загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

257 років до рівності, або Що таке gender gap

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Незважаючи на багаторічні дослідження та суттєві досягнення в галузі гендерної рівності, в наші дні все ще зберігається розрив у можливостях між чоловіками і жінками.

У той час, як базові показники охорони здоров’я та освіти для жінок поліпшуються, такі показники, як політичні права та більш за все, економічні можливості, значно відстають. Згідно з доповіддю Всесвітнього економічного форуму Global Gender Gap 2020, світ зможе досягти гендерної рівності через 257 років, проте, навіть не всі країни. 

Щоб прийти до такого висновку, експертами було проаналізовано 153 країни світу за чотирма критеріями: економіка, охорона здоров'я, освіта та розширення політичних прав. Кожна країна має власний показник для усунення гендерного розриву та унікальні проблеми для вирішення. Наприклад, Пакистану та Ірану необхідно 500 років стійкого прогресу, перш ніж вони побачать повне скорочення гендерного розриву. Сполученим Штатам потрібно 280 років, а Канаді та Швейцарії трохи більше 50 років. 

Читайте такожМаск хоче чіпувати людей, щоб вони спілкувалися без слів

Так, у всьому світі на ринку праці зайняті всього 55% жінок (у віці 15-64 років) у порівнянні з 78% чоловіків. У 72 країнах жінкам заборонено відкривати банківські рахунки або отримувати кредити. Також, у 2018 році в США була відмічена суттєва різниця в оплаті праці за ознакою статі: жінки були повинні працювати 39 додаткових днів в році, щоб заробити рівну заробітну плату зі своїми колегами-чоловіками. В Україні, за даними Держстату, заробітні плати жінок менші заробітної плати чоловіків на 22%. Середньомісячний дохід жінок в IV кварталі 2019 року склав 9 935 грн або 78,1% від доходу чоловіків (12 718 грн), що також вказує на різницю в оплаті праці за однакових умов.

Важливу роль в цій нерівності відіграють гендерні стереотипи, через які в кінцевому підсумку чоловіки мають переваги при працевлаштуванні на роботу та просуванні кар’єрною драбиною. Також це можна пояснити професійною сегрегацією за ознакою статі — коли жінки та чоловіки концентруються в різних секторах, причому сектори, в яких переважають жінки, є, як правило, менш прибутковими.

Ключові причини, чому гендерна рівність на ринку праці важлива для суспільства, наступні.

Неможливість фінансового забезпечення сім’ї 

Підвищення заробітної плати дозволить жінкам з низьким рівнем доходу забезпечити базову підтримку своїм сім'ям, включаючи харчування, освіту і догляд за дітьми, і тим більше, знизить рівень бідності для одиноких матерів. 

Низькі пільги

Нарахування пільг від роботодавця базується на річній заробітній платі, яка в жінок є відносно низькою. Тому, відповідно, жінки мають менше соціальне забезпечення та медичне обслуговування, які надаються роботодавцем. Звідси також розрив і в пенсійних доходах.

Залежність сімей від доходу жінок

Рівень безробіття серед дорослих чоловіків за останній рік виріс в порівнянні з рівнем безробіття серед жінок, тому чоловіки все частіше звертаються до жінок як до джерела фінансової підтримки. Оскільки зміни економіки мають вплив на чоловіків, зараз саме час гарантувати жінкам забезпечення своїх сімей всім необхідним на рівні з чоловіками.

Зниження заробітної плати жінок завдає шкоди суспільству 

Державні соціальні програми, що фінансуються за кошти прибуткового податку і заробітної плати, серйозно страждають від розриву в заробітній платі. Оскільки жінки мають менший дохід, податкові надходження, які фінансують життєво важливі комунальні послуги, відповідно нижчі, ніж могли би бути.

Не дивлячись на те, що гендерній рівності приділяється велика увага в напрямку сталого розвитку згідно 17 цілей Організації Об'єднаних Націй,  уникнути розриву зараз все ще неможливо. Втім, багато компаній вже на шляху подолання дискримінації за ознакою статі, а їхні успіхи відзначаються сертифікаціями, які оцінюють рівність оплати праці жінок та чоловіків.

Першою в світі багатонаціональною компанією, що одержала глобальну сертифікацію EQUAL-SALARY, стала Philip Morris International (PMI). Рівна оплата праці не є кінцевою метою PMI — для компанії це перш за все, рівні можливості. Саме рівноправність має вирішальне значення для усунення розриву в оплаті праці між організаціями, секторами та в усіх сферах життя суспільства. Одним із ключових напрямків вдосконалення в PMI, є гендерний баланс в керівних ролях. У 2014 році 29% керівної команди PMI становили жінки. За п'ять років це число збільшилося до 35%, а в Україні ця позначка сягає 42%, що й далі матиме прогрес.

Минулого року Coca-Cola Company приєдналася до Bloomberg Gender-Equality Index (Індекс для просування зусиль та ініціатив). Це перелік компаній, які публічно демонструють свою прихильність до гендерної рівності та кар’єрного просування жінок. Головний драйвер бізнесу та ключовий елемент цінності  Coca-Cola Company - залученість жінок та повага рівності. 

Глобальна корпорація Procter&Gamble також вважає за необхідне створити інклюзивну корпоративну культуру та запровадити лояльну політику гнучкого графіку. Пріоритетом компанії є однакова кількість жінок та чоловіків серед працівників. В Україні в раду директорів компанії залучено близько 50% жінок, половина з яких — працюючі матусі.

Безперечно, світ поступово прогресує в досягненні гендерної рівності. Досягнуті успіхи  значною мірою є результатом нових платформ для жінок, з допомогою яких вони мають змогу висловлюватися, ділитися досвідом, балотуватися на високі посади, а також брати участь в політичному та економічному житті. Ми дійсно вже спостерігаємо це  —  жінки перемагають на виборах, займають керівні позиції, стають лідерами громадських рухів. Так, ці зміни вже досить помітні, проте світу потрібно прикласти ще чимало зусиль, щоб досягти глобальної цілі.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин