант з питань соціального захисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький каже, що на поліпшення протягом року платіжної дисципліни вплинули два чинники: монетизація субсидій і новий порядок оплати комунальних послуг.

"Серед субсидіантів і пільговиків, які отримують держдопомогу грошима, 99% боргів не мають, при цьому намагаються економно витрачати послуги, бо всі заощаджені гроші щомісяця залишаються їм, – роз'яснив нам Антон Левицький. – Та й на час карантину субсидії на комуналку стали більшими. Також на підставі наданої держдопомоги тепер передовсім оплачується газ і опалення, тому за ними заборгованість знижується або зростає незначно. Але одержувачів пільг і субсидій не більше ніж 25% домогосподарств. Решта 75% домогосподарств не завжди можуть вчасно розрахуватися за опалення і намагаються погашати борги вже в теплу пору року, коли опалення вимкнене".

З ним згоден і експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Никончук.

"Населення передовсім оплачує ті послуги, яких найпростіше позбутися за наявності заборгованості: це електроенергія і газ у приватному секторі, де він використовується для опалення будинків, – аналізує Никончук. – А от все інше оплачується по змозі. Хоча зазначу, що погіршилися розрахунки за електроенергію, раніше її завжди оплачували своєчасно, побоюючись вимкнення. Але Кабмін на час карантину заборонив позбавляти населення всіх видів послуг за несплату, а також нараховувати штрафи і пені, – результат наочний".

Експерти: розрахунки сильно погіршаться

На думку експертів, у нинішньому році такого поступового погашення боргів з комуналки, як раніше, навряд чи варто очікувати. І виною тому – карантин, через який, за оцінкою фахівців, позбулися роботи і доходів близько 3,5 млн осіб, це понад 20% працездатного населення. Більшість цих людей не отримували субсидію.

"Очікую в травні падіння оплати комунальних послуг, отриманих населенням за квітень, причому рівень падіння навіть складно прогнозувати, – упевнений Андрій Никончук. – Мораторій на припинення послуг запроваджено для підприємств комуненерго, але ніякої допомоги з боку держави на період карантину їм не обіцяно. Не здивуюся, якщо через кілька місяців почнуться перебої з постачанням холодної води і вивезенням сміття, ці послуги оплачуються найгірше. Останнє здійснити нескладно, і як тільки карантин скасують повністю, компанії з утилізації побутових відходів цілком можуть вчинити локаут тим ОСББ і управителям (колишнім жекам), які їм заборгували".

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує, що борги за комунальні послуги будуть різко наростати протягом найближчих трьох місяців.

"В оплаті рахунків за квітень, травень і червень буде істотний провал, – каже Пендзин. – По-перше, у людей, які втратили роботу, просто не буде грошей на оплату рахунків, по-друге, невідомо, коли повністю закінчиться карантин. На час карантину комунальні служби зобов'язані надавати послуги безперервно, а населенню влада "дозволила" платити за них по змозі, ніяких санкцій не буде. Таке рішення може повністю добити сферу надання житлово-комунальних послуг. Адже зазвичай у квітні-червні надходили якісь гроші в рахунок погашення "зимових" боргів, тепер у багатьох людей не виявиться можливості розрахуватися і за поточні послуги. Тому влітку не рідкістю стануть віялові вимкнення електроенергії, холодної і гарячої води, неприбрані під'їзди в будинках і переповнені сміттєві контейнери. І так буде доти, доки не поліпшиться платіжна дисципліна".

Експерти впевнені, що ситуація щодо оплати комуналки зміниться на краще лише в другому півріччі, коли споживачам, які залишилися на час карантину без роботи, виплатять зарплату за червень. А комунальникам доведеться затягнути паси і активніше зайнятися вибиванням боргів через суди з найбільших злісних неплатників, які не розраховуються за послуги роками.

Олександр Панченко

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин