загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ми поводимося, як алкаш Вася, – експерт про співпрацю з МВФ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Існує думка, що МВФ посягає на суверенітет України, коли ставить ті чи інші вимоги задля надання кредиту. Фінансовий аналітик Сергій Фурса пояснив, чому це не так, і повністю розвіяв міф про "втручання у незалежність".

Якщо Україні потрібні гроші від МВФ, то вона повинна виконувати відповідні умови і вселяти довіру у себе як у позичальника – заявив Фурса у програмі "Що це було" на 24 каналі.

"Кому потрібні гроші? Україні потрібні гроші. І Україна хоче, щоб їй ці гроші позичали. А не можна позичати гроші, мовляв, я прийду до вас, візьму 100 гривень і проп'ю їх! А завтра прийду і скажу: а дай ще тисячу гривень! А ви кажете: стоп, ви ж брали на те, щоб навчатися! Але мені, байдуже, я не хочу навчатися, дайте мені ще тисячу гривень", – пояснив експерт.

Читайте такожДві точки, в яких українська та європейська ідеї природно сходяться

Чи ви як кредитор дасте ці гроші вашому алкашу сусіду Васі? Ні, не дасте! Та сама позиція із МВФ. МВФ дає Україні найдешевші гроші у світі під обіцянки, що вона зміниться, зробить реформи і більше не буде потребувати допомоги, – наголосив Фурса.

Він додав, що кожна країна світу рефінансує свої борги. Кожна країна світу залучає новий борг, щоб гасити старий борг – і це нормально. Але більшість цивілізованих країн світу постійно мають доступ до ринку і до інвестиційних грошей.

А Україні не довіряють, тому що ми поводимося постійно як алкаш Вася. Через це Україні не довіряють, через це Україні звичайні запозичення – дуже дорогі. Через це для нас є єдиний варіант – МВФ, який намагається нас вчити поводитися пристойно. А українці кажуть: стоп, ви посягаєте на наш суверенітет, коли кажете, що треба мити руки перед їжею і що не можна витирати руки об скатертину. Я би не назвав це посяганням на суверенітет, – підкреслив експерт.

Що відомо про відкати реформ та МВФ

Спочатку були проблеми з законом про ринок землі, який також був важливий кредиторам. Однією з головних вимог та затримок надання програми кредитування від МВФ було прийняття закону про неповернення банків колишнім власникам або так званий "антиколомойський" закон. Окрім того, МВФ надіслав Офісу Зеленського офіційного листа: зачепите незалежність НАБУ – нової програми не буде.

Верховна Рада ухвалила так званий "антиколомойський" закон про банки та закон про ринок землі, а питання щодо директора НАБУ Ситника відклалося – відтак Україна отримає транш від МВФ, однак вже за новою угодою.

Міжнародний валютний фонд змінив умови співпраці: замість трирічної програми зараз обговорюють формат stand-by, який розрахований на півтора року. Крім термінів, зміниться й загальна сума кредиту, а також умови його отримання.

Катерина Козачинська

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин